Island alebo ostrov kontrastov

Iste sa už mnohým z vás stalo, že akonáhle ste spomenuli Island, nasledovali užasnuté reakcie sprevádzané konštatovaním o aký fascinujúci ostrov sa jedná. Možno len súhlasiť. Rozhodne ide o jedno z najšpeciálnejších miest na svete, kde každý kúsok jeho prírodnej scenérie pripomína umeleckú galériu.

Osobne by som zážitok z návštevy Islandu rozdelila podľa toho, či sa ostrov rozhodnete navštíviť v zimnom alebo skôr v letnom období. Pokiaľ ale túžite zočiť prevažne farebné kontrasty a snívate o stanovaní a túrach s výhľadom na tú naozaj najsviežejšiu zelenú, odporúčam vycestovať na Island v období apríl – október.

Island ľadovce

Ja som mala tú česť zoznámiť sa s Islandom v zasneženom februári a zažiť tak atmosféru pravej zimnej rozprávky. Pravú zimnú rozprávku môžete zažiť aj na Slovensku, napríklad na Liptove alebo na Orave. No poďme teraz späť k Islandu:

Výhodou boli tiež celkovo nižšie ceny, vrátane leteniek (80 EUR na osobu zakúpenú v dvojmesačnom predstihu pred odletom) a možnosť zhliadnuť nádhernú arktickú polárnu žiaru, ktorá je k videniu jedine v mesiacoch november – marec.

Island mesto

Na návštevu Islandu sa rozhodne treba starostlivo finančne pripraviť. Jedná sa totiž o najdrahšiu európsku krajinu, ktorá má ceny cca o 60% vyššie ako v ostatných štátoch Európy. Pokiaľ chcete mať komplexný vizuálny zážitok, ideálnou voľbou je prenajať si auto. Cesty sú aj v zimných mesiacoch vo veľmi dobrom a udržiavanom stave a výhodou je tiež, že okolo ostrova vedie iba jedna hlavná cesta. Teoreticky je možné obísť celý ostrov v priemere už za 15-16 hodín, samozrejme za predpokladu, že vám nahrávajú optimálne dopravné podmienky.

Samotné hlavné mesto Reykjavík sa považuje za jedno z najmenších európskych hlavných miest s iba cca 200 000 obyvateľmi. Ide tak o príjemné miesto pre život s vľúdnou ale tiež živou až hipsterskou atmosférou a pomerne rušným nočným životom. Mesto je navyše mimoriadne bezpečné, a jeho ekologická udržateľnosť sa hodnotí ako jedna z TOP vo svete. Pokiaľ ste fanúšikom výhľadov, nezabudnite navštíviť ústredný bod Reykjavíku: Hallgrímskirkja katedrálu s jej svojským architektonickým dizajnom.

Island sopka

Každopádne ten pravý Island spoznáte jedine, keď sa vydáte smerom z Reykjavíku von. V jeho relatívne dostupnej vzdialenosti (do 40 minút autom) natrafíte na raritné geotermálne kúpele zvané Blue Lagoon, z ktorých si okrem dokonalého relaxu odnesiete tiež akýsi mystický zážitok z kúpania v žiarivo modrej minerálnej vode pod holým nebom, čo je pôsobivé obzvlášť v zime.

Pozoruhodné je, že takéto kúpele, plavárne a wellness centrá slúžia ako sociálne styčné body pre mnohých Islanďanov. Práve voda je jedna z hlavných vecí, ktoré vás na Islande ohromia. Keďže je považovaný za jedno z najčistejších miest sveta, táto kvalita sa premieta aj do takmer všetkých jeho domácností. Stačí keď sa napijete z vodovodného kohútika a zistíte, že liečivá minerálna voda má zrejme na svedomí fakt, prečo majú toľkí Islandskí ľudia tak hebkú pokožku aj vlasy.

Island more

Predstavujete si tiež, ako zhliadnete všetky tie povestné vodopády, gejzíry, krátery, vulkanické pohoria, ľadovcové jaskyne aj unikátne vyzerajúce islandské kone? Toto všetko je tu k nájdeniu a ešte omnoho viac.

Určite nie je dobrý nápad opustiť Island bez toho aby ste absolvovali tzv. zlatý okruh, trasu dlhú približne 300 km, ktorý zahŕňa návštevu majestátneho Gullfoss vodopádu, mocného Strokkur gejzíru, či jedného z najmalebnejších národných parkov, aké som kedy videla, zvaného Thingvellir.

Island gejzír

No a pokiaľ túžite po naozaj dychberúcich scenériách akoby z iného sveta, tak ikonická dedinka Vik, či Jökulsárlón ľadovcová lagúna a Diamond beach na juhu ostrova, lemované vulkanickým čiernym pieskom, budú pre vás tým pravým. Nie nadarmo sa hovorí, že Island je tým pravým rajom pre fotografov. Koniec koncov, presvedčte sa osobne sami a určite neoľutujete.