Digitálne nomádstvo ako spôsob života

Digitálne nomádstvo sa stáva stále populárnejším spôsobom života, najmä medzi mladšou generáciou. Niektorí ľudia sa rozhodnú pracovať na diaľku a cestovať po celom svete, zatiaľ čo iní používajú túto možnosť na to, aby mohli pracovať z pohodlia svojho domova. V oboch prípadoch existujú výhody a nevýhody digitálneho nomádstva, na ktoré sa pozrieme.

Jednou z najväčších výhod digitálneho nomádstva je sloboda a flexibilita, ktorú tento spôsob života ponúka. Môžete si zvoliť miesto, kde budete pracovať, a kedy budete pracovať. To znamená, že si môžete plánovať svoj pracovný deň tak, aby ste mali dostatok času na všetko, čo potrebujete, a zároveň sa mohli venovať svojim záujmom a cestovaniu.

Okrem toho môžete mať pri digitálnom nomádstve viac času na rodinu a priateľov, pretože sa nemusíte zdržiavať v kancelárii celé dni. Môžete sa s nimi stretnúť kedykoľvek a kdekoľvek, čo je obzvlášť užitočné, ak máte priateľov alebo rodinu v rôznych častiach sveta.

Ďalšou výhodou digitálneho nomádstva je možnosť objavovať nové kultúry a miesta. Môžete pracovať a žiť v rôznych krajinách a zároveň spoznať nových ľudí a ich kultúru. Toto zážitok môže byť veľmi obohacujúci a môže vám pomôcť lepšie pochopiť svet a samých seba.

Okrem toho je digitálne nomádstvo často spojené s nižšími nákladmi na život. V mnohých krajinách sú náklady na bývanie, stravovanie a ďalšie výdavky nižšie ako u nás, a tak si môžete dovoliť žiť na určitom mieste dlhšie, cestovať menej a spoznať viac. Je veľa Slovákov, ktorí takto žijú a cestujú. Medzi najznámejších patrí Milan, ktorého isto poznáte z blogu Bezmapy alebo Silvia Puchovská, ktorá sa už roky vracia na Bali, mala jednu z najlepších prezentácií na našom festivale a napísala na túto tému aj knihu. Život digitálneho nomáda však nie je pre každého, o čom sa dozvieš v tomto článku.

Pri digitálnom nomádstve netreba zabudnúť na cestovné zdravotné poistenie. V tejto oblasti odporúčame SafetyWing, ktoré vytvorili nomádi pre nomádov. Môžete sa poistiť, aj keď vaša cesta už začala, a flexibilne pozastaviť a obnoviť pokrytie. Ste pokrytí v 185 krajinách a nemusíte ich vopred informovať o svojom itinerári. Je to ideálne pre cestovateľov. Sám ich poistenie využívam a takto na diaľku som aj trochu pracoval minulé roky z Ameriky. Pozrite si ich webovú stránku na SafetyWing.

Foto zdroj: Unsplash