Bike-it-yourself GDMBR – bicyklom pozdĺž Rocky Mountains

Potom ako som sa po 16 mesiacoch cestovania naprieč Južnou Amerikou konečne vrátil domov netrvalo ani 3 mesiace a už začalo dobrodružstvo nové. Tentokrát som sa s bratom rozhodol pokoriť pre mňa mýtické GDMBR – Great Divide Mountain Bike Route – o ktorom som sa postupne dozvedal od rôznych dvojkolesových fanúšikov. Cieľom bolo aj doniesť dojmy a skúsenosti späť na Slovensko v rámci Expedičného fondu.

Ale nepredbiehajme. Pre tých ktorí nevedia o čom je reč, GDMBR je asi najznámejšia (minimálne v USA) diaľková “off-road” cyklotrasa. Trasu researchovala a vyznačila na mape Adventure Cycling Association v roku 1997 a odvtedy rapídne stúpa na popularite. Začína sa v Banff (čo je malé turistické mestečko na hrane kanadských provincií Alberta a British Colombia) a ťahá sa dolu divokým západom až po Antelope Wells čo je hranica s Mexikom. Dokopy má táto trasa úctihodných 4500 km a pýši sa prevýšením 50 km.

Oficiálna trasa GDMBR

Ako už názov trasy napovedá, GDMBR nie je zrovna pre milovníkov asfaltu. Knižky zase napovedajú že byť plne naložený tiež nie je úplne optimálne. Moje skúsenosti z Južnej Ameriky ale dali tomuto drobnému detailu bokom a tak sme sa s bratom dobre pripravili v kategórii najťažší bicykel na trase. V závislosti od množstva jedla (meralo sa zväčša na pár dní) a množstva vody (zhruba na deň) váhy našich bicyklov oscilovali niekde okolo 50-60kg. Toto bolo v ostrom kontraste so všetkými ostatnými dobrodruhmi ktorých sme na tejto ceste stretli a nebolo ich málo.

“Bežné” naloženie cyklistu na trase. Vačšina (spolu)cyklistov čo sme stretli len krútila očami.

Potom ako sme doleteli do Calgary (čo je najbližšie medzinárodné letisko k štartu) sme prvý deň strávili nakupovaním “drobností” typu spreje a nádoby proti medveďom (väčšina trasy vedie cez územia s výskytom hnedých či grizzly medveďov) a ďalšieho potrebného vybavenia len nato aby sme zistili že s autobusom do Banff-u to nebude také ľahké. S bicyklom sa ale takéto problémy riešia veľmi jednoducho – predefinovali sme si štart na Calgary a po ceste do Banffu sme to ešte stihli otočiť jednodňovou “skratkou” cez ikonické Morain Lake.

Lake Moraine v kanadských Rockies

Z Banffu sme sa postupom času prebojovali cez dychberúce kanadské Rockies až do Eureky, kde sme vstúpili na územie USA a ďalej pokračovali zabehaným tempom cez rôzne Národné lesy (National Forests), malé dedinky, nekonečné ranče, občasné opustené banícke mestá, ktoré ako by vypadli z westernového filmu, veľké hory, malé hory, stepi a (polo)púšte až nás konečne po takmer 3 mesiacoch vypľula na rozpálenej hranici s Mexikom. Počas cesty sme postupne prešli štáty Montana, na pol dňa sme si skončili do Idaho, nasledoval Wyoming, Colorado a finálne Nové Mexiko, ktoré niekedy naozaj pripomína viac Mexiko ako USA.

Popri cestovaní na dvoch kolesách sme občas presedlali aj na pešobus. Takto sme objavovali najmä krásy amerických národných parkov.
Aj keď väčšina trasy je na lesných cestách, občas bolo treba prekonať krátke úseky, kde váha našich bicyklov definitívne nepomáhala…

 

Popísať v krátkosti na papieri 3 mesiace intenzívnych zážitkov z 6000 km (trochu sa nám to predĺžilo) cesty na dvoch kolesách sa nedá. Na to bude málo aj hodinová prezentácia, ktorú chystám v rámci Cestou necestou niekedy začiatkom budúceho roka. Jedno je však isté – GDMBR určite nesklamala. Pre mňa osobne boli highlightom cesty národné parky Glacier NP, Yellowstone, Grand Teton, Rocky Mountains NP, ktoré síce GDMBR tesne obchádza, ale my sme ich poctivo objavovali nakoľko boli naozaj len na skok od originál trasy. Okrem výhľadov (ktoré sú super, aj keď nemajú na povedzme také Peru) má GDMBR má do seba aj čosi iného. Sú to ľudia – či už domáci (ktorí sú väčšinou veľmi zhovorčiví a radi privítajú ľubovoľného cyklistu) ale aj “spolucestujúci” ktorých je na tejto trase naozaj neúrekom.

 

Cesta bola nezvyčajne plodná na technické problémy a niekedy sa bolo treba vynájsť.

 

Popri technických problémoch boli aj občasné logistické problémy. Uvítali by sme kebyže sa toto nadmerné množstvo vody v Kanade presunulo na Wyomingskú Great Basin, kde sme museli nosiť dokopy 20 litrov vody.

 

Vytúžený cieľ cesty sa nachádza 70 km od najbližšieho osídlenia (na Americkej strane) a došli sme tam tesne predtým ako zatvárali hranicu, len tak tak sme si stihli doplniť vodu. Našťastie sa jeden skvelý colník po šichte ponúkol, že nás zvezie späť na svojom aute.

 

 Expedícia bola podporená z Expedičného fondu OZ Cestou necestou. Prezentácia cesty je plánovaná na festivale 8.-10.3.2019 v Bratislave. Ak plánujete dobrodružnú expedíciu, prihláste sa aj vy do Expedičného fondu 🙂