Ako si stopnúť plachetnicu: Laický sprievodca východným Karibikom pre suchozemské krysy

Predstavujeme Vám expedíciu prihlásenú do Expedičného fondu v roku 2021. Aj Vy môžete pomôcť a podporiť dobrodruhov, aby si splnili svoje sny.

Števka a Ján Smolkovci

Stopovanie lodí a plachetníc je spôsob, akým sa dá skutočne cestovať, zažiť neuveriteľné veci pre suchozemského Slováka nevídané a ocitnúť sa v miestach, kde doslova ľudská noha nevkročila. Radi by sme predstavili našu cestu, ako sa nám podarilo dostať na loď, čo sme sa museli naučiť a čo očakávať pri plavení sa siedmimi morami sveta (v našom prípade „iba“ východným Karibikom). Pri plavení sa zároveň človek veľa dozvie o svete, o sebe, vidí ekosystém morí a oceánov, o ktorom vie len z knižiek či dokumentárnych filmoch a vidí dopad civilizácie z prvej ruky a to, čo si potrebujeme vážiť a ochraňovať.

Jedinečnosť expedície: Mať loď a plaviť sa nej nie je pre našinca úplne bežná záležitosť, preto prinášame návod ako to môže našinec zažiť pomerne jednoducho a čo to hlavne obnáša..

Termín expedície: Apríl 2021

Dĺžka cesty: 14 dní

Plánované krajiny: Guatemala, Belize, Mexiko

Predošlé skúsenosti s cestovaním: youtube video, článok z Nórska, rozhovor

Web: IG

Plánovaný rozpočet: Je to reálne. Už sa uskutočnila 🙂 Niektoré náklady boli vyššie ako sme očakávali a prekročili sme náš rozpočet. 300 eur by bola ideálna suma na vykrytie nákladov.

Všetky náklady sú pre 3 osoby (to znamená, že finálnu sumu treba vydeliť:)) Jedlo a voda na 14 dní – 300 eur Pohonné hmoty (pre prípad problémov na mori) – 100 eur Drobné náhradné súčiastky a výbava – 50 eur Víza (z a do krajiny) a prístavné poplatky – 300 eur Poistenie – 150 eur Cestovné náklady do a z prístavov – nepočítame, keďže je to súčasť širšieho cestovania Spolu na 3 osoby – 900 eur Na jednu osobu – 300 eur