Svetové zážitky na dovolenke po Slovensku

Dovolenka na Slovensku môže byť plná dobrodružstva a neopakovateľných spomienok. Na nasledujúcich riadkoch vám predstavíme zopár nápadov na výlety, aktívny oddych a zábavu v rôznych kútoch Slovenska. Ak ešte váhate nad výberom a plánovaním cestovateľských zážitkov, riešite bezpečnosť a súkromie vašej rodiny a blízkych, stavte na chaty na prenájom. Vyznačujú sa samostatným bývaním, vlastnou kuchyňou i spoločenskou miestnosťou. Nezriedka majú k dispozícii aj dvor a poskytnú vám priestor pre trávenie voľného času s rodinou, bez kontaktu s inými návštevníkmi. V ponuke nájdete veľké chaty pre skupiny priateľov, malé chatky pre páry alebo rodiny s deťmi i romantické chalupy ako vystrihnuté z rozprávky.

Rafting na rieke Belá

Ilustračná foto; Autor: Rheinraft z Pixabay

Fascinujú vás zábery zo splavov divokých riek? Ak ste niekedy uvažovali nad týmto adrenalínovým zážitkom a radi by ste ho vyskúšali na vlastnej koži, tak vám dávame do pozornosti rafting na rieke Belá. Začiatok dobrodružnej výpravy je od Kokavského mosta, trasa pokračuje do obce Pribylina a odtiaľ do Liptovského Hrádku. O najintenzívnejší zážitok sa postará voda z topiacich sa snehov počas jarných aprílových a májových dní. Splav je prístupný od pätnástich rokov. Pre začiatočníkov a prvé skúsenosti s raftingom sú však odporúčané rieky Orava a o ešte niečo pokojnejšia rieka Hron, ktorú možno splavovať aj spolu s deťmi.

Haluzická tiesňava pri obci Haluzice

Haluzická tiesňava; Autor: Vábiť; Zdroj: Wikimedia s licenciou Creative Commons Attribution – Share Alike 4.0, bez zmeny diela

Haluzická tiesňava je ukážkou sily prírody. Erozívnou prácou vytvoril Haluzický potok cez dolomity a hlinité bridlice kaňon. Človek doplnil šesť prehrádzok, aby tak zabránil nadmernej výške hladiny toku a odplavovaniu splavenín vytvorených eróziou. Vďaka prírodnému dedičstvu je tiesňava obdivovaná a niektorými i prezývaná ako “džungľa“. Po jej dĺžke v rozsahu približne 1,1 kilometra vás prevedie Lesnícky náučný chodník. Na prislúchajúcich tabuliach sú zobrazené informácie o miestnej prírode, o udržateľnom spôsobe užívania a zároveň chránenia tohto územia zaradeného pod 4. stupeň ochrany. Túra je to nenáročná a vhodná pre návštevníka v akomkoľvek veku. Pri potulkách po okolí môžete tiež nájsť románsky kostolík datujúci sa do 13. storočia. Ak si zarezervujete aj ubytovanie, hoci len na predĺžený víkend, tak vám dávame do pozornosti blízku rozhľadňu či neďaleký Hrad Beckov. Ďaleko to nemáte ani do Trenčína na Trenčiansky hrad.

Výstup na Lomnický štít

Lomnický štít; Autor: jmjbasket z Pixabay; Zdroj: Pixabay

Ak so zatajeným dychom radi sledujete dobrodruhov zdolávajúcich vrchy po celom svete, tak vám predstavíme príležitosť ako si to sami vyskúšať. Začať môžete zľahka – v najmenších veľhorách na Zemi – vo Vysokých Tatrách. Slovenský Lomnický štít dokážu vystúpiť aj nadšenci bez skúsenosti s lezením. Samozrejme pod odborným vedením skúsených horských vodcov, ktorí poznajú tatranské štíty ako svoju dlaň, poradia vám s prípravou a pomôžu vám so samotným výstupom. Vyhľadávajte preto profesionálnych vodcov. Štartovacím miestom je Lomnické sedlo, cieľ Lomnický štít a opätovný návrat do sedla. Účastníci výstupu sú napojení na jedno lano, chránení prilbou na hlavách a navigovaní horským vodcom. Je možné si dopomáhať aj po trase upevnenými reťazami. Pre zdatnejších a lezenia znalých sú k dispozícii aj náročnejšie trasy Jordánovou cestou alebo Tatarkovou feratou. Ak by ste sa zaujímali o najvyšší slovenský vrchol Gerlachovský štít, tak ten sa odporúča záujemcom so skúsenosťami a lezeckou koordináciou.

Park tmavej oblohy Poloniny

Hviezdna obloha; Autor: Pexels z Pixabay; Zdroj: Pixabay

A čo takto si naplánovať dovolenku za hviezdami? Park tmavej oblohy Poloniny sa rozprestiera nad Národným parkom Poloniny, ktorého súčasťou sú aj slovenské pralesy uznané organizáciou UNESCO za svetové dedičstvo. Mimochodom práve poloninský park bol ako prvý na Slovensku označený za chránené územie tmavej nočnej oblohy. Vytýčená zóna je uchránená pred svetelným smogom miest a obcí, čo prináša možnosť sledovať jedinečné množstvo hviezd na nebi – astronomickým pozorovaním i voľným okom. Návštevníkom územia je k dispozícii aj Astronomické observatórium nachádzajúce sa v Kolonickom sedle. Dokonca je dobre vidno detaily Mliečnej cesty a mnohé ďalšie úkazy. Tento jav je spôsobený nízkou hustotou osídlenia a existenciou prírodných rezervácii chrániacich lesy a bukové pralesy ležiace v Národnom parku Poloniny. Na nízkom znečistení sa tiež podieľa vedomá ochrana nočnej oblohy v okolí a nízky výskyt turizmu. Vďaka najmenej narušenému nočnému biorytmu je v parku veľký výskyt ohrozených živočíšnych a rastlinných druhov. Ochrana nočnej zložky životného prostredia prekračuje naše štátne územie a pokračuje aj za hranicou Ukrajiny a Poľska. Takýto park však nie je na Slovensku jediný. Chrániť tmu ohrozenú svetelným znečistením sa rozhodli aj v Parku tmavej oblohy Veľká Fatra a navštíviť môžete tiež Beskydskú oblasť tmavej oblohy. Posledná menovaná zahŕňa na území Českej republiky Chránenú krajinnú oblasť Beskydy spolu so siedmimi obcami. Na Slovensku pozostáva z Chránenej krajinnej oblasti Kysuce a piatich obcí, ako sú napríklad Makov, Vysoká nad Kysucou alebo Turzovka. Ak si teda chcete dopriať zážitok zo sledovania bohatej hviezdnej oblohy, neváhajte sa vybrať do niektorej zo spomínaných zón. Pokiaľ však nie ste fanúšikom spania pod holým nebom, ponúkame vám zopár možností ubytovania v okolí, ktoré po pozorovaní môžete využiť.

Čierny labyrint v Komárne

5. Národná kultúrna pamiatka – nová protiturecká pevnosť, Komárno; Autor: Ing. Mgr. Jozef Kotulič; Zdroj: Wikimedia použité s licenciou Creative Commons Attribution – Share Alike 4.0, bez zmeny diela

Pri tme ešte ostaneme. Mnohokrát si zdravie dostatočne nevážime, kým oň neprídeme. Uvažovali ste však už niekedy ako sa asi žije nevidiacim ľuďom? Stratu zmyslu akým je zrak si môžete vyskúšať v Čiernom labyrinte. Nájdete ho v historickej pevnosti Komárna, ktorého najstaršia časť pochádza zo 16. storočia ako ochrana pred tureckými nájazdmi. K modernizácii opevnenia došlo pri ťažení napoleonských vojsk v roku 1827. V roku 1968 v priestoroch areálu vznikol sovietsky muničný sklad, ktorý plnil svoju funkciu do roku 1990. Preto pred vytvorením expozícií a labyrintu bolo potrebné priestor vyčistiť pyrotechnikmi. Čierny labyrint je situovaný v chodbách opevnenia bez akéhokoľvek osvetlenia, v úplnej tme. Tu sa budete musieť spoľahnúť na svoje zvyšné zmysli a prekonať strach z krokov v neznámom prostredí. Neobyčajnou súčasťou labyrintu je aj výstava historických predmetov, erbov a sôch súvisiacich s pevnosťou, ktoré môžete spoznávať pomocou hmatu. Tak ako? Necháte sa vtiahnuť do sveta nevidiacich a aspoň malou trochou nahliadnete do života bez zraku? Podarí sa vám nájsť cestu z labyrintu?

Či už máte dlhodobo predstavu o vašej destinácii na leto, inšpirovali sme vás alebo si počkáte na náhly neočakávaný cestovateľský impulz, zaiste vám padne vhod typ na ľahko dostupné ubytovanie na Slovensku. Bez navýšenia cien ubytovania sprostredkovateľom, s priamym kontaktom na majiteľa a prehľadným zobrazením ponúk. Každý si vyberie podľa svojho vkusu – čo preferuje a potrebuje k príjemne strávenej dovolenke.