“Akonáhle začneš potápať so žralokmi, zmeníš k nim svoj postoj.” (rozhovor s JP Bothom)

(Read the original interview in english)

Jean-Pierre Botha pochádzajúci z Juhoafrickej republiky je odborník na žraloky. Nielenže sa rád potápa so žralokmi belasými, ale na takéto ponory vodí aj turistov. V nedeľu 13. marca bude prezentovať na tému Potápanie so žralokmi a iné neobyčajné dobrodružstvo v južnej Afrike.

 

Povedz nám o sebe pár úvodných slov, ako si sa dostal k potápaniu so žralokmi?

Vyrastal som na južnom pobreží Juhoafrickej republiky, kde medzi bežné športové aktivity patrí surfovanie a harpúnovanie. Potápanie so žralokmi je už len krôčik od toho, navyše som sa chcel o žralokoch dozvedieť čo najviac.

Roky som so žralokmi potápal a vďaka tomu ich dnes vnímam inak ako ostatní ľudia. Potápanie s nimi si skutočne užívam.

Kedy si sa prvýkrát potápal? Pamätáš si na prvý raz, keď si skočil do vody a dýchal cez regulátor?

Freediving, alebo voľné potápanie na jeden nádych, je u nás tradícia. S freedivingom som začal v roku 1966 v skalnatej zátoke neďaleko južného cípu Afriky. Spoznal som tak nádheru podmorského sveta a začal som prosíkať rodičov, až kým mi nekúpili masku, šnorchel a plutvy.

Prvá potápačská výbava, cez ktorú som dýchal, bola stará dýchacia maska, ktorá recykluje kyslík. Videl som vojakov, ktorí testovali nejakú výstroj v prílivovom bazéne, tak som ich poprosil, či by som to nemohol vyskúšať a oni mi dovolili. Ten moment mi zmenil život.

Máš obľúbené miesta na potápanie?

Je ťažké povedať, ktoré je moje najobľúbenejšie. Na svete je toľko veľa miest, každé s inými podmienkami na potápanie a inými zvieratami.

Photo credit - Daniel Botelho - Blue marlin with sardines (DLB_6599)
Marlin modrý so sardinkami (Photo credit: Daniel Botelho)

Cestuješ veľa vďaka tomu, že si potápač?

Potápanie je skvelý dôvod pre cestovanie, ale väčšinou, keď cestujem, tak to nie je kvôli potápaniu. Asi to bude tým, že žijem hneď vedľa oceánu.

Ale potápal som už v Tichom, Atlantickom aj Indickom oceáne, tiež v Karibiku a Stredozemnom mori a potom aj na celkom zaujímavých miestach vo vnútrozemí v delte rieky Okavango.

Prečo práve žraloky? Čo ťa k žralokom priťahuje?

Pretože človek sa ich vždy bál a ja som o nich chcel vedieť, čo najviac. Čím viac som o nich vedel a čím viac som s nimi potápal, tým zaujímavejšie pre mňa boli.

Existuje množstvo druhov žralokov, každý inej veľkosti, vzhľadu či inak sa správajúci. Máš obľúbený druh žraloka, s ktorým najradšej potápaš?

Bez pochýb žralok belasý.

Čo ťa najviac fascinuje na žralokoch belasých?

To, ako sa správajú a ako menia svoje správanie v špecifických situáciách.

Photo credit - Daniel Botelho - white sharks (DLB_2855)
Žraloky belasé (Photo credit: Daniel Botelho)

Vieš nám popísať svoju najnapínavejšiu osobnú skúsenosť so žralokmi?

Bolo to pri ostrove Bird Island neďaleko Port Elizabeth. Nakrúcali sme film a okolo nás krúžili 4 skutočne veľké žraloky belasé. Viditeľnosť pod vodou bola asi 12 – 15 metrov a dno bolo pieskové. Jednoducho ideálne podmienky na potápanie. Odrazu sa o mňa začal zaujímať jeden celkom veľký žralok. Pozrel som sa hore na čln a ďalšieho krúžiaceho žraloka a uvedomil som si, že situácia začína byť napätá. Potom som zbadal, že sedím hneď vedľa košíka s návnadou. Odplával som a žraloky sa ukľudnili.

Aké je najdôležitejšie pravidlo pre potápanie so žralokmi predátormi?

Keď sa potápaš so žralokmi, ktoré sú veľké predátory ako je žralok tigrí, žralok belavý, útesový žralok bieloplutvý alebo žralok belasý, musíš neustále vnímať, čo sa deje okolo teba a nesprávať sa ako korisť.

Čo presne znamená nesprávať sa ako korisť?

Korisť väčšinou uteká (alebo pláva) preč. A predátory tiež cítia, ktoré zviera je slabé a zameriavajú sa na tú najslabšiu a najmenšiu korisť, pretože uloviť ju nestojí toľko energie.

Povedzme, že vo vode sú dvaja potápači a jeden z nich má staré zranenie kolena, kvôli ktorému pláva nerovnomerne. Žralok sa bude o neho zaujímať viac ako o druhého potápača, ktorý pláva vyrovnane a pokojne.

Akým správaním ti dá žralok znamenie, že je načase vyjsť z vody von?

Žralok belasý začne ukazovať zuby a približovať sa k tebe s veľkým záujmom.

562853_465732073446294_272062325_n
Potápanie so žralokmi (Photo credit: JP Botha)

Len málo ľudí zo Slovenska malo tú možnosť potápať so žralokmi. Na druhej strane takmer všetci poznáme film Čeluste. Čo je na tom pravdy, že žraloky jedia ľudí?

Ľudia žijú na pevnine, takže nie sú prirodzenou potravou pre žiadneho morského živočícha. Žralok loviaci ľudí je iba výmyslom Holywoodu. Ako však už bolo povedané, môže sa stať, že sa žralok do človeka zahryzne.

Ročne sú po celom svete zabíjané milióny žralokov len kvôli plutvám. Sú žraloky ohrozené? Je ich pokles viditeľný?

Veľmi viditeľný a netýka sa to len žralokov. Takmer všetky druhy rýb sú nadmerne lovené. Na mnohých miestach s dobrými podmienkami na potápanie nájdete len málo rýb a mnohé druhy boli vylovené úplne.

Mnohí majú o žralokoch mylné predstavy. Myslíš, že potápanie so žralokmi dokáže u ľudí zmeniť takýto postoj?

Jednoznačne áno, akonáhle začneš so žralokmi potápať, zmeníš k nim svoj postoj.

326041_465730940113074_1950234149_o
Potápanie so žralokmi (Photo credit: JP Botha)

O turistické potápanie so žralokmi je čoraz väčší záujem. Aký máš názor na rekreačné potápanie, ktoré zahŕňa kŕmenie žralokov? A čo hovoríš na potápanie so žralokmi v klietke?

Veľmi závisí, s akým žralokom sa potápaš. Niektoré žraloky sa dá nájsť pomerne ľahko, iné by si nikdy nevidel, ak by si ich niečím nenalákal. Samozrejme je rozdiel medzi kŕmením žralokov a lákaním ich na chuť jedla vo vode.

Potápanie v klietke so žralokom belasím, ako sa to robí v Juhoafrickej republike, je skvelý spôsob, ako vzdelávať ľudí o žralokoch. Môže to vyskúšať každý, dokonca aj tí, ktorí nepotápajú. Vďaka tomu majú tisícky ľudí možnosť na vlastné oči vidieť žraloky a dozvedieť sa o nich viac.

Ako vyzerá také potápanie so žralokom v klietke?

Celý výlet trvá asi 4 hodiny. Chodí sa na 15 metrovej lodi, na ktorú sa zmestí okolo 30 ľudí. Klietka má obdĺžnikový tvar s dĺžkou približne 3m a šírkou 1m. Priviaže sa o bok lode, aby si do klietky mal úplne voľný vstup z lode. Pomocou „polievky zo sardiniek“ nalákame žraloky. Olej zo sardiniek a iných rýb sa zmieša s vodou a vôňa „polievky“ priláka žraloky k lodi.

Keď žraloky plávajú okolo lode, potápač v neopréne a s maskou vojde do klietky. Hlavu však drží nad hladinou. Keď sa žralok približuje, povieme mu, z ktorého smeru a on sa rýchlo ponorí, aby žraloka videl. Toto zvyčajne trvá pár sekúnd, čiže to môže vyskúšať naozaj každý. Najlepšie miesto na pozorovanie žralokov je ale aj tak z paluby lode.

Takže je to vhodné pre kohokoľvek a tým pádom je to skvelý spôsob, ako ľuďom ukázať žraloka belasého, ktorého by inak nikdy neuvideli.

Čo najdôležitejšie o žralokoch by si chcel ľuďom odkázať?

Mnohé druhy žralokov sú na hrane vyhynutia. Žralok belasý je v Juhoafrickej republike kriticky ohrozený.

Hoci je pre potápačov módne nosiť zub žraloka belasého okolo krku alebo ako šperk, spôsobuje to okrem iného pokles tohto druhu.

 

Rozhovor pripravila Marta Kabinová
Titulná fotografia: Žralok belasý (fotograf: Daniel Botelho)

JP Botha prijal pozvanie prezentovať na Slovensko vďaka Academii Aquatica, v ktorej sa môžete naučiť potápať.

, , , ,