Patrícia Bátovská na arktickej expedícii – študentka, o ktorej ešte budete počuť

Dvadsať rokov nie je práve vek, v ktorom by sa mnoho mladých ľudí zamýšľalo nad klimatickými zmenami. Tobôž nie na Slovensku, kde sa ešte až tak veľmi neprejavujú, priamo sa takmer nikoho nedotýkajú a nikoho neohrozujú. Je to však mimoriadne klamlivý pocit a našťastie existujú mladí ľudia, ktorí nemyslia iba v lokálnych mantineloch, ale vedia, že všetko so všetkým súvisí. Sú si vedomí, že akákoľvek zmena, ktorá sa prejaví v úplne inej časti planéty, bude mať skôr či neskôr vplyv i na nás. Jednou z týchto ľudí je i Patrícia Bátovská, dvadsaťročná študentka Toulouse Business School vo Francúzsku, ktorá sa ako prvá Slovenka zúčastnila na expedícii do Arktídy vedenej Robertom Swanom, človekom, ktorý sa ako prvý dostal pešo na oba póly, polárnym prieskumníkom a lídrom v oblasti ochrany životného prostredia.

Náročný proces

Dostať sa na expedíciu nie je vôbec jednoduché, Patrícia musela absolvovať tri kolá. Dve vo forme motivačných listov, posledné pozostávalo z rozhovoru. Ani potom však nemala vyhraté, čakala ju nemenej zložitá výzva. Celú expedíciu si musela financovať sama, čo pre ňu znamenalo intenzívne hľadanie sponzorov, množstvo telefonátov, e-mailov a prosieb o finančnú alebo i materiálnu podporu. Našťastie sa jej to podarilo a aj vďaka tejto podpore nám mohla Patrícia sprostredkovať zážitky z expedície.

Expedícia Arktída

Kým vyplávali, strávili tri dni v Nórsku, kde absolvovali prednášky o aktuálnej environmentálnej situácii a klimatických zmenách, ktoré v súčasnosti prebiehajú. Snažili sa rozmýšľať o výzvach, ktorým bude musieť naša spoločnosť čeliť, ak sa čo najrýchlejšie nespamätá. Na samotnej expedícii potom v sprievode odborníkov buď z lode, alebo na pevnine pozorovali živočíchy a celý okolitý ekosystém. To, čo tam videli, nebolo vôbec povzbudivé.

Tí, ktorí nepatria k ekologickým ignorantom, vedia a vidia, že klíma sa mení už aj u nás. Jar a jeseň už ako keby ani neboli. Zo zimy prechádzame rovno do leta, ktoré trvá skoro od apríla až do mája. Roky sú stále teplejšie, suchšie. Búrky intenzívnejšie a výdatnejšie. Čo tu považujeme za miernu komplikáciu, v Arktíde zaváňa ťažkou katastrofou. Polárne oblasti sa totiž otepľujú dvakrát rýchlejšie ako zvyšok sveta. Toto oteplenie komplikuje život nielen zvieratám, ktoré sa mu prispôsobujú len s veľkou námahou, ale ohrozuje i obyvateľov. Padajú lavíny, zosúva sa pôda, rúcajú sa domy postavené na permafroste (čo sú dlhodobo zamrznuté povrchové oblasti, ktoré sa však pod vplyvom oteplenia roztápajú). Obrovským negatívnym zážitkom bolo pre účastníkov expedície aj neskutočné množstvo plastov, ktoré videli, zozbierali a priniesli na loď hneď na prvej túre za polárnym kruhom. Pre všetkých to bol veľký šok.

Aký majú zmysel tieto expedície

Náročný proces výberu, ktorý musela absolvovať Patrícia, a financie, ktoré musela do expedície vložiť, mali svoj význam. Vyselektovali ľudí s motiváciou a presvedčením, že ešte nemusí byť nič stratené.

Väčšina z tých, ktorí tam boli, i naďalej pokračujú vo vzdelávaní sa v problematike a zapájajú sa do projektov týkajúcich sa ochrany prírody. Samotná Patrícia má v pláne založiť si v budúcnosti firmu, ktorá bude fungovať na báze trvalej udržateľnosti. Zatiaľ sa aspoň snaží inšpirovať svojich priateľov, kamarátov a známych, aby sa správali k prírode šetrnejšie a uvedomelejšie. Píše publikácie, články a blogy. Na svojej stránke sa venuje problematike klimatickej zmeny, robí prednášky, dáva rozhovory, plánuje so svojimi zážitkami navštevovať školy a vzdelávať študentov po celom Slovensku.

Patrícia Bátovská je inšpiratívna mladá žena, ktorej nie je ľahostajný osud planéty a celého ľudstva. Existuje veľká pravdepodobnosť, že po tom, čo zažila na arktickej expedícii, budeme počuť o nej ešte veľa. Treba jej držať palce, aby našla čo najviac pozorných poslucháčov a aby dokázala motivovať k ochrane prírody čo najviac ľudí.

Rozhovor s Patríciou nájdete aj na blogu Black hill outdoor, ktoré sponzorovalo Patríciu vo forme merino oblečenia.

Viac o arktickej expedícii:

Rozhovor s Black hill outdoor

Patrícia Bátovská: Web, Facebook, Instagram

2041 Foundation

Autorka fotografii: Patrícia Bátovská