Bicyklom po zrušených železniciach v Česku

Tam, kde násypom, tunelom, mostom a trasám po zrušených železniciach vdýchli nový život cyklotrasy, sa podarila skvelá vec. Takéto výlety totiž majú množstvo výhod: o miesto sa nemusíte biť s autami a na trasách nenájdete nič, čo by nezvládli lokomotívy, teda žiadne prudké stúpania ani klesania.

Pražské trasy Hloubětínom aj Žižkovom

Takéto chodníky nájdete aj tam, kde by ste ich nečakali: napríklad pražskými štvrťami Vysočany a Hloubětín prechádza cyklotrasa Rokytka, sčasti vybudovaná na násype zrušenej železničnej vlečky ČKD Lokomotivka. Cyklotrasa prechádza tiež starým tunelom pod Vítkovom. Začína v blízkosti križovatky U Bulhara, po opravenom železničnom moste prechádza nad frekventovanú husitskú ulicu a pokračuje po južnom úbočí Vítkova, starým Vítkovským tunelom prechádza na karlínsku stranu kopca a končí na miestach nazývaných Na Krejcárku.

Foto: Cyklo_FOTO Petr Slavík, CzechTourism

Cyklotrasa Koleje pri Novom Jičíne

Keď blesková povodeň zničila starú železničnú trať z Nového Jičína do Hostašovic, namiesto nákladných opráv sa päť obcí a miest – Nový Jičín, Životice u Nového Jičína, Mořkov, Hodslavice a Hostašovice – pustilo do budovania cyklotrasy nazvanej Koleje. Jazdí sa po nej od septembra 2014, meria bezmála 10 kilometrov a vyhnete sa tak jazde po frekventovanej ceste prvej triedy medzi Novým Jičínom a Valašským Meziříčím.

Foto: Cykloturistika_FOTO Štěpán Vrzala, CzechTourism

Cez Varhany k pyšnej princeznej

Pre dráhové cyklotrasy sa malá česká premiéra odohrala v roku 2002: stala sa ňou 4,5 km dlhá cyklotrasa Vlčí Důl, ktorá vedie od bývalej stanice Česká Lípa město k juhovýchodu do osady Vlčí Důl. Keď navyše prekľučkujete Českou Lípou, môžete si výlet predĺžiť jazdou po ďalšej zrušenej trati, kadiaľ chodievali lokálky do Kamenického Šenova.

Foto: Cyklostezka Varhany_FOTO Ladislav Renner, CzechTourism
Foto: Cyklostezka Varhany_FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

Dnes po nej vedie 17 km dlhá trasa zvaná Varhany, ktorú využívajú cyklisti, in-line korčuliari aj turisti a v zime bežkári. A prečo Varhany? Pretože vedie až k Panskej skale v Kamenickom Šenove, ľudovo nazývanej Varhany. Tú pozná naozaj každý, kto niekedy videl filmovú rozprávku Pyšná princezná.

Foto: Panská skála_FOTO Daniel Řeřicha, CzechTourism
Foto: Panská skála_FOTO Ladislav Renner, CzechTourism

Na bicykli Vysočinou

K najznámejším cyklotrasám, vedúcim po násype bývalých železničných tratí, patrí 9 km dlhá cyklotrasa z Přibyslavi do Sázavy – ale pozor, reč nie je o stredočeskej Sázave so známym Sázavským kláštorom, ale rovnomennej obci pri Žďári nad Sázavou na Vysočine. Trasa sa vinie romantickým údolím rieky Sázavy, a pretože väčšinou vedie lesom, v slnečných dňoch tu býva príjemný tieň.

Pôvodne Vysočinou viedla železničná trať, kadiaľ od roku 1898 jazdili vlaky z Havlíčkovho Brodu do Žďáru. V prevádzke bola len do roku 1953, kedy ju nahradila nová hlavná trať z Brna do Havlíčkovho Brodu. Úsek medzi Přibyslavou a Sázavou sa využíval ako vlečka, v lete po nej chodievali nostalgické vlaky. Prevádzka bola definitívne zastavená v roku 2006 a o päť rokov neskôr vznikla cyklotrasa.

O rok neskôr sa dočkala otvorenia cyklotrasa na opustenej trati medzi obcami Lupěné a Hněvkov pri Zábřehu. S dĺžkou 2,5 km síce patrí k najkratším, ale zase má niečo, čo inde nenájdete: malý železničný skanzen. Jeho hlavným lákadlom je parný rušeň z roku 1950, dva staré mechanické semafory či mechanické závory.

Foto: Cykloturistika-Vysocina_FOTO Petr Slavík, CzechTourism

Pohodová jazda z Benátok do Zdětína na bicykli aj in-linoch

Cyklotrasa a in-line trasa vedúca z Benátok nad Jizerou do Zdětína vznikla na mieste zrušenej železničnej vlečky z roku 1878. Cyklotrasa začína v Benátkach pri futbalovom štadióne na ulici Letní stadion a končí pri vlakovej stanici Zdětín u Chotětova.

Po cykloceste zároveň vedie aj náučný chodník Krajinou Rudolfa II., ktorý ďalej pokračuje do Brandýsa nad Labem a Lysej nad Labem. Na chodníku sú dve odpočívadla vybavené posedením s prístreškom, stojanom na bicykle aj informačnou tabuľou. Cyklotrasa je stredne frekventovaná a dostatočne široká. Dĺžka trasy je 5,4 km a jej prvá polovica vedie medzi poľami, druhá potom pozdĺž málo frekventovanej cesty.

Foto: Cykloturistika-rodina_FOTO Richard Klíčník, CzechTourism

Viac inšpirácií na zaujímavé výlety po Česku nájdete na www.kudyznudy.cz