Predstavujeme Vám expedíciu prihlásenú do Expedičného fondu. Aj Vy môžete pomôcť a podporiť dobrodruhov, aby si splnili svoje sny.

Magdaléna a Noel

Sme dvaja “pátrači”. Pátrame po tom, ako sa banán z plantáže kdesi v Kolumbii dostane až do supermarketu na Slovensku. Alebo kakao. Alebo káva, či trstinový cukor. Stretávame ľudí, ktorí pre nás v menej rozvinutých krajinách Latinskej Ameriky pestujú potraviny, ktoré sú súčasťou nášho európskeho jedálnička, hoci o nich vieme veľmi málo. Chceme vedieť, kto sú tí, ktorí pestujú najobľúbenejšie ovocie v Európe, koľko zarábajú, ako žijú? S akými dopadmi na životné prostredie sa pestujú banány? Je v oblastiach, kde sa pestujú dosť vody? (Vedeli ste, že na vypestovanie jedného banána treba viac ako dvesto litrov vody?) Pýtame sa aj, ako funguje fair trade (férový obchod), či kto všetko je súčasťou potravinového reťazca. A zisťujeme zaujímavé veci. (Ako to už býva, (takmer) všetko je nakoniec inak, než sme si mysleli. A než si možno myslíte i vy. Navštívili sme plantáže, hovorili so zberačkami, aj s majiteľmi, s riaditeľmi asociácií. Absolvovali sme prehliadku prístavu, z ktorého banány odchádzajú z Kolumbie do Európy. Stretli sme sa aj so ženami v zapadnutej dedinke, ktoré pred pár rokmi započali firmu na recykláciu plastu, ktorý sa produkuje na banánových plantážach. Chceme byť zodpovední nielen v cestovaní, ale aj v spotrebovávaní. A na to, aby sme zodpovední mohli byť, potrebujeme vedieť, ako veci fungujú. A radi budeme k zodpovednej spotrebe inšpirovať aj ostatných na Slovensku:)

Termín expedície: február – máj 2016

Počet ľudí: 2

Plánované krajiny: V prvej polovici roka 2016: Kolumbia, Ekvádor, Peru, Mexiko.

Predošlé skúsenosti s cestovaním:

  • Som novinárka na voľnej nohe a tak trochu aj digitálna nomádka, takže žijem a pracujem na ceste. Od roku 2009 cestujem každý rok do Ázie, poznám Indonéziu, Thajsko, Kambodžu, Barmu, Srí Lanku, sever Indie, Filipíny. Pracovne som bola na Kube, v Ugande a v Etiópii. A teraz konečne v Južnej Amerike.
  • Noel, môj priateľ a fotograf, pozná sever Mexika, Thajsko a USA.
  • Cestujeme nízkonákladovo, najmä za účelom spoznania života miestnych a jeho súčastí, ktoré mnohí cestovatelia vidieť nechcú či nemusia, pretože nie sú vždy iba veselé. Moje blogy nájdetena mojej osobnej stránke. Tu nájdete aj reportáže, ktoré píšem pre slovenské či české médiá. O tom, ako cestujem a prečo sa živím písaním o ľudských právach a globálnych témach si môžete prečítať v rozhovoroch na Odviatych či v rozhovore na stránke.
  • Facebook fanpage Humans of free travels

Crowdfunding: zatiaľ nie

Záväznosť expedície: Expedícia Foodprint sa už realizuje. Sme v Kolumbii už druhý mesiac, čochvíľa ju opustíme a vydáme sa do Ekvádora. Na projekte aktívne pracujeme a užívame si to:).

Predpokladaný rozpočet: Obojsmerná letenka z Európy do Kolumbie a späť z Mexika: cca 900 EUR (zatiaľ máme iba jednosmernú Praha – Kolumbia – 390 EUR) Náklady na život – jedlo/ubytovanie/cestovné/práca (telefóny, cestovné): 600 EUR/mesiac – 2400 EUR/4 mesiace (február – máj 2016)

Spolu 1 osoba – 3300 EUR/6600 EUR dve osoby