Cordillera Real

Kráľovské pohorie

Andy alebo Kordillery Južnej Ameriky sa tiahnu  od severu na juh, cez celú Južnú Ameriku od Venezuely až po Patagóniu. Rok pred touto cestou nás tieto úžasné hory očarili v Argentíne a Čile. Naplánovali sme preto mikro -výpravu aj do Bolívie a Peru. Poslednú časť našej cesty trávime  v  Cordillera Real – „Kráľovské pohorie“ ktoré tvorí chrbticu bolívijskej vysočiny. Z La Paz sme sa presunuli miestnym mikrobusom do koloniálneho mestečka Sorata vo výške 2700 m.V Guias Association of Sorata sme sa dohodli s miestnym roľníkom – arriero -(majiteľ mulice) Francescom, na  4 dňovom treku k  jazeru  Laguna Glaciar vo výške cez 5000 m.n m.

Cordillera Real

Pri jazere  Chilata vo výške 4200 m.n.m. spíme. Pohľady na štít  Ancona 6200 m.n.m. boli úžasné.  Nenájdete tu žiadne turistické chaty ani turistickú infraštruktúru. Užívame si autentický život miestnych obyvateľov a prekrásne hory. Výstup k Lagune Glaciar do výšky 5038 m.n.m. sme zvládli celkom dobre a tak sme usúdili že po  3 týždňovom pobyte v Bolívii a Peru sme aklimatizovaní celkom dobre.

Po návrate zo Soraty nás čakalo štrajkujúce La Paz. Po 2 dňoch štrajku vyrážame nad ránom so šero slepím  šoférom do bývalého najvyššie položeného lyžiarského strediska na svete- Chacaltaya -5375m.n.m. , ľadovec  zmizol definitívne v roku 2009 z dôvodu klimatických zmien.Kľučkujeme v strmom, úzkom svahu medzi dierami v ceste ktoré všetci vidíme,vlastne všetci okrem šoféra. Najhoršie však bolo, keď sme mali vystúpiť peši do výšky 5421m.n.m. Bolo to 200 najdlhších a najťažších metrov  v živote. S tou aklimatizáciou to nebolo až také skvelé. Ďalej sme pokračovali okolo Lago Tuni cez pasienky Llamy smerom k pohoriu Condoriri.  Jazero Isca Khota, ponúka gýčový pohľad na Condoriri.

Condoriri

Odtiaľ pokračujeme po chodníku k Laguna Chiar Khota (4700 m).  Pohľady na zasnežené pohorie v tvare Kondora sú úžasné. Spokojní a ukojení vydarenou dovolenkou odlietame k naším malým, ale pre nás aj tak najkrajším Tatrám.