Čína inak: provincia Xinjiang

Predstavujeme Vám expedíciu prihlásenú do Expedičného fondu v roku 2020. Aj Vy môžete pomôcť a podporiť dobrodruhov, aby si splnili svoje sny.

Martina Machová

Mojím cieľom je navštíviť miesta, kadiaľ kedysi viedla hodvábna cesta, a existovali tu malé kráľovstvá, ďaleko za čínskym múrom. Je to oblasť, ktorá ponúka krásnu prírodu, ale tiež historické pozostatky v púšti Taklamakan z čias, keď sa z Indie začal šíriť budhizmus. V Xinjiangu však dnes prevažuje islam medzi obyvateľmi etnickej skupiny Uygurov a Huiov, a mieša sa s budhizmom a kresťanstvom. Svojou kultúrnou a náboženskou rôznorodosťou je Xinjiang jedinečný, a zaslúži si väčšiu pozornosť. Chcem preto zachytiť Čínu v podobe, akú väčšina ľudí nepozná, so všetkými jej kontrastami. Okrem hlavného mesta Urumqi navštívim Kashgar pri hranici s Tadžikistanom a Kirgizskom. Po zvyšok cesty budem objavovať vidiek a spoznávať miestny ľud a ich zvyky a jazyky. Keďže hovorím po čínsky, budem sa vedieť k ľuďom priblížiť na hlbšej úrovni.

Aktualizácia 1.2.2020: Vzhľadom na koronavírus sa cesta buď posunie alebo zruší. Napíšeme, keď budeme vedieť viac. 

Jedinečnosť expedície: Provincia Xinjiang (Uygurská autonómna oblasť) leží na severozápade Číny, a patrí medzi menej navštevované oblasti Číny, kde sa miešajú rôzne etniká a náboženstvá.

Termín expedície: 14.3. – 28.3.2020

Záväznosť expedície: Mám kúpenú letenku, určite idem

Dĺžka expedície: 2 týždne

Plánované krajiny: Čína – Xinjiang

Predošlé skúsenosti s cestovaním, odkazy na blogy, stránky alebo reportáže: blog, fanpage na facebooku

Počet ľudí: 1

Rozpočet: 1100 €

Crowdfunding: nie

Fotky z predošlých ciest: