Udržateľné cestovanie

Priblíženie sa iným kultúram, objavovanie nových kútov miest, divočiny a spoznávanie ľudí. Dobrodružstvo, vystúpenie z komfortnej zóny alebo iba oddych. Pre každého z nás znamená cestovanie niečo iné. Bez ohľadu na to, čo hľadáme vzniká za našim konaním aj dopad na životné prostredie. Ak nám nie je stopa, ktorú po sebe zanecháme ľahostajná, mali by sme do úvahy brať niekoľko faktorov.

Na základe čoho si volíme destináciu našej cesty? Podľa toho ako lacno sme vychytali letenky?

Doprava môže predstavovať značnú časť uhlíkovej stopy nášho dobrodružstva.

Najmä, pokiaľ sa presúvame lietadlom. Na krátke vzdialenosti napr. let Bratislava – Paríž pripadá na jedného pasažiera cca. 222kg CO2.To je toľko, koľko na 1 pasažiera pripadne, ak cestu absolvuje 8,5x vlakom. Pokiaľ lietame dlhé vzdialenosti, môžeme naše emisie optimalizovať napríklad tak, že využijeme let bez prestupu. Až 25% emisií letu vzniká pri vzlete a pristátí. Ak vás to zaujíma viac, emisie svojej cesty si môžete zistiť aj v tejto kalkulačke uhlíkovej stopy.

Emisie CO2 pri doprave dokáže ovplyvniť aj taká drobnosť, akou je váha našej batožiny.

Čím ľahšie cestujeme, tým, je náš dopad menší. V neposlednom rade, je to aj pohodlnejšie.  Pár šikovných ekologických vychytávok dokáže nie len znížiť váhu batožiny. Popritom nám môže uľahčiť naše cestovanie aj v iných smeroch. Napríklad taký tuhý šampón je malá šikovná vec, ktorá úplne nahradí konvenčný šampón, vyhnete sa s ním problémom na letisku nakoľko nejde o tekutinu. Šikovne ho dokážete preniesť v dóze na tuhý šampón. Poprípade, ak si nepotrpíte na peknej vôni, a povedzme si úprimne, tá nám väčšinou aj tak pri našich tripoch dlho nevydrží ?, existuje aj prírodné olivové mydlo Aleppo, ktoré sa dá použiť na telo, vlasy a dokonca v ňom viete preprať aj oblečenie. Podobne výhody “pohodlnej logistiky” má aj prášok na umývanie zubov

Dôležitým prvkom udržateľného cestovania je ubytovanie.

Zrejme netreba nijak špeciálne obhajovať, že skutočnú podobu krajiny spoznáme najlepšie cez obyčajných ľudí, ktorí v nej denno denne vedú svoje životy. Preto neviem odporučiť nič lepšie ako Couchsurfing.

Najmä ak si uvedomíme, že s ubytovaním v hoteloch, sa často spája plytvanie energiami, vodou a často bývajú príčinou finančných únikov, takže naše peniaze nemusia vždy končiť u lokálnych ľudí. Ak je taká možnosť, do úvahy prichádza uprednostniť ubytovanie napríklad s certifikátom Ecolabel.

Prajeme vám príjemné udržateľné cestovanie! 🙂