Z Bulharska do Singapuru a Kuala Lumpur

Strastiplná cesta do Singapuru

Pobyt v Ázii sa začal v auguste 2017. Prečo som sa tak rozhodla? Lebo chcem skúšať, objavovať, učiť sa nové veci. Lebo som srdcom dobrodruh 🙂 Toto dobrodružstvo v Indonézii sa začalo neštandardne. Nie ako ostatné dobrodružstvá – skorým ranným nečakaným defektom na ceste z Dolného Kubína na letisko Schwechat. To nevymyslíš. A tak niekde na odpočívadle pri Martine skoro ráno, kde nikoho ani nehlo prísť sa zrazu objavili ľudské postavy. Hurá. Medzičasom na mobile už vybavené auto z autopožičovne zo Žiliny. Už len sa tam nejako dostať. Mladým chalaniskom vysvetlíme situáciu, že ja vlastne asi nestihnem let do Indonézie a že to asi bude dosť naprd, a že vlastne ani Miška, ktorá je už pri Viedni, pretože ja vlastne mám aj jej pas, ktorý som jej vyzdvihla na ambasáde. Neuč sa, život ťa naučí.

Mladým ochotným chalanom poďakujeme a zaplatíme za odvoz do neďalekej Žiliny, kde nás už čaká ďalšia záchrana – kompetentný z autopožičovne. Ešte rýchlo vypísať, podpísať… Vieš si predstaviť tie fofry? Jeden brat za volantom so mnou na ceste do Viedne, druhý s polokolabujúcou vystresovanou maminou čakajúc pri aute na odťahovku aby sa vlastne dostali naspäť domov. Očakávané lúčenie sa teda skončilo predčasne na odpočívadle v Martine. Ďakujem všetkým zúčastneným, trpezlivým a ochotným. Neuč sa, život ťa naučí platí opäť. Všetko dobre dopadlo a ja som šťastlivo priletela do Ázie.

Dve zamyslené ženy s dáždnikomO detailnej Indonézii – ako sa mi darilo, čo všetko som tam zažila si stihneme ešte povedať. Pozrime sa teraz na to, ako sme po vianočnej pauze doma leteli z Bratislavy do Sofie v Bulharsku a následne do Singapuru a Kuala Lumpur. Metropoly, ktoré sme mali v pláne na pár dni preskúmať. Sofia bola nočná prestupná zastávka, stihli sme všetko čo sme mali možnosť za ten krátky čas. Vlastne len Katedrálu sv. Alexandra Nevskiho a chceli sme sa previesť aj metrom, v ktorom sme zistili že sme si nemali kde zmeniť peniaze. A keď si nás také zmätené všimol jeden mladý pár kúpil nám po lístočku a my sme im z vďaky venovali po flaštičke našej vzácnej borovičky. Aj sme si spolu štrngli?

Čistota a bezpečie v Singapure

Konečne prichádzame do Singapuru. Krásne mesto. Čisté, disciplinované. Na každom rohu striehnu nad jeho čistotou a aj malým priestupkom jeho znečistenia hrozia vysoké pokuty. Preto si mesto udržujú čisté a moderné. V metre je zakázané čo i len piť vodu. Smetné koše tam ani nenájdeš. Minimálna produkcia odpadu. Vlaky v metre fungujú ako smart robots, čiže nie sú ovládané ľuďmi ale automaticky. Singapur patrí do top 10 najbezpečnejších miest sveta a presne tak sa tam aj cítiš. Spoznali sme perfektných ľudí a a videli úžasné miesta.

Cestovateľka  s dáždnikom v Gardens by the Bay v Singapure

Čo sme zažili a videli v Singapure?

Známi nás privítali na dome skoro ráno s nádielkou raňajok, olízal nás malý francúzsky bulldog, vyspali sme sa a vyrazili do mesta – ako inak – objavovať. Najskôr sme prešli zaujímavým nákupným centrom smerom na najznámejšie Gardens by the Bay a teda by Marina Bay Sands – hotel, ktorého súčasťou je najdrahšie kasíno na svete. Okrem toho tento multikomplex troch stojacich rovnako vyzerajúcich budov obsahuje múzeá, exhibície, nákupné centrum, dve veľké divadlá, celebritné reštaurácie. Komplex je vysoký 340 metrov a na jeho vrchu nájdete skypark s infinity swimming bazénom a najväčšiu verejnú konzolovú platformu na svete.

Navštívili sme mešitu, národnú knižnicu – takú si ešte nezažil – radosť čítať knihy, indickú štvrť, art museum ale aj Singapore University of Management – taktiež radosť študovať v mrakodrape, na streche ktorého máš ako študent prístup k bazénu. Na druhý deň večer stíhame spomínané stromy vo svetoznámych Gardens by the Bay s večernou svetelnou žiarivou show. Ani dážď nás neodradil – naopak – v teple je to príjemné osvieženie.

Návšteva multikultúrneho Kuala Lumpur

Tu sme sa už pomaly tešili do Malajzie, konkrétne do Kuala Lumpur. A sme tu. Pouličné stánky, food courty, trhy, predajcovia – zjednávači. Aj toto veľkomesto má veľa v ponuke. Je to domovom mnohých kultúr a náboženstiev. Pestrosť národností a kultúr spôsobila tiež to, že v Kuala Lumpur je jednoduché dohovoriť sa po anglicky.Pri prechádzke mestom alebo v metre stretnete určite Kórejcov, Číňanov, veľa Indov aj Iráncov. Asi najznámejšia turistická atrakcia, kde sa príde odfotiť nespočetné množstvo ľudí. Merajú 452 m a bezpochyby patria k najvyšším budovám sveta. Na ich vrchu sa dá navštíviť aj Sky Bridge a teda vyhliadka na celé mesto. Áno, ide o dvojičky – Petronas Towers. Po nich treba skúsiť ochutnať takzvaný Roti Boy. Sladké pečivo na vrchu s karamelom a plnené maslom. Odporúča sa papať rozhodne čerstvé.

Cestovateľka v reštaurácii v Singapure

V Malajzii sa v dávnych časoch začali usádzať Číňania, Portugalci ale aj Holanďania. Neskorší príchod Angličanov zanechal v štáte zvyky ako napríklad pitie čaju s mliekom, jazdu na ľavej strane a zanechali sa aj anglické názvy niektorých miest. Mešity tu nájdeš na každom kroku s možnosťou návštevy. Avšak, ak máš na sebe kraťasy, dajú ti habit aby si sa nim zahalil. Zrazu nasávate atmosféru a máte pocit, že celá Ázia sa stretla v jednom meste.

Čínska štvrť je vhodná na nákup suvenírov alebo návštevu čajovní a len tak si vychutnať čínsky čaj. Little Indiu si vytvorila zas menšina Indov, aby aj oni mali v Kuala Lumpur niečo zo svojej krajiny. Nevieš čo s načatým večerom? Skús meditáciu alebo masáž. Stihli sme tiež prejsť lesíkom v meste – KL Forest Eco Park – om a dostať sa k veži, priamo z ktorej sme si užili výhľad na mesto v observatóriu. Z rušných veľkomiest mierime k zážitkom a dobrodružstvám na Bali – Nusa Penida a Lombok-u, lúčim sa s Jankou a na Bali sa stretávam s Alex a ďalšou Jankou.

Text a fotografia: Mária Čaučíková

,