Ochrana osobných údajov

Je pre nás dôležité, aby vaše osobné údaje boli v bezpečí. Všetky osobné údaje, ktoré sú získavané počas vašej návštevy na našich stránkach sú spracovávané v súlade s Nariadením Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (ďalej len „Nariadenie“) a so zákonom č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o ochrane osobných údajov“).

V súlade s Nariadením si plníme svoju informačnú povinnosť voči dotknutým osobám nasledovne:

1. Kto sme

OZ Cestou necestou
Drotárska cesta 4, 811 02 Bratislava

IČO: 42270880
DIČ: 2023783289

Registrácia MVSR vykonaná dňa: 3.5.2013
Číslo spisu: VVS/1-900/90-41511

(v ďalšom texte len „my“)

Kontaktné údaje:

Ak máte akékoľvek otázky alebo podnety týkajúce sa ochrany vašich osobných údajov, ktoré spracúvame, napíšte nám. Pokiaľ ste fyzická osoba, ktorej osobné údaje spracúvame – dotknutá osoba alebo pokiaľ sa domnievate, že vaše osobné údaje spracúvame, môžete nás kontaktovať na tejto adrese:

Michal Knitl, OZ Cestou necestou, Drotárska cesta 4, 811 02 Bratislava
info@cestounecestou.sk

2. Prenos vašich osobných údajov mimo EÚ alebo medzinárodnej organizácii

Osobné údaje dotknutých osôb (návštevníkov a užívateľov webstránky www.cestounecestou.sk) – našich klientov sú zdieľané s týmito organizáciami:

  • Google
    • Google analytics & Tag manager – len anonymné údaje za účelom sledovania štatistík návštevnosti – viď sekcia Cookies nižšie.
    • YouTube – niektoré stránky obsahujú vložené videá s návodmi a pomocou pre návštevníkov. Tieto taktiež zbierajú anonymné údaje o ich použití a návštevnosti.
    • Stránky o ochrane osobných údajov firmy Google si pozriete tu.

Vaše osobné údaje neprenášame mimo EÚ ani  medzinárodnej organizácii.

3. Kde uchovávame vaše osobné údaje?

Webhosting

Naša webová stránka, ako aj webové stránky našich klientov, ktorým zabezpečujeme webhosting, sú uložené na serveroch spoločnosti WebSupport, s.r.o. a WEDOS Internet, a.s., a fyzicky sa nachádzajú v Európskej únii (na Slovensku a v Čechách).

Emailové služby

Krstné mená a emailové adresy našich zákazníkov a osôb prihlásených na odber noviniek sú uložené na serveroch spoločnosti MailerLite z Litvy. Stránky o ochrane osobných údajov firmy Mailerlite si pozriete tu.

4. Súbory cookies

Pri každej návšteve našej webovej stránky sa zobrazí výzva, aby ste prijali alebo odmietli súbory cookies.

Súbor cookies je malý textový súbor, ktorý webová stránka ukladá na váš disk v počítači alebo mobilnom zariadení v momente, keď našu webovú stránku navštívite. Používame niekoľko typov súborov cookies k tomu, aby sme mohli anonymne zbierať a analyzovať štatistické informácie alebo aj nato, aby sme zefektívnili používanie našej webovej stránky – zistili vaše preferencie na webovej stránke a vedeli na základe toho prispôsobiť našu ponuku na vašu používateľskú mieru. Cookies používame aj k tomu, aby sme zistili, či už ste našu webovú stránku z vášho počítača niekedy navštívili alebo aj nato, aby si webová stránka na určitý čas uchovala informácie o vašich nastaveniach (ako sú používateľské meno, jazyk atď.). Vďaka tomu ich pri prehliadaní webovej stránky v rámci jednej návštevy nemusíte opätovne zadávať.

Táto webová stránka používa rôzne typy cookies. Z pohľadu ochrany osobných údajov sa dajú triediť z viacerých hľadísk.V tejto časti textu sme sa pokúsili zrozumiteľne ich popísať.

Trvalé súbory cookies sú súbory ukladané vo vašom počítači, ktoré sa po zatvorení prehliadača automaticky nevymažú.

Relačné súbory cookies sú súbory ukladané vo vašom počítači, ktoré sa po zatvorení prehliadača vymažú.

Cookies hostiteľskej domény sú súbory ukladané webovou stránkou, ktorú si práve prezeráte. Prečítať ich dokáže iba táto webová stránka. Používame 3 typy súborov cookies hostiteľskej domény s cieľom:

  • zabezpečiť fungovanie našich webových stránok (funkčné -nevyhnutné súbory cookies)
    • ♠ autentifikačné súbory cookies
    • ♣ technické súbory cookies
  • zhromažďovať analytické údaje (štatistické súbory cookies),
  • ukladať preferencie návštevníkov (preferenčné súbory cookies).

Cookies tretích strán – táto webová stránka môže využívať externé služby, ktoré takisto ukladajú svoje vlastné súbory cookies (napr. pre sledovanie štatistiky návštevnosti Google Analytics).

Bližšie k jednotlivým typom cookies hostiteľskej domény:

Funkčné – nevyhnutné súbory cookies  – nevyžadujeme na ich využitie váš súhlas. Umožňujú základné funkcie, ako je navigácia webovej stránky a prístup k chráneným oblastiam webovej stránky. Webová stránka nemôže riadne fungovať bez týchto súborov cookies.

Sem patria:

KategóriaDôvod použitiaNázov cookies
WordPresscookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky a internetového obchoduwordpress_{hash},
wordpress_logged_in_{hash},
wordpress_test_cookie
WooCommercecookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie internetového obchoduwoocommerce_cart_hash,
woocommerce_items_in_cart,
woocommerce_recently_viewed,
wp_woocommerce_session_{hash},
store_notice
GDPRTieto cookies sú nevyhnutné k splneniu našich povinností plynúcich z GDPRgdpr[allowed_cookies],
gdpr[consent_types],
gdpr[privacy_bar]

Štatistické súbory cookies  používame  na zhromažďovanie údajov o tom, ako používate našu webovú stránku. Vďaka týmto informáciám vieme pre vás zlepšiť webovú stránku, urobiť ju pre vás prívetivejšiu a sledovať, či funguje správne. Tieto súbory cookie zhromažďujú údaje v anonymnej forme o vašej aktivite na našich stránkach, vrátane podstránok, ktoré navštívite a o tom, z ktorej internetovej stránky na naše stránky prichádzate. Zhromažďované údaje vás osobne neidentifikujú. Súbory cookies v tejto kategórii môže nastavovať naša webová stránka alebo domény tretích strán.Nastavili sme anonymizáciu IP adries v Google Analytics – tento údaj je teda anonymný a neukladá sa nikam. Ďakujeme vám za povolenie týchto súborov cookies, čo nám pomôže analyzovať nášu činnosť a ďalej zlepšovať naše služby.

Sem patria:

KategóriaDôvod použitiaNázov cookiesĎalšie informácie
GoogleTieto cookies nám pomáhajú cez službu Google Analytics cez anonymizované dáta identifikovať, ktoré podstránky ste ako návštevníci navštívili, ako dlho ste sa na nich zdržali, odkiaľ ste na webovú stránku prišli a podobne, čo nám umožňuje zlepšovať našu webovú stránku a odhalovať prípadne problémy._ga,
_gat,
_gid
Ochrana osobných údajov
Ako sa odhlásiť

Preferenčné súbory cookies umožňujú webovej stránke zapamätať si:

  • informácie, ktoré zmenia spôsob, akým sa webová stránka chová alebo vyzerá, ako napr. váš preferovaný jazyk alebo región, v ktorom sa práve nachádzate,
  • informácie o tom, či ste prijali resp. odmietli používanie súborov cookies,
  • informácie o vašom emaili, mene a priezvisku, pokiaľ ste ho už raz zadávali vo vašom komentári na našej webovej stránke, aby ste ich nemuseli zadávať opakovane, .

Vytvárame ich my a iba my ich dokážeme prečítať.

Sem patria:

KategóriaDôvod použitiaNázov cookiesĎalšie informácie
WordPressTieto cookies sa uložia po tom, ste ako návštevník webovej stránky zanechali komentár. Vďaka nim nebudete musieť znovu vypĺňať polia ako meno, email, ak sa rozhodnete v budúcnosti na webovej stránke zanechať ďalší komentár.comment_author_{HASH},
comment_author_email_{HASH},
comment_author_url_{HASH}
 
Wordfencea pre prípadné odblokovanie prístupu na web stránku z určitej krajiny, ak je daná krajina blokovaná.wfvt_{hash},
wfwaf-authcookie-{hash},
wordfence_verifiedHuman
 
WordPressVisual Composer – umožňuje použitie kontaktného formuláraVisual Composer – umožňuje použitie kontaktného formulára 
SumoMeSumoMe – marketing, newsletter, registrácia__smVID 
 SumoMe – uloží voľbu na koľko dní sa má schovať vyskakovacie okno  popup__smListBuilderShown 

Spravovanie súborov cookies (odstraňovanie/blokovanie)

Ak si neprajete cookies ukladať vo vašom počítači, môžete ich deaktivovať vo vašom internetovom prehliadači. Súbory cookies môžete spravovaťpodľa uváženia – podrobnosti nájdete webových stránkach aboutcookies.org. Ak chcete získať podrobnejšie informácie o súboroch cookies pre konkrétnu webovú stránku, skontrolujte si vo svojom obľúbenom prehliadači nastavenia ochrany osobných údajov a súborov cookies.

Odstraňovanie súborov cookies z vášho zariadenia

Vymazaním histórie prehliadania vo svojom internetovom prehliadači môžete odstrániť všetky súbory cookies, ktoré sa vo vašom počítači alebo mobilnom zariadení už nachádzajú. Odstránite tak všetky súbory cookies zo všetkých navštívených webových sídel. Upozorňujeme však, že môžete prísť aj o niektoré uložené informácie (napr. uložené prihlasovacie údaje, obľúbené webové stránky).

Blokovanie súborov cookies

Väčšinu moderných internetových prehliadačov môžete nastaviť tak, aby zabránili ukladaniu súborov cookies (okrem funkčných-nevyhnutných) do vášho zariadenia. Pri každej návšteve webových stránok však možno budete musieť niektoré nastavenia upravovať manuálne. Niektoré služby a funkcie navyše vôbec nemusia fungovať správne.

5. Aké máte práva pri spracúvaní osobných údajov?

Vo vzťahu k svojim osobným údajom, ktoré spracúvame, máte viacero práv:

  1. právo na prístup,
  2. právo na opravu,
  3. právo na vymazanie,
  4. právo obmedzenia spracúvania,
  5. právo na prenosnosť,
  6. právo namietať proti spracúvaniu
  7. právo na podanie sťažnosti.

Právo na prístup

Máte právo od nás získať potvrdenie o tom, či spracúvame vaše osobné údaje a ak to tak je, máte právo získať prístup k týmto osobným údajom. V tomto dokumente sa dozviete, aké osobné údaje spracúvame, za akým účelom, po akú dlhú dobu, kde vaše osobné údaje získavame, či ich niekomu poskytujeme, či ich ich okrem nás spracúva aj iný prevádzkovateľ a aké máte ďalšie práva súvisiace so spracúvaním vašich osobných údajov.

Právo na opravu

Ak zistíte, že osobné údaje, ktoré o vás spracúvame, sú nepresné alebo neúplné, máte právo na to, aby sme ich bez zbytočného odkladu opravili, poprípade doplnili. Záleží nám na tom, aby sme o vás spracúvali úplné a správne osobné údaje, preto toto právo využite vždy, keď sa napr. presťahujete alebo príde k zmene akéhokoľvek vášho osobného údaju, ktorý je pre váš vzťah s nami dôležitý.

Právo na vymazanie

V niektorých prípadoch máte právo, aby sme vaše osobné údaje vymazali. Vaše osobné údaje bez zbytočného odkladu vymažeme, pokiaľ je splnený niektorý z nasledujúcich dôvodov:

  • vaše osobné údaje už nepotrebujeme na účely, na ktoré sme ich spracúvali;
  • odvoláte súhlas so spracúvaním osobných údajov, pričom sa jedná o osobné údaje, na ktorých spracúvanie je váš súhlas nevyhnutný a zároveň nemáme iný dôvod, prečo tieto osobné údaje potrebujeme naďalej spracúvavať;
  • využijete svoje právo namietať proti spracúvaniu (pozri nižšie časť Právo namietať voči spracúvaniu)  osobných údajov, ktoré spracovávame na základe našich oprávnených záujmov a my zistíme, že už žiadne takéto oprávnené záujmy, ktoré by toto spracúvanie oprávňovali, nemáme alebo
  • domnievate sa, že nami vykonávané spracúvanie osobných údajov prestalo byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Ale majte prosím na pamäti, že aj keď pôjde o jeden z týchto dôvodov, neznamená to, že obratom vymažeme všetky vaše osobné údaje. Toto právo nie je absolútne. Ak na spracúvanie vašich osobných údajov je potrebné splnenie našej právnej povinnosti, je nevyhnutný výkon alebo obrana našich právnych nárokov, vtedy sme povinní vaše osobné údaje naďalej spracúvať. Je to teda preto, aby sme zachovali vašu aj našu právnu istotu, ktorá je upravená právnymi predpismi.

Právo na obmedzenie spracúvania

V niektorých prípadoch môžete využiť právo na obmedzenie spracúvania osobných údajov. Toto právo vám umožňuje v určitých prípadoch požadovať, aby došlo k označeniu vašich osobných údajov a tieto údaje neboli predmetom žiadnych ďalších operácií spracovania – v tomto prípade však nie natrvalo (ako v prípade práva na vymazanie), ale po obmedzenú dobu. Spracovanie osobných údajov musíme obmedziť keď:

  • popierate presnosť osobných údajov, kým sa dohodneme, aké osobné údaje sú správne;
  • vaše osobné údaje spracúvame bez dostatočného právneho základu (napr. nad rámec toho, čo spracovávať musíme), ale vy budete pred výmazom takýchto údajov uprednostňovať iba ich obmedzenie (napr. ak očakávate, že by ste nám v budúcnosti takéto údaje aj tak poskytli);
  • vaše osobné údaje už nepotrebujeme pre uvedené účely spracovania, ale vy ich požadujete pre určenie, výkon alebo obranu svojich právnych nárokov, alebo
  • vznesiete námietku proti spracovaniu; právo na námietku je podrobnejšie popísané nižšie v časti Právo namietať proti spracúvaniu; po dobu, počas ktorej zisťujeme, či je vaša námietka oprávnená, sme povinní spracovanie vašich osobných údajov obmedziť.

Právo na prenosnosť

Toto právo sa týka osobných údajov, ktoré ste nám vy sami poskytli a ktoré spracúvame na základe vášho súhlasu alebo na základe plnenia zmluvy. Vaše osobné údaje vám na požiadanie zašleme v štruktúrovanom, bežne používanom a strojovo čitateľnom formáte. Máte tiež právo požadovať prenos takýchto osobných údajov od nás k inému prevádzkovateľovi, pokiaľ je to technicky možné a jedine vtedy, ak tieto vaše osobné údaje spracúvame automatizovane v našich elektronických databázach.

Právo namietať proti spracúvaniu

Máte právo namietať proti spracúvaniu osobných údajov, v prípade ak vaše osobné údaje spracúvame na základe nášho oprávneného záujmu. Pokiaľ budeme vaše osobné údaje spracúvať na účely priameho marketingu, prestaneme vaše osobné údaje spracúvávať bez ďalšieho; v ostatných prípadoch tak urobíme, ak nebudeme mať závažné oprávnené dôvody pre to, aby sme v takomto spracúvaní pokračovali.

V prípade, že budeme spracúvať vaše osobné údaje na základe nášho oprávneného zájmu, máte právo namietať proti profilovaniu založenému na tomto našom opávnenom záujme.

Právo podať sťažnosť

Vaše právo podať sťažnosť u príslušného dozorného úradu je stále zachované aj po uplatnení vyššie uvedených práv. Toto právo môžete uplatniť v prípade, že sa domnievate, že vaše osobné údaje spracúvame neoprávnene alebo v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Svoju sťažnosť proti nami vykonávanému spracúvaniu osobných údajov môžete podať na Úrad pre ochranu osobných údajov, ktorý sídli na adrese Hraničná 12, 820 07 Bratislava 27, e-mail: statny.dozor@pdp.gov.sk.

Chceme vás informovať, že nespracúvame vaše osobné údaje formou automatizovaného rozhodovania vrátane profilovania uvedeného v článku 22 ods. 1 a 4 Nariadenia.

6. Záznamy spracovateľských činností

ÚČEL  SPRACÚVANIAPRÁVNY  ZÁKLADKATEGÓRIE  OSOBNÝCH  ÚDAJOVDOBA UCHOVÁVANIA OSOBNÝCH ÚDAJOVpoznámka
nákup v e-shopekúpna zmluvabežné osobné údajepo dobu stanovenú zákonom pre plnenie požiadaviek daňových a účtovných predpisovúdaje v objednávkach z eshopu uchovávame 2 roky, potom sú osobné údaje anonymizované a ďalej držíme len  údaje o objednávkach pre účely účtovníctva a štatistík
komunikácia písomná, komentáre dotknutých osôb na webovej stránkeoprávnený záujembežné osobné údaje7 rokovPokiaľ s nami komunikujete prostredníctvom emailu,  sociálnych sietí, komentárov na webovej stránke budeme spracovávať vaše osobné údaje vrátane záznamov o prebehnutej komunikácii alebo vášho komentáru na základe nášho oprávneného záujmu na účely:   vybavenie vašich požiadaviek, otázok, prijímanie vašich reakcií na naše aktivity; analyzovanie vašich emailov, správ, komentárov pre zlepšovanie našej činnosti evidencia vašich emailov, správ, aby sme ich mohli kontrolovať, či a ako na ne reagujeme; ak ste u nás nakúpili a vaša požiadavka sa vzťahuje k objednávke, môžeme toto spracovanie realizovať na základe plnenia zmluvy s vami; preukazovanie, že sme vašu požiadavku prijali a vybavili, napr. keď u nás touto cestou objednáte nejaký tovar alebo uplatníte reklamáciu;
výkon dobrovoľníckej prácezmluva o dobrovoľníctve podľa zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonovbežné osobné údaje5 rokov 
písomné a obrazové príspevky na webovú stránku (blogy, videá)súhlasbežné osobné údajepo dobu, počas ktorú sú blogy a videá na webovej stránke, potom sú vymazané 
prezentácie dotknutých osôbsúhlasbežné osobné údaje, fotografie, osobné údaje týkajúce sa cestovateľských aktivít dotknutých osôb7 rokov 
plnenie povinností zamestnávateľa súvisiacich s pracovnoprávnymi vzťahmi, vrátane predzmluvných vzťahov a vzťahov, ktoré vyplývajú z povinností zamestnávateľa po skončení pracovnoprávneho vzťahu na základe platných právnych predpisovzákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení v znení neskorších predpisov, zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 462/2003 Z. z. o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov, zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práce a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok ) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 283/2002 Z. z o cestovných náhradách,bežné osobné údaje5-10 rokovosobné údaje poskytujeme v zmysle príslušných právnych predpisov zdravotným poisťovniam a sociálnej poisťovni
spracúvanie výsledkov súťaží, promoakcií, ankietoprávnený záujembežné osobné údaje5 rokovPokiaľ získame vaše osobné údaje  pri organizovaní súťaží, ankiet, promoakcií spracúvame vaše osobné údaje na základe nášho oprávneného záujmu na účely organizovania akcií, ich zatraktívnenie a propagácia a v konečnom dôsledku zlepšovanie našej činnosti
zasielanie noviniek cez emailsúhlasbežné osobné údaje5 rokov 
registrácia cestovateľských expedíciísúhlasbežné osobné údaje, fotografie, osobné údaje týkajúce sa cestovateľských aktivít dotknutých osôb7 rokov 

V prípade ak právny základ pre spracúvanie osobných údajov je zmluva, poskytnutie osobných údajov je zmluvnou požiadavkou. V prípade neposkytnutia osobných údajov nie je možné uzatvorenie zmluvného vzťahu.

V prípade ak právny základ pre spracúvanie osobných údajov je súhlas, môžete súhlas kedykoľvek odvolať a odvolaním súhlasu strácame právo spracúvať vaše osobné údaje.

V prípade ak právny základ pre spracúvanie osobných údajov je zákon, nepotrebujeme na spracúvanie vašich osobných údajov váš súhlas, spracúvame ich na základe tohto zákona.

V prípade ak právny základ pre spracúvanie osobných údajov je náš oprávnený záujem dozviete sa o ňom bližšie vo vyššie uvedenej tabuľke.

7. Možnosť odhlásenia

Vaše osobné údaje používame k tomu, aby sme vás mohli informovať  o našich podujatiach, projektoch, produktoch či anketách. Vaša účasť je samozrejme dobrovoľná a z odberu emailových správ sa môžete kedykoľvek odhlásiť. Stačí kliknúť na priložený odhlasovací odkaz v emaile, prípadne nám spätne napísať, že si už emaily neprajete dostávať a my vás odhlásime

8. Zmeny v podmienkach o ochrane osobných údajov

Ak sa rozhodneme zmeniť podmienky o ochrane osobných údajov, uverejníme ich na tejto stránke. Tieto podmienky sú platné od 1.12.2019

Predchádzajúcu verziu dokumentu z 24.8.2018 nájdete tu.

Menu