Strava a jedlo na cestách #5 – Magda Vaculčiaková a Alexandra Kováčová

Ako sa cestovateľky stravujú? Saša fičí na superpotravinách a je vegánka. Medzi Magdine obľúbené kuchyne patrí thajská, indonézska, mexická a talianska. Máte slinky? Čítajte viac :).

Magdaléna Vaculčiaková

Magdaléna Vaculčiaková je novinárka na voľnej nohe, ktorá najradšej píše o rozvojových projektoch a ľudských právach. Spolupracuje ako mediálna koordinátorka s viacerými rozvojovými neziskovými organizáciami. Podieľa sa tiež na propagácii festivalu Jeden svet. Zaujíma ju téma slobody, miluje plávanie a náhodné stretnutia s otvorenými ľuďmi.

Aké najlepšie jedlo na cestách si ochutnala?

Toto je ťažká otázka. Každá kuchyňa má čosi do seba, medzi moje obľúbené patrí thajská a indonézska, mexická i talianska – tie ma vždy potešia. A potom exotické ovocie – mexické mangá a banány alebo kambodžský chlebovník! Ale inak najlepšie je vždy doma a s láskou uvarené jedlo, takže mi napríklad napadá prvá ramadánová večera u mojej indonézskej priateľky Yoan. Celý deň sme nejedli a pol dňa z toho sme varili asi desať rôznych jedál, z ktorých sme žiadne nemohli ani len ochutnať. Ale som si istá, že nechutili famózne iba preto, že som bola hladná, ale preto, s akou precíznosťou a Yoaninou láskou k jej rodine boli pripravené.

Kupuješ si jedlo vopred a máš vždy so sebou niečo ako na prípad núdze, alebo jedlo riešiš až keď si hladná?

Nemám vždy so sebou niečo pre prípad núdze. Tuším som sa to naučila v Ázii, kde je jedlo v uliciach naozaj na každom kroku, a keď si hladný, najneskôr do dvoch minút si pri stánku, kde si môžeš niečo dať. Ale inak – keď som išla do Ázie po prvý raz, niesla som si so sebou musli tyčinky, asi som sa bála, že tam nebudem mať čo jesť:). A to, ako sa stravujem na cestách, záleží často od krajiny. Po návšteve v Indii v roku 2015 som sa stala na viac ako pol roka vegetariánkou, lebo v Ázii je pre nemäsožravcov toľko možností! Mäso som zase začala jesť v Kolumbii, lebo tam boli nevegetariánske možnosti drahšie ako u nás, ak človek nechcel jesť neustále tú istú kukuričnú placku či ryžu s fazuľou.

Berieš si na cesty so sebou domácu na vypálenie červa? Ak áno, akú a koľko? 🙂 

Teraz v Mexiku je to prvý raz, čo máme slivovicu, ale nie na vypálenie čreva, ale pre priateľových rodičov – Mexičanov – aby ochutnali. Okrem toho, že mi domáca nechutí, ak som v zahraničí rok (ako posledné dva roky), musela by som mať pomerne veľké zásoby domácej, a do 10 kg by sa asi nezmestili 🙂

Kupuješ si balenú vodu (ak áno, v ktorých krajinách), či kedy piješ vodovodnú či z prameňa? Máš filtrovaciu fľašu či tabletky na purifikáciu vody?

Naposledy som pila z rieky, keď sme sa stretli s duchovným lídrom kolumbijského kmeňa Kogi. Cesta k nemu trvala dva dni, poctivo sme si filtrovali vodu. Ale u Kogiov je dobrým zvykom pohostiť návštevu vodou z rieky, ochutenou panelou (sladidlo z cukrovej trstiny), a vy nemôžete odmietnuť. To bol moment, kedy sme si pre ten výlet prestali vodu filtrovať. Žalúdočné problémy a teploty sa dostavili o dva dni, keď sme mali trekovať naspäť.
V každom prípade, filter mám, používam ho – verejne priznávam, že kvôli lenivosti – veľmi málo. Ale, mám fľašu, a všade, kde som, vyhľadávam možnosti, kde si vodu dočapovať. Skvelé je v tomto Thajsko, kde sú v mestách na uliciach automaty a za 1 Bath si môžeš doplniť liter vody, ak máš fľašu. Ale už aj v Indonézii fungujú refilly, či tu v Mexiku sa nám tiež stalo. Plastové flaše kupujem minimálne.

Magda aktuálne v Mexiku pracuje na Indonézskom sprievodcovi Indonézia pomaly (pre všetkých, ktorí si chcú užiť cesty, ale nechcú si zatvárať oči predtým, čo sa v krajine deje). Viac nájdete na jej stránke.

Alexandra Kováčová

Alexandra Kováčová, bývalá modelka a letuška, v súčasnosti fotografka a spisovateľka o cestovaní sa živí blogovaním o jej cestách po svete už 7 rokov. Baví ju všetko od relaxovania na pláži, wellness, túry po horách až po skákanie z lietadiel a iné adrenalínové športy.

Aké najlepšie jedlo na cestách si ochutnala?

Ťažko povedať, ja mám najradšej jednoduché veci ako kokosový orech niekde v trópoch či hummus a falafel v Izraeli. To by som mohla jesť každý deň.

Kupuješ si jedlo vopred a máš vždy so sebou niečo ako na prípad núdze, alebo jedlo riešiš až keď si hladná?

Som už od júla 2013 vegan, a to prevažne raw vegan v rámci možností. So sebou si nosím jedine surové a sušené ovocie, ktoré môžem mať na raňajky alebo obed. Super snack na energiu je aj Purenuts, čo sú vlastne pomixované oriešky samotné, alebo ešte napr. s kokosom či kakaovým práškom. Ich malé balíčky sú vhodné aj na túry, lebo nezaberajú skoro žiadne miesto, ale sú výživné a sýte. Niekedy si viem so sebou vziať aj uhorky, mrkvu alebo inú zeleninu, ktorá sa mi nerozpučí vo vaku. Inak riešim jedlo až na mieste, ale som zvyknutá na detox bez jedla, takže nejak nestresujem, keď náhodou mám o 1 jedlo denne menej. Niekedy si pribalím aj nejaké super potraviny, ako spirulinu, chlorellu, acai, macu atď. Najčastejšie od Mygreenlife.info.

Berieš si na cesty so sebou domácu na vypálenie červa? Ak áno, akú a koľko? 🙂 

Nie, nepijem vôbec alkohol už od roku 2009. Vlastne domácu pálenku som nevypila nikdy v živote.

Kupuješ si balenú vodu (ak áno, v ktorých krajinách), či kedy piješ vodovodnú či z prameňa? Máš filtrovaciu fľašu či tabletky na purifikáciu vody?

Balenú vodu si kupujem iba v destináciách, kde sa vodovodná naozaj neodporúča, ako napr. v Thajsku, Afrike atď. V lese a horách pijem bežne vodu z prameňa. Nosím so sebou vo fľaši kamienky šungit, ktoré vodu filtrujú, zbavujú ju baktérií, chemikálií a ťažkých kovov.

Aké jedlo si berieš na jednodňové túry? Kupuješ si všetko v krajine, kde si na túre, alebo berieš si niečo z domu?

Ako som spomínala nosím si len ovocie, super potraviny a Purenuts. Na jednodňovú túru mi úplne stačí kilo ovocia a voda.

Na akej najdlhšej túre si bola? Aké jedlo si si tam brala?

Myslím, že tak cca týždeň v Andách. Tam som bola síce 3 mesiace, ale vždy sme sa po pár dňoch vrátili niekde do hostela a nabrali ďalšie zásoby. Na raňajky aj na obed jem ovocie, na večeru zeleninu, oriešky, semienka, prípadne strukoviny. Napr. dva banány na raňajky, 3 jablká na obed, atď. Vyzerá to jednoducho, ale mám z tejto stravy až príliš veľa energie a nezaťažuje mi trávenie, čo je super v prírode.

Berieš si aj nejaké vitamíny, tabletky, energetické nápoje, cukor či med?

Energetické nápoje nepijem, necukrím a tabletky neberiem. Asi som čudná, ale beriem si so sebou naozaj len zelené super potraviny plné chlorofylu a vitamínu B, ako napr. už spomínaná spirulina.

Koľko vody so sebou najviac vláčiš so sebou?

Naraz 2 až 4 litre, ktoré denne vypijem. Čím teplejšie je vonku, tým viac vody pijem.

Aký máš varič a koľkokrát denne varíš?

Keď cestujem, nevarím vôbec, jem prevažne surové veci, a varené si dám len sem-tam v reštauráciách. Takže varič na cesty nemám žiadny.

Viac o Sašinych cestách nájdeš na jej stránke.

Otázky pripravil Michal Knitl

, , ,