Dana Ivanovová – Letná Koruna Liptova

Rozhodli sme sa skombinovať pre nás dva najkrajšie horské prechody na Slovensku. Cieľom bolo preliezť hlavný hrebeň Vysokých Tatier bez akejkoľvek pomoci, či vynášok a následne plynule nadviazať na Korunu Liptova. Táto predstavovala pravú horskú bežeckú výzvu – prechod všetkými hlavnými pohoriami obklopujúcich liptovský región.

Tento zámer nám prekazila vo Vysokých Tatrách nešťastná náhoda. Z tejto dramatickej situácie sme vyviazli zázrakom, obaja živí, avšak Radove zranenie nám neumožnilo sa spoločne uskutočniť ďalší pokus.

Rozhodla som sa vrátiť a vybojovať Korunu Liptova sólo. Odbehla som vyše 400 kilometrov cez Nízke Tatry, Veľkú Fatru, Chočské vrchy, Prosiecku a Kvačiansku dolinu, Západné Tatry, Vysoké Tatry a Belianky. Tu som dokopy vybojovala 60.000 metrov celkového prevýšenia. Bolo mi obrovskou cťou, popasovať sa s týmto ťažkým projektom a dotiahnuť ho do konca.

Podaril sa mi tak historicky vôbec prvý ženský, ako aj mužský letný prechod.

Prezentácia je súčasťou 14. cestovateľského festivalu Cestou necestou v Bratislave 8. – 10. novembra 2019. Zobraziť celý program.