Divoká cykloturistika po Latiskej Amerike

Ako sa dve zvedavé vajcia na 18-mesačnú cyklotúru priamo počas pandémie vybrali

Rozhodnutie vybrať sa na niekoľko-mesačnú cyklotúru padlo ešte v roku 2019 a na naše veľké šťastie sme sa nedali odplašiť ani črtajúcou sa pandémiou. A to bolo to najlepšie, čo sme mohli spraviť. A tak sa stalo, že sme sa koncom februára 2020 a teda dva týždne pred oficiálnym vypuknutím celosvetovej pandémie, ocitli v Kalifornii. Samuel – ako už skúsený cykloturista. Ja – ako bohapustá cykloamatérka, ktorej najväčšia skúsenosť s bicyklom bola 60 km po rovinke. A teraz, po 18 mesiacoch, 10 krajinách, 12 000 km a viac ako 100 000 metrov do kopca s 25 kg batožinou sa tomu len v duchu smejem.

Wonderingeggs na cyklotúre v Kolumbii – krajine, ktorá žije bicyklovaním a cykloturistikou

Do jedného článku sa toho ale veľa nezmestí, takže som sa pre vás rozhodla napísať o top 3 cykloturistických zážitkoch, ktoré mi zamávali svetom a ktoré by, dúfam, mohli inšpirovať vašu vlastnú dobrodružnú cyklotúru.

1. Na bicykli do kopca

Ako vášnivá vysokohorská turistka, autostopárka a zároveň (dovolím si tvrdiť) profesionálna plážová hrochyňa som bola doposiaľ presvedčená o tom, že vďaka svojmu pomalému spôsobu cestovania som vždy spoznala krajinu tak, ako o tom bežný turista môže len snívať. A klasicky som si myslela, že to ,,naj“ jednoducho zachytím kamerou. Figu borovú. To naj sa kamerou zachytiť jednoducho nedá, lebo to naj sa deje vo vnútri!

Čo si myslíte, že bol pre mňa najneopakovateľnejší zážitok počas 4 mesiacov v mexickej Baja Kalifornii? Jej dokonalé tyrkysové, (vďaka pandémií aj úplne opustené) lagúny, kde si bežne zaplávate s korytnačkami, delfínmi, či veľrybami? Ale kdeže.

Mexická Baja California počas pandémie je cykloturistický raj

Aj napriek celej tej neskutočnej privátnej nádhere ma z celej tej etapy našej cyklotúry stále najviac teší mojich prvých 1000 m výškových na bicykli. Niežeby boli neopakovateľne panoramatické, boli v podstate vizuálne priemerné. Čo ale bolo a asi navždy bude na nich magické je fakt, že som ich zdolala a navyše ma to zdolávanie aj bavilo. Úplne rovnako ako ďalších minimálne stokrát. Ako vysokohorská turistka som bola zvyknutá na kopce, ale verte mi, že zdolať celú cestu úplne svojpomocne, to je o niečom inom. Peší turisti na dlhých trekoch vedia, o čom píšem. Problémy pre mňa už nie sú problémy, je to len dočasne „do kopca“.

Wonderingeggs na vrchole Alto de Letras – najdlhšieho cyklo-výšľapu na svete

2. Cykloturistika a čas

Cykloturistika nie je pre každého. Nie že by bola drahá, práve naopak. Cykloturistika je to jeden z tých najlacnejších a zároveň najzdravších a najekologickejších spôsobov cestovania. Jej najväčší problém je ale čas a čas je luxus. Čo bežnému turistovi cez cestovku trvá dva týždne, na bicykli dáte tak za 3 mesiace.

Ale na druhej strane, práve pri tej ,,zdĺhavej“ cykloturistike si uvedomíte, že nie bežný turista, ale to vy máte ten čas. Vy máte celý ten luxus ostať kdekoľvek chcete, ako dlho len chcete. To vy rozhodujete, kedy prídete a kedy odídete. Nemusíte prosíkať autobusára, aby vám zastavil kvôli krásnym výhľadom. Nemusíte utekať zo sopky, aby ste stihli lietadlo, či vrátili motorku. Čas je úplne vo vašich rukách a ste to vy, kto je strojcom vášho dňa. Ste to vy, kto má to privilégium nerušene pozorovať jedinečný západ slnka, či kúpať sa úplne sám po turistickej ,,záverečnej“ v termálnych vodopádoch. Keď máte vo svojich rukách čas, máte úplnú slobodu. A to aj počas pandémie.

Západ slnka na Lago Atitlán v Guatemale – podľa mnohých najkrajšie jazero na svete
Mexické vodopády Roberto Barrios sme „vďaka“ pandémií mali iba pre seba
Cykloturistika je top – kempovanie pod takouto krásnou strieškou priamo v cenote v žiadnej cestovke neponúkajú!

3. Cyklotúry a spojenia

Dvojtýždňová dovolenka v Latinskej Amerike vás pravdepodobne uvoľní, zregeneruje, doplní energiu. Na rozdiel od toho cyklotúra vás stopercentne veľakrát unaví tak, že nebudete vedieť, čí ste. Budete smrdieť ako prasa a za romantický večer budete považovať akýkoľvek večer, pri ktorom si vaša drahocenná polovička zo všetkých tých fazúľ neuserie priamo pred vami.

Čo vám ale zaručene dvojtýždňová dovolenka nedá, sú všetky tie spojenia, ktoré zažijete, precítite a budete udržovať do konca svojho života vďaka cykloturistike. Spojenia s prírodou, kedy si počas kempovania pred vybuchujúcou sopkou uvedomíte, aká malá, ale zároveň veľmi dôležitá časť celku ste. Spojenia so zvieratami, vďaka ktorým zistíte, že sú tu rovnako ako my, rovnako dôležité, rovnako silné a zároveň rovnako slabé. Keď sa aj k vám cudzia morka z ničoho nič pritúli a veľryba vás príde pozdraviť, zatočí to s celým vašim zvieracím vesmírom. A všetci tí ľudia, ktorí vám ako cykloturistom aj napriek pandémií otvoria svoje srdcia – to sa nedá ničím nahradiť. Cykloturistická komunita je podľa mňa jedná z najsilnejších celosvetových komunít.

Že sme si spravili krátku cyklotúru s otcom a rodinou Egana Bernala, sme sa dozvedeli až s nimi na pive
Nezabudnuteľný nočný výhľad na sopku El Fuego z nášho kempingu na susednej sopke Acatenango Photo by Patrick O´Sullivan

Tak ak ešte váhate, či ísť na cyklotúru, dám vám ešte jednu radu. Najťažšie je sa konečne rozhodnúť, ukončiť prácu a vyraziť. Všetko ostatné sa vyrieši samo. A verte mi, pre cyklistov je celosvetová pandémia viac výhodou ako nevýhodou.

Viac o našej cyklotúre sa môžete dozvedieť počas novembrového festivalu Cestou necestou v Bratislave a v Žiline, alebo online na www.wonderingeggs.com či mojom Insta profile @cyklostoparka. Tešíme sa na vás.

Expedícia bola podporená z Expedičného fondu OZ Cestou necestou. Aj ty môžeš pridať svoju expedíciu a žiadať o podporu. Alebo podporiť iné expedície svojimi 2% z daní.