Po prvýkrát na Slovensku! Snatam Kaur – hudba, ktorá lieči!

Večer strávený v blízkosti Snatam Kaur je výnimočne liečivý a oslobodzujúci. Ak ste zatiaľ ešte nemali možnosť zažiť pokoj, ktorý vyžaruje z jej tvorby a samotnej prítomnosti, máte jedinečnú príležitosť dopriať si precítiť tento dar.

Liečba hudbou patrí k najstarším ozdravným technikám. Muzikoterapia je kombinácia hudby, jej rytmu, tempa, melódie a niekedy aj hlasu. Počiatky liečby hudbou siahajú do Indie a Mezopotámie, do obdobia zhruba dvetisíc rokov pred Kristom.

Snatam Kaur viac ako tridsať rokov študovala a vyrastala v prítomnosti svojho duchovného učiteľa Yogiho Bhajana v Indii. Priamo na miestach, kde vzniklo liečenie hudbou. Tu sa naučila využiť silu liečivých mantier v kombinácii so spirituálnou hudbou. Jej koncerty sú nielen umeleckým zážitkom, ale doslova terapiou.

Liečivý zážitok hudby, ktorý si doprajú aj svetové celebrity, zažijete aj vy 4. apríla v bratislavskom Istropolise v rámci jej európskeho turné Light of the Beloved.

Snatam Kaur je jednou z popredných predstaviteliek hudby v žánri new age. Ide o meditačnú, liečivú, upokojúcu hudbu, ktorá má ozdravné účinky na telo aj dušu. Povedomie o jej blahodarných vplyvoch sa šíri obrovskou rýchlosťou a neuniklo ani pozornosti známych osobností, ktoré sa aktívne zaujímajú o osobnostný rozvoj. Osobné stretnutie so Snatam Kaur bolo napríklad pre americkú moderátorku Oprah Winfrey takým silným zážitkom, že o tom napísala článok vo svojom časopise. Magické piesne v jej podaní počúva denne pred meditáciou a preto sa jej blízka priateľka rozhodla, že ju prekvapí a zorganizovala jej súkromný narodeninový koncert. Tou priateľkou je novinárka Maria Shriver, exmanželka Arnolda Schwarzeneggera, ktorá pochádza z významného rodu Kennedyovcov. Oprah Winfrey tvrdí, že to bola chvíľa, ktorú si bude navždy vychutnávať.“

Všetci, čo sme mali možnosť zažiť koncert Snatam Kaur, môžeme len potvrdiť, že naozaj ide o neopakovateľnú a slovami nepopísateľnú skúsenosť. Hudba a aj samotná charizma Snatam má schopnosť dotýkať sa ľudí niekde hlboko v ich vnútri. Hudba Snatam Kaur doslova roztopí vaše srdce.
Martina a Norbert Zaťkoví sa zúčastnili koncertu v Prahe, keďže hudbu Snatam Kaur majú veľmi radi a často ju používajú aj vo svojom Lighthouse clube v rámci hodín jogy či meditácií. Okrem jogy sa snažia prinášť ľuďom aj množstvo aktivít, prednášok a workshopov zameraných na osobný a duševný rozvoj a práve silné dojmy z koncertu Snatam Kaur, ktoré v nich doznievali ešte dlho po koncerte, ich priviedli k nápadu usporiadať jej koncert aj u nás na Slovensku.
Martina Zaťková z Lighthose clubu hovorí o svojej osobnej skúsenosti: „Po chvíli počúvania budete cítiť v citlivých, alebo oslabených miestach na tele vibrácie. To znamená, že začal proces liečenia.“


„Koncert je pre poslucháčov príležitosť otvoriť ich srdcia mantrám,” hovorí Snatam a pokračuje: „Zamilovať sa do mantier a prežiť ich v tej najčistejšej forme, v ktorej ju dokážeme zahrať. Verím, že sa prostredníctvom týchto koncertov môžem s ľuďmi prepojiť a umožniť im ucítiť svetlo a lásku. A to je v dnešnej dobe obzvlášť dôležité, vzhľadom na to, akým politickým a environmentálnym problémom čelíme. Z vlastnej skúsenosti viem, že spoločný spev a v takom aranžmáne pôsobí liečivo a uľavuje od stresu, napätia a pocitu zahltenia, ktoré podľa mňa v týchto dňoch zažívame všetci. Je to miesto, kam môžu ľudia prísť a znovu nájsť pocit pokoja.“

 

Čistota a krása hlasu Snatam Kaur vychádza nielen z jej veľkého hudobného talentu. Je zároveň počuteľným odrazom života vytrvalej duchovnej oddanosti a neúnavnej služby ľudstvu – tá zahŕňa poskytovanie jedla chudobným ľuďom v jej bydlisku na juhu štátu New Hampshire, pomoc obetiam zemetrasenia v Nepálu a sýrskym utečencom v Grécku, ako aj jej funkciu člena správnej rady nadácie Sat Nam Foundation. Všetky tieto aktivity sú v jej speve citeľne prítomné.

ROZHOVOR SO SNATAM KAUR:

1) Kde beriete inšpiráciu pre svoju tvorbu?
Moju hudbu vidím jednoducho ako prostriedok pre šírenie posvätných mantier, tradície sikhov a kundalini jogy. Inšpirácia pre moju hudbu pochádza z mojej vlastnej transformácie, ktorú práve posvätné mantry priniesli do môjho života. Veľmi dôkladne ma ich učil môj učiteľ Yogi Bhajan, ako ich hlboko precítiť. Veril, že tieto mantry by mali byť dostupné čo najväčšiemu počtu ľudí, aby nastalo liečenie ľudskej psyché. Mám pocit, že svojou životnou prácou slúžim tejto misii.

2) Ako joga a váš duchovný život ovplyvňujú vašu hudbu?

Každý deň praktizujem jogu a meditáciu, pretože to milujem. Pomáha mi to udržiavať jasnú a sústredenú myseľ a byť v kontakte s mojou dušou. Toto je dôležité, pretože to spolu aj s posvätnými mantrami pochádza z miesta Ducha. V skutočnosti sa mi zdá, že existuje nejaký Božský Duch, ktorý ma vedie ako pri tvorbe hudby, tak aj celým životom. Cítim sa byť tvarovaná týmto Duchom – ja ako osoba a aj moja tvorba.

3) Povedzte nám, ako sa prax Kirtan/duchovnej hudby môže stať súčasťou života žien, ktoré praktikujú jogu a aké z toho plynú benefity?

Pre ženy, ktoré sa venujú joge, je Kirtan alebo duchovná hudba skutočne dôležitá a nevyhnutná. Kirtan vám dáva to, čo sa nazýva “Ras“, čo znamená nektár Božieho mena. Je to sladkosť oddanosti, je to bezstarostné odpútanie, ktoré vás privedie do vášho srdca, je to odovzdanie, ktoré vám umožňuje otvoriť dvere vášej duši. Podľa mňa, Kirtan vás môže preniesť do takej hĺbky jogovej praxe, ktorá by inak trvala mnoho rokov alebo dokonca celý život.

4) Čo sa učíte z vašej hudby, čo vás učí o každodennom živote?

V hudbe nikdy nemôžete na veci tlačiť. Pri kreatívnom procese musíte byť trpezliví a čakať na príchod inšpirácie, čakať na príchod hudobníkov, ktorí s vami spolupracujú, čakať na správne prostredie a okolnosti pre tok hudby. Každá poznámka je dar od Stvoriteľa. Nepríde to vašou vôľou, ale len Božou vôľou. Pre mňa je taký aj samotný život. Všetko, čo robíme, sa deje iba Božou vôľou a to, čo prúdi, je dar. Keď to netečie… čakajte… čoskoro započujete všetky svoje vysnívané tóny.

5) Ako žena hudobníčka, kde čerpáte svoju tvorivosť, silu a vytrvalosť?
Moja kreativita pochádza z Božského celku, vyššej sily. Neberiem za ňu žiadnu zodpovednosť. Nemám žiadne múdre tipy a rady, o ktoré by som sa mohla podeliť, či už ako žena alebo muž. Jediné, čo môžem povedať, je, že ak chcete zaklopať na dvere kreativity, musíte najprv otvoriť srdce. Čím viac to robíme, tým viac budeme rozvíjať otváranie srdca. Nikdy sa to však nestane jednoduchším. Vidíte príznaky, viete, že vaše srdce sa chystá otvoriť a vy vstúpite do vyjadrenia vašej kreativity.


6) Ako hľadáte rovnováhu vo svojom živote?

Moja rovnováha pochádza z dvoch miest. Prvým je moja každodenná duchovná prax a druhá je z každodennej duchovnej praxe môjho manžela! Naozaj sa navzájom vyvažujeme, harmonizujeme! Máme to šťastie, že máme navzájom jeden druhého a obaja sme oddaní nášmu duchovnému rastu. Môj učiteľ Yogi Bhajan raz povedal: „Nie sme ľudské bytosti, ktoré majú dosiahnuť duchovné skúsenosti, sme duchovné bytosti, ktoré majú zažiť ľudskú skúsenosť.“ Úplne tomu verím. Akonáhle som v kontakte s mojou dušou, som automaticky opäť v rovnováhe. Môj manžel a ja denne praktizujeme jogu a spievame. Milujem to a vrele každému odporúčam.
Liečivý hudobný balzam pre dušu bude pre vás pripravený v Bratislave, dňa 4. 4. 2018 vo veľkej sále DK Istropolis.
Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal.

, , , ,