Cestou necestou po Českej republike: Ľudová architektúra a skanzeny

Ľudové tradície a remeslá u našich českých susedov opäť ožívajú vďaka skanzenom a historickým centrám. Spoznajte staré ľudové pamiatky, prezrite si prekrásne mlyny, rozľahlé statky aj malé chalúpky s remeselnými dielňami, ktoré vám odhalia nielen jedinečné pracovné zručnosti a životné rituály, ale i štýlové dobroty našich spoločných predkov.  

Prehliadka starých remesiel

Na dávno minulé časy si môžete zaspomínať napríklad v Múzeu remesiel v Letohrade, najväčšom svojho druhu v Česku. Zahŕňa 89 ucelených expozícií remesiel a živností z obdobia rokov 1840 – 1930. Okrem relatívne známych profesií ako stolár či rezbár, prezentuje aj prácu kolára, debnára, šindliara a mnohých ďalších. Nájdete tu aj sto rokov starú školskú triedu, historickú vozovňu, retro expozíciu a najnovšie aj expozíciu betlehemov. Nevšedným zážitkom je návšteva expozície Zubnej a gynekologickej ordinácie, kde si môžete prezrieť dve stomatologické ordinácie, röntgen, gynekologickú ordináciu z roku 1924 a operačnú sálu z roku 1960.

Existuje mnoho miest, kde si umenie predkov našich českých susedov môžete vyskúšať aj na vlastnú päsť. Takúto možnosť ponúka napríklad Statok Bernard v Královskom Poříčí alebo Historická dedina umenia a remesiel Botanicus pri Lysej nad Labem, každé leto sa otvára historické centrum s remeselnými dielňami pod hradom Šelmberk pri Mladej Vožici. Remeselnícke stánky pravidelne nájdete na jarmokoch, napríklad v Podorlickom skanzene v Krňoviciach, v skanzene Veselý Kopec alebo v Múzeu ľudových stavieb v Kouřimi.

Za vôňou chleba, koláčov a placiek

Cítiť a najmä ochutnať čerstvo upečený chlieb je vždy zážitok.  Môžete si ho dožičiť hneď na niekoľkých miestach. Murovaná obecná pec na chlieb z 1. polovice 19. storočia, ktorá sa používala ešte niekoľko rokov po 2. svetovej vojne, je opäť v prevádzke v šumavskej Lenore. V letnej sezóne tu Lenorčania organizujú každú poslednú sobotu v mesiaci verejné pečenie chleba, koláčov, žemlí a lenorských placiek.

Svedkami pravidelného sobotného pečenia môžete byť aj na Hamousovom statku v Zbečne, kde už teraz plánujú aj svoj pravidelný adventný program. Čerstvo upečené dobroty vám ponúknu na každoročných Slávnostiach chlebapri vodnom mlyne v Slupi. Jeho dejiny sú úzko spojené s vývojom rozsiahleho krhovicko-jaroslavického vodného náhonu, ktorý po stáročia spoluutváral vodné pomery povodia Dyje na hranici Moravy a Rakúska. Mlyn so štyrmi funkčnými vodnými kolesami patrí medzi najvýznamnejšie a architektonicky najpozoruhodnejšie objekty u nás a nájdete ho asi 12 kilometrov juhovýchodne od Znojma. Pekársku sobotu každý rok organizujú aj vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm.

Múzeá v dreveniciach

„Roubenka“ alias drevený obytný dom alebo po našom drevenica, na prvý pohľad nevyzerá nijako zvláštne. Ak ale vojdete dovnútra jednej z nich, napríklad na Hamousovom statku v Zbečne, ocitnete sa v sieni, kde je oproti vchodu vstavaný blok čiernej kuchyne s chlebovou pecou, vpravo sa vchádza do veľkej obytnej miestnosti hospodára a z nej do malej izbičky – kuchyne gazdinej. Dominantou predsiene je jej ľavá časť, kde sú dve komory nad sebou. Vrchná slúžila na skladovanie časti úrody a určitý čas aj ako letná miestnosť na prespanie kočiša. Spodnú komoru používal hospodár na skladovanie postrojov a náradia. Pod komorami sú dve malé klenuté pivnice. Po drevenej rampe za komorami sa dostanete do prístreška starého hospodára s malou samostatnou kuchynkou.

Staré zrubové stavby môžete naozaj preskúmať do najmenších podrobností, vo väčšine z nich totiž sídlia múzeá, galérie či infocentrá. Z tých ďalších vám odporúčame navštíviť napríklad Volarské múzeum v jednom zo starých alpských domov v šumavskom mestečku Volary. Starostlivou rekonštrukciou prešla Líščia búda v sklárskej osade Kristiánov v Jizerských horách, v ktorej nejedno oko poteší stála expozícia Múzea skla a bižutérie z Jablonca nad Nisou. Unikátny je aj Kittelov dom na Krásnej alebo Červená roubenka, o ktorú sa stará Múzeum a Pojizerská galéria v Semilech.

V mnohých „roubenkách“ sa pri cestovaní po Čechách a Morave môžete zastaviť a dobre najesť, či ubytovať sa a prespať v pohodlných izbách.

NÁŠ TIP: Len dvadsať kilometrov od Rožnova, neďaleko vrcholu hory Radhošť, stoja Pustevny, horské stredisko, ktorého prvé útulne projektoval slovenský architekt Dušan Jurkovič. Dnes slúži Libušín ako reštauračné zariadenie a Maměnka ako horský hotel. Oba objekty sú v správe Valašského múzea v prírode.

Ďalšie cestovné tipy a inšpirácie nájdete na www.kudyznudy.cz