Salar de Uyuni, Bolívia

video

Počas mesačnej  cesty v Bolívii a Peru  navštevujeme aj najväčšiu soľnú plošinu na svete v nadmorskej výške 3650 m.n.m. Trojdňový výlet terénnym  autom začína  pri Pohrebisku vlakov, obedujeme v  Hoteli de Sal a prestávku využívame fotením. Stačí sa pohrať s perspektívou a  optický klam je na svete.

soľná púšť

Podvečer prichádzame do dediny San Juan kde nás vítajú obrovské kaktusy a rozprávkový Soľný hotel. Užívame si gýčové pohľady na nádhernú  divokú  prírodu s rôznofarebnými lagúnami. Šokujúca krvavočervená –Laguna  Colorada, Laguna Verde,   Laguna  Bianca  a ďalšie jazerá s množstvom plameniakoch a pelikánov .

Laguna colorada

Obdivujeme  bizardné skalné útvary vzniknuté zvetrávaním v púštnych podmienkach. Miestami sme vo výške až 5000 m.n.m. Spíme  vo výške  4300 m , kde je ťažko zaspať pre  riedky  vzduch, ale zimu znášame dobre a oceňujeme naše spacáky.  Žasneme nad mesačnou  krajinou pri  Gejzíre  Sol de Maňana kde to všetko naokolo mrzne, vrie,  buble a dymí  zároveň.  Odmenou je  kúpanie v termálnom jazierku  s vodou teplou 38 st C  a vonkajšej teplote okolo 0 st. C.  Pablovi, nášmu ochotnému sprievodcovi, super kuchárovi a dokonalom šoférovi sme vďační za nezabudnuteľný výlet.