Rady pre cestovateľov a dobrodruhov po Španielsku

Španielsko je tak veľká krajina, že ak ste cestovateľ, prenajmete si na váš pobyt po Pyrenejskom polostrove auto. Ak ste dobrodruh, využite dopravu rýchlovlakom AVE, regionálnym vlakom alebo autobusom. A ak ste ten najväčší dobrodruh, zveziete sa s BlaBlaCar a bicyklom.

Spôsob prepravy po Španielsku závisí od vašej povahy a ekonomických možností. V prípade, že cestujete sám, odporúčam vám využiť všetky dopravné prostriedky, ktoré sú dostupné v Španielsku. Ak cestujete vo dvojici, podľa môjho názoru, sa vám oplatí prenajať si auto a stanete sa viac nezávislými cestovateľmi. Keď sa vám znepáči na jednom mieste, jednoducho sa aj o polnoci premiestnite z bodu A do bodu B.

Ako cestovať po Španielsku?

Pred presťahovaním sa do Španielska som krajinu precestovala krížom krážom asi sedemkrát. Každý deň jedno mesto a večer presun. Jednoducho sa mi páčilo zobudiť sa na novom mieste, nikde sa neponáhľať a vydať sa v ústrety novým zážitkom. Ak rozmýšľate nad cestou po Španielsku a hľadáte nápady, pozrite sa na cestovateľské tipy na mojom blogu Life is a Journey.sk.

Španieľske pobrežie v Andalúzii

1. Rýchlovlaky AVE + regionálne vlaky

Najrýchlejším spôsobom prepravy v Španielsku na veľké vzdialenosti sú rýchlovlaky AVE (Alta Velocidad España). Odporúčam vám kúpiť si lístky dopredu cez oficiálnu stránku Renfe.com, pretože hlavne počas sviatkov sú tieto vlaky plne obsadené alebo ich cena sa vyšplhá až na cenu lístkov za letenku.

Rýchlovlaky, ktoré premávajú rýchlosťou okolo 300 km/hod., spájajú najväčšie španielske mestá ako je Madrid – Barcelona – Zaragoza – Valencia – Malaga – Granada – Cadíz, atď. Pred cestou s AVE príďte na vlakovú stanicu skôr, pretože vás čaká kontrola batožiny, na ktorú sa niekedy vytvárajú kolóny. Medzi väčšími mestami a obcami premávajú regionálne vlaky. Tu postačí kúpiť si lístok priamo na vlakovej stanici.

2. Prímestské vlaky

V prípade, že si kúpite lístok na rýchlovlak AVE, v jeho cene je zahrnutý aj lístok na prímestské vlaky Cercanias alebo Rodalies po katalánsky. Pozor však! Pred cestou si musíte priamo na stanici vytlačiť lístok na prímestský vlak. Do samoobslužnej mašinky zadáte kód „Combinado Cercanias“ uvedený na cestovnom lístku AVE.

Pobrežné mesto v Španielsku

3. Autobusový prepravcovia

Najväčší poskytovateľ autobusových liniek v Španielsku je spoločnosť Alsa. Potom sú tu aj menšie autobusové spoločnosti, ktoré majú sídla vo všetkých väčších španielskych mestách. Naposledy pri kúpe lístka do gastronomického raja – mesta Bilbao, kde je prevádzkovateľom liniek spoločnosť Conda, má tento prepravca presmeroval na spoločnosť Alsa. V prípade, že sa potrebujete dostať z letiska v Girone do centra Barcelony, využite spoločnosť Sagalés.

V Španielsku funguje aj FlixBus. Cestovanie touto spoločnosťou je však pre tých, ktorí sa rozhodnú cestovať zo Španielska do zahraničia, ako napríklad do Portugalska. Z Madridu je možné vybrať sa do Lisabonu, Porta alebo ďalších menších mestečiek. Na stránke FlixBus.es kliknite na mesto z ktorého chcete cestovať a interaktívna mapa vám ponúkne možnosti.

4. Platené a neplatené diaľnice

Zaujímavosťou v Španielsku sú diaľnice. Existujú tu platené diaľnice (AP – Autopista de Peaje) a neplatené diaľnice (A – Autovía). Dávajte si preto pozor na značenie na cestách A a AP. Niekedy vás môže aj navigácia odkloniť na platenú diaľnicu. Neplatená diaľnica z Madridu do Barcelony má napríklad označenie A-2. Na niektorých úsekoch vám neostáva nič iné, ako zvoliť platenú cestu. Mýto sa platí priamo na diaľniciach. Inokedy zas vedľa seba existujú paralelne platená aj neplatená diaľnica. Nám sa niekedy osvedčila platená, pretože sme sa vyhli zápcham, ale inak, ak je to možné, využívame neplatenú.

 Centrum španielskeho mesta

5. BlaBlaCar

Sadnúť si do auta s cudzími ľuďmi a využiť zdieľanú jazdu s BlaBlaCar nie je pre každého, ale ak chcete zažiť dobrodružstvo, rozhodnete to stojí za to. Pred cestou si však pozriete hodnotenie šoféra. V najlepšom prípade si príjemne pokecáte, stretnete inšpiratívnych ľudí a v najhoršom prípade budete ticho sedieť s čudákmi.

6. Bicykle

Aby som nezabudla na záver, najlepší spôsob prepravy vo veľkých mestách sú mestské bicykle. Každé mesto má svoj systém a iných prevádzkovateľov. V Zaragoze, kde žijem využívam Bici Zaragoza. Ročné predplatné má stojí 35 eur. Je však aj možnosť prenájmu bicyklu na 1 alebo 3 dni. Vo väčšine miest v Španielsku je prvých 30 minút zdarma. Potom počkáte ďalších 10 minút a znova si môžete zdarma na pol hodinu zobrať ďalší bicykel. Takto som to využila napríklad na severe Španielska – v meste Santander, kde funguje služba TusBic.

Vlaková doprava v Španielsku

, , ,