Cesta po Andalúzii

Vždy som strašne chcela ísť do Španielska, ani neviem prečo. Takúto možnosť som dostala keď som bola ešte na vysokej škole. Väčšina mojich spolužiakov (asi boli viac pri zmysloch) si vyberala destináciu podľa školy a nie podľa krajiny, tak ale ja som išla na to z opačného konca. Tak som sa dostala zrovna do Andalúzie, do Córdoby. No čo vám budem hovoriť, príchod bol ťažký šok. Bolo tam strašne teplo, všade strašná byrokracia, nič som nerozumela. V Andalúzii nehovoria po španielsky, ale andalúzsky, čo je vlastne neoficiálne nárečie, veľa písmenok zhltnú, s na konci nevyslovujú… takže aj rodení Španieli z iných častí Španielska majú problém im rozumieť. Pravdupovediac, ja mám niekedy pocit, že oni si nerozumejú ani medzi sebou. Do Andalúzie som sa potom ešte veľa krát vrátila, lebo veď viete, láska hory prenáša a niekedy treba kvôli nej veľa cestovať.

Inak Córdoba je krásne mesto, teda jej centrum. Ako takmer všade, centrum je viac udržiavané, ako zbytok mesta. Neviem čím to je (asi kultúra), ale na každom kroku sú smetné koše, a pritom po zemi dosť veľa odpadkov. Nebudeme sa tváriť, že ulice Bratislavy sú čisté, ale tam je to horšie. O centrum a turistami navštevované miesta sa samozrejme starajú. Ak chcete navšíviť aj vy tieto turisitcky zaujímavé miesta, v Córdobe určite navštívte mešitu-katedrálu. Je to jej najvýznamnejšia pamiatka. Mešitu, ktorú postavili Arabi a potom si ju kresťania prerobili na katedrálu. Vnútri v strede je časť ktorá slúži ako katedrála, ostatné je zbytok pôvodnej mešity. Hneď vedľa nájdete Alcazár de los Reyes Cristianos. Pevnosť, ktorú tiež postavili Arabi, potom ju prevzali kresťania. Najkrajšie, ako pri väčšine takýchto palácov, ktoré nájdete vo väčšine andalúzskych miest, sú záhrady. Vedľa mešity-katedrály nájdete uličky juderíe, bývalej židovskej štvrte, kde sa určite stratíte, ale potom sa zase nájdete. Neverím, že by bol niekto, kto sa tam nestratil. Zablúďte aj k malej synagóge, ktorá sa nachádza v juderií, dôkaz toho, že kedysi tu spolu žili Arabi, kresťania a židia.

Córdoba, Španielsko - centrum mesta po zatmení slnka

Ďalším známym miestom, ktoré som počas ciest po Andalúzii navštívila bola Sevilla, hlavné mesto Andalúzie. Sevilla sa tiež nachádza na rieke Guadalquivir, tak ako Córdoba. My romantické duše, sme sa najviac tešili z prechádzky po Triane – pôvodne cigánskej štvrti, kde sa vraj narodila Carmen a z budovy bývalej kráľovskej tabakovej továrne, kde vraj pracovala. Aj katedrála, pevnosť a Torre del Oro – veža v ktorej schovávali poklady dovezené z Ameriky, stoja za návštevu. Keď pôjdete do katedrály choďte sa pozrieť aj hore na vežu Giralda.

Sevilla, Španielsko - koče ťahané koňmi v centre mesta

Veľmi obľúbeným mestom je Granada, oproti obrovskej Seville je to malé mesto dýchajúce atmosférou. Stretnete tu mnoho pouličných umelcov, študentov, keďže je to študentské mesto, a samozrejme turistov, tých sem ženie najmä túžba vidieť Alhambru – palác postavený počas arabskej nadvlády, veľmi pekne zachovaný dodnes. Samozrejme, nemôžete vynechať záhrady. Za Alhambrou uvidíte, väčšinou zasnežené, štíty Sierra Nevady. Tam sa nachádza aj najvyšší vrch Pyrenejského polostrova, Mulhacén, ak by ste mali chuť na turistiku.

Granada, Španielsko - palác Alhambra v noci

Z pobrežia Costa del Sol poznám najlepšie oblasť na východ od Málagy. Málaga je hlavne prístav. Čo sa týka mesta, nájdete tam katedrálu, ktorú domáci volajú jednoruká, kvôli tomu, že má len jednu vežu, na druhú nezostali počas výstavby peniaze a dodnes má len jednu vežu. Tiež tam nájdete pevnosť a pozostatky rímskeho divadla. V oblasti Málagy je oblasť, kde žije mnoho cudzincov, či už rodiny s deťmi, ktoré sem prišli z iných európskych krajín, veľa napríklad z Anglicka, ale aj mnoho nemeckých turistov, ktorí tu každoročne trávia zimné mesiace.

Málaga, Andalúzia - pešia zóna v centre mesta

Málaga je veľkomesto, ja mám radšej menšie mestečká. Veľmi pekná je napríklad Nejra, vzdialená cca. 40 km od Málagy. Je to tiež veľmi obľúbené turistické miesto. Je tam aj Balkón Európy s výhľadom na Stredozemné more a majú tam super zmrzku. V Nerje a pri Nerje nájdete aj menšie pláže a zákutia, ako niekoľko kilometrov dlhé piesočnaté pláže,čo nám, deťom odchovaným na dovolenkách v Chorvátsku, akosi viac imponuje, ako kilometre piesku. Piesok na plážach okolo Málagy vôbec nie je žltý, ale oveľa tmavší. Keď ho videla moja 80-ročná starká naživo, tak sa jej vôbec nepáčil, vraj vyzerá tak špinavo.

Z Nerjy môžete pokračovať ďalej na východ k tomu čo domáci nazývajú panenské a polopanenské pláže. Priznávam, že som bola trochu sklamaná, lebo som čakala pláže ako na opustenom ostrove a ono je to len o čosi menej zastavané pobrežie, ale na jedenej z pláží som videla živú chobotnicu, ako sa prechádza po dne, tak to mi to dosť vynahradilo. V oblasti Almérie uvidíte aj fóliovníky odkiaľ sú tie paradajky, ktoré si kúpite v zime v supermarkete. Je tam dokonca miesto, ktoré sa volá plastové more, kde je veľká koncentrácia tých bielych fóliovníkov a je to vraj jedno z miest, ktoré vidno z vesmíru (neviem, nebola som).

Nerja, Andalúzia - pobrežie lemované vysokými pohoriami v pozadí

Ak sa aj vy chystáte navštíviť španielsku Andalúziu, môžu sa vám hodiť tipy, ktoré nájdete na tomto blogu. Nájdete na ňom rady ako ušetriť na ubytovaní, či na letenkách, keď si budete plánovať vašu dovolenku, či už v Španielsku ,alebo kdekoľvek inde.

,