TOP 5 miest, ktoré musíte vidieť v Česku

Nádherné historické mestá, technické pamiatky, barokové záhrady, národné parky či prírodné rezervácie. Je ťažké vybrať ktoré miesta a mestá sú najkrajšie v Čechách. Samozrejme, každý si pri pomyslení na Česko spomenie hneď na krásne mestá ako Praha, Brno a Karlove Vary. Naši západný susedia však toho ponúkajú naozaj veľa. My sa však o vytvorenie takéhoto rebríčka predsa len pokúsime: prinášame vám výber toho najlepšieho a najkrajšieho, čo sa oplatí objavovať v Českej republike.

1. Zámok a záhrady v Kroměříži

Kroměřížsky Arcibiskupský zámok s Podzámockou a Kvetnou záhradou bol v roku 1998 zapísaný na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO a určite právom patrí medzi najkrajšie miesta v Čechách a zároveň aj medzi tie najnavštevovanejšie. Celý areál vás ohromí svojou rozlohou a krásou. Obzvlášť ak sa vydáte do novo opravenej barokovej Kvetnej záhrady.

Najkrajšie miesta v Česku - Kroměříž
Kromeriz, foto: Libor Sváček, CzechTourism

2. Ostrava

Do Ostravy, metropole severnej Moravy a tretieho najväčšieho mesta Českej republiky, vás môže prilákať množstvo dôvodov: unikátne industriálne pamiatky, zaujímavá architektúra z neomietnutých tehál a hrázdeného muriva alebo bohatý výber aktivít pre voľný čas. Ostrava dlhodobo patrí nielen medzi najväčšie mestá v Česku, ale jednoznačne aj medzi najkrajšie české mestá. V posledných rokoch je najväčším magnetom technické múzeum, tzv. Dolní oblast Vítkovice.

Najkrajšie české mestá - Ostrava
Dolní Vítkovice, foto: Lenka Jamnická, CzechTourism

3. Skalné mestá

Najmenším národným parkom v Českej republike je Národní park České Švýcarsko. Ale nie svojím významom! Je domovom vzácnej fauny a flóry a návštevníci tu môžu vidieť unikátne skalné útvary a prejsť úzkymi skalnými tiesňavami. Nezabudnuteľný zážitok ponúka aj plavba na loďke neďaleko Hřenska. Hľadáte najkrajšie miesta v tomto národnom parku? Okrem plavby loďkou na rieke Kamenica medzi ne patria určite aj hrad Kamenica (a krásny výhľad z neho), Dolský Mlýn, Brtnický alebo aj Lúpežnícky hrádok, prípadne Pravčická brána.

Národní park České Švýcarsko
Ceske Svycarsko-Pravčická brána, foto: Václav Sojka, CzechTourism
Národní park České Švýcarsko
Ceske Svycarsko, foto: Karel Horáček, CzechTourism (Medium)

Skvelé príležitosti na trávenie aktívnej dovolenky je tiež Broumovsko vo východných Čechách. Adršpašsko-teplické skaly sú najväčším a najdivokejším skalným mestom v strednej Európe, ktoré fascinuje turistov už od 18. storočia. Tieto skaly sa smelo radia medzi najkrajšie české pohoria. Navštíviť môžete zároveň i barokový areál kláštora v Broumove.

Adršpašsko-teplické skaly
Adrspach, foto: Milan Jaroš, CzechTourism
Adršpašsko skaly
Adrspasske skaly, foto: Richard Klíčník, CzechTourism

Ďalším tipom na nádhernú skalnú krajinu je Český raj, kde sú prírodné hodnoty umocnené historickými pamiatkami. O jedinečnosti a neopakovateľnosti prírody Českého raja svedčí fakt, že sa v roku 1955 stal prvou chránenou krajinnou oblasťou vtedajšieho Československa.

Český raj, západ slnka
Český raj, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

4. Loket

Mesto na výraznom skalnom výčnelku z troch strán obtekané riekou Ohří má malebne zachované námestie s barokovým stĺpom Najsvätejšej Trojice a viacerými meštianskymi historickými domami. Srdcom západočeského mestečka je hrad Loket ktorý sa pomaly ale isto radí medzi najnavštevovanejšie miesta v Česku. Vďaka dvadsaťšesť metrov vysokej hradnej veži si môžete široké okolie prezrieť z vtáčej perspektívy.

Hrad Loket - najkrajšie miesta v Čechách
Loket, foto: Ladislav Renner, CzechTourism (Medium)

5. Mikulov

Len ťažko by ste našli mesto s malebnejšou polohou ako práve Mikulov. Je rozložený na posledných výbežkoch pohoria Pálava a obklopený vinicami. Práve vinohrady vám napovedia, že ste v centre vinárskej podoblasti a s vínom sa tu stretnete doslova na každom kroku – v malebných historických uličkách i na zámku. Toto juhomoravské mesto stojí za to navštíviť! Poteší aj svojou malou vzdialenosťou od slovenských hraníc, vďaka čomu patrí už roky medzi najnavštevovanejšie mesta v Čechách, čo sa týka návštevníkov zo Slovenska.

Mikulov
Mikulov-zámek, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Tak ako, už máte jasno v tom kam v Čechách? Ktoré sú Vaše najobľúbenejšie mestá v Česku? Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 60 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke www.kudyznudy.cz

,