Čo robiť počas karantény? Tipy pre cestovateľov

Milí cestovatelia,korona nám všetkým zmenila plány. O takomto čase som myslel, že budeme mať po festivaloch po Slovensku a budem sa pripravovať na cestu do Južnej Ameriky. A miesto toho, všetci sedíme doma a čakáme, kedy sa to všetko skončí a čo to pre svet a cestovanie bude znamenať.K podujatiam, na ktoré ste sa tešili, sa vám ozveme hneď, ako budeme vedieť. Kedy to však bude, zatiaľ nevieme. Možno vyskúšame aj online naživo prednášky. Nechajme sa prekvapiť.Na dnes a ďalšie dni mám pre Vás viacero tipov:

Filmy a dokumenty

Super 8 tipov na zaujímavé dokumenty nájdeš v článku: Osem filmov plných dobrodružstva, ktoré ponúkajú virtuálny únik.
Svoje filmy sprístupnil aj RedBullTV. Zatiaľ som si pozrel iba Ode to Muir: The High Sierra, ale myslím, že ešte si niečo pozriem. Každý si nájde to svoje. Krátke informácie o top filmoch nájdeš v tomto článku. Postupne pridávame prezentácie z minulých ročníkov festivalu v Bratislave na náš youtube. Pribudla napríklad aj prednáška Mila a Pavla o PCT, ktorú keď som počul 5x po Slovensku, tak ma inšpirovala vydať sa na najdlhšiu túru v živote. (Áno, pracujem aj na knihe a aktuálne prebieha korektúra.)

Cestopisy a knihy

Najlepšia kniha, akú som kedy čítal, je Shantaram. Čítal som ju rok. A nielen ja. Kamoš Lukáš išiel do Indie iba preto, že si prečítal Shantarama. Išiel, kúpil motorku a cestoval. A len nedávno som sa dozvedel, že je dokonca preložená do češtiny Dá sa zohnať aj po anglicky, pričom má aj pokračovanie. Z toho mám za sebou iba pár strán a snáď ju do konca roka dočítam :).Minulý rok ma počas šlapania na PCT najviac zaujala kniha Sapiens od Harariho (mal som ju ako audioknihu). Vrelo odporúčam. A tiež má pokračovania.Okrem populárnej knihy “Cestuj bez miliónov” od Travelhackerky Janky dávame do pozornosti aj Travel Bible, ktorou sa najmä v Českej republike inšpirovalo už cez 20.000 cestovateľov. Osobne som ju nečítal, ale zdá sa, že aj chalani vedia, ako na to.Do konca apríla nájdete moje ebooky i prezentácie o Južnej Amerike, Ázii i Papui-Novej Guinei s 50% zľavou v našom eshope. Promo kód: „citamrad“.

Podcasty

Podcasty som začal počúvať počas minulého leta, keď som šliapal Pacifickú hrebeňovku. Vypočul som si ich iba pár, avšak sú vhodné nielen na dni, keď človek kráča celý deň po rovine, ale aj keď cestuje niekoľko hodín vo vlakoch, lietadlách alebo na doma. Páči sa mi príbeh Rich Roll, ktorý celkom zmenil život, začal športovať, stal sa ultrabežcom a robí podcasty s inšpirujúcimi ľuďmi. Po česky vás môže zaujať podcast TravelBible, kde je cez 80 cestovateľských rozhovorov. A po slovensky je tu podcast Hiking.sk a Všetsvet.

Pexeso a hry

Ak sa radi hráte, Travelhackerka Janka nedávno vyrobila cestovateľské pexeso. Má 4 rôzne varianty. A ak máte radi spoločenské hry, ešte pred koronou ma kamoši namotali na hru Port Royal. Tá je lepšia keď je viac hráčov, takže hrať ju bude lepšie asi až o pár mesiacov. Už teraz sa teším, až sa stretnem s kamošmi v Žiline :).

Ak máš rád zvieratá – tip pre budúcu cestu

Prečítaj si článok Lukáša a Gabči: Mesiac na Malorke v zime takmer zadarmo: Auto za 0.80€, sedem psov a otužovanie a dozvieš sa ako môžeš bývať vo vilách s bazénom 200 metrov od pláže za to, že sa staráš o domácich miláčikov.