Cesta hrdinov SNP – Trail angels

Cesta hrdinov SNP je turistická magistrála na Slovensku, ktorá ide od Dukly (na východe) po Devín (na západe). Všetky potrebné informácie a aj živé sledovanie ľudí na túre nájdete na stránke cestasnp.sk.

Keď som v roku 2019 išiel po Pacifickej hrebeňovke, jedným z najúžasnejších zážitkov bolo stretávanie trail angelov, u ktorých sme si všetci mohli oddýchnuť, osprchovať sa, dať si deň voľna a porozprávať sa s ďalšími hikermi (teda turistami), ktorí sú tiež na traile. Počas mája 2020, ako som kráčal po našich horách, mi napadlo, že by bolo úplne úžasné, ak by niečo podobné bolo aj u nás. Už roky som aktívny CouchSurfer (akurát tiež v máji CouchSurfing spoplatnili mesačnými/ročnými poplatkami), a viac som surfoval po gaučoch, ako som hostil. Dosť sa hýbem a práve počas leta často bývam preč, a tak sa neviem sľúbiť veľmi vopred, ale ak budem doma, veľmi rád privítam u seba doma v obývačke ľudí, ktorí šliapu po SNP-čke. Síce nebývam niekde v polovici, že by ste si fajne mohli oddýchnuť, ale červená značka je priamo pod domom, a tak ak by ste si posledný deň v Bratislave chceli rozložiť na dva, alebo si oddýchnuť po úspešnom ukončení svojej cesty pred návratom domov, dajte mi vedieť. Kompletné údaje na kontaktovanie nájdete v tabuľke.

Ak by si tiež rád hostil ľudí na SNP-čke u seba doma, prosím, dopíš svoje údaje do tabuľky. Na Pacifickej hrebeňovke vyráža 30 – 40 ľudí denne z juhu na sever počas 3 mesiacov, pričom pár trail angelov ich hostí u seba doma, ďalší pomáhajú s dopravou z trailu do mesta/dediny, kde si nakúpia potraviny. Ďalší nosia vodu v bandaskách na miesta, kde sú aj 20 – 40 míľové úseky bez akejkoľvek vody. A sú aj trail angels, ktorí napríklad v nedeľu prídu pod most, kadiaľ vedie PCT, donesú gril, kopec vody, ovocia, zeleniny a jedla a ponúkajú ho všetkým, ktorí idú okolo. Pre ľudí na túre je to úžasným povzbudením a príjemným prekvapením. Na Slovensku nechodí po SNP-čke až taký počet ľudí, ale bolo by skvelé vytvoriť sieť ľudí, ktorí si pomáhajú. Pre inšpiráciu si môžete pozrieť stránky trail angelov na PCT, ktorí hostia desiatky ľudí denne vo svojich záhradách: Scout a Frodo v San Diegu, Casa de Luna, Hiker Heaven. Žiaľ, väčšina z týchto miest hostila na PCT v roku 2019 naposledy (niektorí plánovali aj v roku 2020, ale pre koronu…). Verím však, že vzniknú ďalšie podobné miesta. A možno jedného dňa bude niečo podobné aj u nás, na Slovensku.

Trail angels robia všetko nezištne a zadarmo. Prosím, aby sa do tabuľky písali iba ľudia, ktorí to aj takto myslia a neočakávajú za svoje služby odmenu.

Verím, že časom fotky z USA vymením za fotky anjelov zo Slovenska. 🙂

Večera u Scouta a Froda v San Diegu, ktorí u seba hostili ľudí od roku 2006 po 2019. Posledné roky každý deň počas 2 mesiacov hostili 20 – 30 ľudí, pre ktorých pripravili spolu s ďalšími dobrovoľníkmi parádne raňajky, večeru a manažovali ďalších dobrovoľníkov, ktorí nás zvážali každý deň do Campa – dedinky na hranici s Mexikom, odkiaľ sa začína šliapať.
Pohostenie pod mostom. Päť anjelov zo San Diega prinieslo neskutočné občerstvenie, kopu vody i stoličky na oddych pod most vzdialený asi hodinu jazdy autom z ich domova. Vari každý sa zastavil na niekoľko hodín počas horúceho dňa. Veľa trail anjelov sú bývalí hikeri, ktorí prešli PCT v minulosti.