Never Ending Road – Veľká cesta malého Oplíka

Predstavujeme Vám expedíciu prihlásenú do Expedičného fondu v roku 2019. Aj Vy môžete pomôcť a podporiť dobrodruhov, aby si splnili svoje sny.

Pavol Balajka a Ivana Kohútová

Po našich študentských cestách okolo Európy, kde sme počas 3 rokov precestovali na štyroch kolesách 3O krajín nášho kontinentu, sme si povedali, že nabudúce to už musíme zobrať „kolem dokola“ a tak sa zrodil nápad na cestu okolo sveta s naším malým Oplíkom (Opel Corsa B 1.0 z roku 1997). Takmer dvojročná cesta s malým mestským autíčkom je niečo, čo sa na Slovensku často nevidí. Kvôli prípravám a samotnej ceste sme podali výpoveď z práce, vystúpili z vyšliapaných koľají komfortu a rozhodli sa vydať do neznáma. Počas 6 mesiacov „papierového“ plánovania sme si poznačili stovky strán zaujímavých miest, jedál, zvykov, aktivít z celého sveta, snažili sa aspoň papierovo pripraviť na úskalia, ktoré cesta okolo sveta osobným autom prináša, odhadnúť rozpočet a potrebný čas na cestu. Z nášho úsilia sa zrodil plán dvojročnej cesty okolo sveta, 80 000 kilometrov za volantom na 3 kontinentoch. Ako aj pri predchádzajúcich cestách tak opäť by sme chceli našu cestu dokumentovať článkami a príspevkami o postrehoch a pocitoch, ktoré prináša cestovanie malým autíčkom, brázdenie cudzími krajinami a spoznávanie neznámeho.

Jedinečnosť expedície: Cesta okolo sveta po zemi cestami-necestami s malým mestským autíčkom prerobeným na mini karavan.

Termín expedície: Predpokladaný termín je koniec marca/začiatok apríla.

Dĺžka expedície: Cestu okolo sveta cez 3 kontinenty máme zhruba naplánovanú na 18 až 22 mesiacov.

Plánované krajiny: Na ceste okolo sveta by sme okrem Európy chceli navštíviť: Turecko, Gruzínsko, Azerbajdžan, Arménsko, Rusko, Kazachstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, USA, Mexiko, Belize, Guatemala, Nikaragua, El Salvador, Honduras, Kostarika, Panama, Kolumbia, Ekvádor, Peru, Bolívia, Čile, Argentína, Uruguaj a uvidíme, či na niečo viac budú prostriedky a čas.

Predošlé skúsenosti s cestovaním, odkazy na blogy, stránky alebo reportáže: Predošlé ako aj budúce cesty môžete sledovať na facebookovej stránke Spolu na cestách – Together on roads. Naša prvá dlhšia cesta bola 3 mesačná stáž na Malte po ktorej nasledovala 3 mesačná cesta po Európe s našou malou Corsičkou (Opel Corsa B 1.0 12 z roku 1997). Počas 3 mesiacov sme prebrázdili na štyroch kolesách 11 štátov Európy od Slovenska až do Lisabonu. Nasledovali menšie cesty do Grécka, Ukrajiny, Česka, Poľska, štvormesačná stáž na Islande a naša posledná cesta za polárny kruh, kde sme s Corsičkou prešli 20 000 kilometrov severnou Európou a zdolali 3 najsevernejšie body Európy: najsevernejší bod kontinentálnej Európy Kinnarodden, najsevernejšie položené miesto pre autonomádov – Nordkapp a najsevernejšie miesto Európy kam sa dá dôjsť suchou nohou – Knivskjellodden. Reportáže z predchádzajúcich ciest sme zverejnili na našej stránke, regionálnych novinách Tempo, internetovom portály pre cestovateľov dobrodruh.sk, českom portály o prestavbách obytných áut nomadem.cz.

Počet ľudí: 2

Rozpočet: Je ťažké odhadnúť, čo všetko sa môžeš počas cesty vyskytnúť a narušiť plány a preto sa snažíme ušetriť každé euro. Nie sme si istý o cenách prepravy auta cez oceán, ktoré veľmi ovplyvnia náš rozpočet (máme rôzne ponuky, ktoré sa značne líšia). Rozpočet na cestu sa budeme snažiť rozložiť tak aby sme pokryli hlavné ciele cesty. Napríklad renovácia Corsičky bude zrejme stáť o niečo viac ako sme rátali a tak budeme musieť ušetriť napríklad na výbave/komforte počas cesty.

Fotky z predošlých ciest: