Pätnásťdňový sviatok v Songkhla

Na juhu Thajska

Na juhu Thajska sa každoročne uskutočňuje približne 15 dní trvajúci sviatok, počas ktorého si ľudia pripomínajú svojich zosnulých a snažia sa pomocou rituálnych obiet uzmieriť zlých duchov z podsvetia. Pôvod sviatku, ktorý sa tentoraz začal 9. októbra, je zahalený rúškom tajomstva. Predpokladá sa však, že sa na územie Thajska dostal z Indie. Je to sviatok desiateho lunárneho mesiaca.

Predpokladať deň, kedy sa bude oslavovať, nie je ľahké. Jeho presný dátum sa totiž každoročne mení v závislosti od lunárneho kalendára. Tento rok začal sviatok v budhistických chrámoch 25. septembra a bude trvať do 9. októbra, kedy bude v chrámoch ukončený. Jedná sa o významnú spoločenskú a rodinnú udalosť, veľmi vzdialene pripomínajúcu Halloween. V tomto období sa ľudia vracajú domov, aby si pripomenuli svojich zosnulých a udobrili sa so zlými duchmi. V južnom Thajsku totiž prevláda viera, že Boh smrti povolí v tomto období duchom to, aby sa vrátili do ríše živých. Na svet sa tak podľa povery dostanú spolu s dobrými duchmi aj tí zlí, ktorí prišli z pekla, inak nazývaného „Pret“.

Obrovská ležiaca socha Buddhu v meste Songkhla, Thajsko, na pobreží pri dlhom moste

Chrám Wat Laem Pho na ostrove Ko Yo, kde si ľudia každoročne pripomínajú svojich zosnulých.

Transgenderoví čerti a pánske sukne

Pre všetkých živých sa jedná o veľmi významnú udalosť, na ktorú sa treba patrične obliecť a pripraviť. Kým pouliční predajcovia rozkladajú vo svojich stánkoch kokosové orechy, do ktorých vysekajú dieru, aby následne zahasili jemne sladkou šťavou smäd stoviek návštevníkov, skupina privilegovaných hostí dostane tradičné thajské oblečenie. Pozostáva z jednofarebnej košele, geometricky vzorovanej sukne a kusu dlhej látky, ktorá slúži ako opasok. Na prvý pohľad netradičná kombinácia prekvapí o to viac, že ju nosia muži. Pri 30 stupňových teplotách a veľkej vlhkosti vzduchu však človek rýchlo pochopí že vzdušná sukňa je v danom momente prijateľnejšia ako klasické nohavice a stereotypy obliekania tu nehrajú žiadnu rolu. V dave sa nedá prehliadnuť ani skupinka mladých ľudí, ktorá by svojim výzorom ľahko zapadla do Mikulášskeho sprievodu. Sú celí oblečení v čiernom a ich démonický makeup nápadne pripomína našich čertov. Za sprievodu bubnov a hudby prídu démoni-čerti pred obrovskú sochu ležiaceho Budhu, kde svoje vystúpenie ukončia krátkym, avšak o to viac energickým tancom a spevom. To, že sa medzi nimi nachádzajú v Thajsku tak známi lady boys, prekvapí asi len cudzincov.

 Tancujúci obyvatelia Thajska pri ležiacej soche Buddhu

Tancom treba prejaviť úctu všetkým duchom. Dobrým aj zlým.

 Plné cesty sladkostí

Keďže otvorenie podsvetia korešponduje s časom zberu úrody, ľudia sa snažia nakloniť si duše mŕtvych jedlom a sladkosťami. Približne v polovici sviatku sa organizuje slávnosť, na ktorej sa jedlo vo veľkých a bohato zdobených misách prináša do chrámu. Všetci pripravujú obložené misy s jedlom v tvare ihlanu, ktorý sa nazýva „Mrab“. Jeho základ je tvorený z bambusu a postupne sa celý obalí rybami, cesnakom, ryžou a piatimi druhmi dezertov. Najmenšie mraby majú niekoľko centimetrov, čo ostro kontrastuje s obrovskými kusmi o veľkosti dospelého človeka. Okolo obeda sa sprievod so stovkami účastníkov presunie z  pevniny po 1,5 kilometrovom moste do chrámu Wat Laem Pho na ostrove Ko Yo. Najväčšie mraby sú tak ťažké, že ich tam prepravia autami. Obrovský sprievod ochromí miestnu dopravu. Nosenie takmer desať kilogramov vážiacich mís v horúčave, pripomínajúcej najteplejšie dni na Slovensku, si určite bude každý pamätať aspoň pár dní. Našťastie sa v sprievode nachádzajú skupinky hudobníkov. Ich hlasné bubnovanie dokáže prebrať aj ľudí na pokraji svojich fyzických a psychických síl. Po príchode do chrámu sa mraby uložia na stôl a nikto zo sprievodu sa nedotkne ich chutnej výzdoby, akokoľvek lákavo a chutne pôsobí.  Po obede, ktorý sa skladá z krevetovej pikantno-kyslej polievky Tom Yum a ryžových rezancov so silno okoreneným mäsom, sa účastníci sprievodu zúčastnia náboženského obradu. Svoj podiel z úrody dostávajú okrem duchov aj mnísi z kláštorov, kde sa sviatok oslavuje.

Ľudia v Thajsku oblečený v tradičných sukniach

V tradičnej sukni sa mraby pri vysokých teplotách nosia aspoň trochu ľahšie.    

Sladké menu pre démonov

Najviac využívaným dezertom slúžiacim na ozdobenie mrabu v meste Songhla je „Kanom La“. Tvoria ho tenké rezance z cesta. Tenké preto, aby sa vošli do úst aj démonom s malými ústami. Jeho chuť je jemne sladkastá a na thajskú kuchyňu dosť nevýrazná. Cesto na dezert sa najskôr naleje do cedidla a potom pomaličky kvapká na panvicu s rozpáleným olejom. Vytvára tak jedinečnú štruktúru dlhých nitiek, ktoré sú aj po vypražení ohybné a dajú sa rôzne formovať. Jediná škoda je, že všetko jedlo na mraboch je určené iba duchom a démonom. Vy ho neochutnáte. Nie zaživa. Ďalší dopravný kolaps a niekoľkokilometrové zápchy sú predzvesťou konca celého festivalu. V posledný deň sa už nekonajú žiadne veľkolepé sprievody a nepočuť ani bubny. Tie zostávajú spolu s tradičným oblečením doma. Jediným spestrením dlhého a nudného obradu je súťaž troch žien v príprave Kanom Tom, ryže zabalenej  v palmovom liste. Finálny produkt je sýty, avšak bez výraznej chuti. V záplave pikantných, sladkých a kyslých thajských jedál pripravených na stoloch to však nie je vôbec na škodu a spolu s pomarančovým džúsom predstavuje príjemné osvieženie v horúcom dni. Jediný, kto si neuvedomuje vážnosť celej situácie, sú deti. Tie tu ponúkajú všetkým okoloidúcim „žuvačky“. Namiesto žuvačky však dostanete elektrický šok z lacnej čínskej hračky a kým sa spamätáte, rehotajúci chlapci sa rýchlo stratia v dave. Po vykonaní náboženského obradu sa živí postupne vracajú domov a duchovia do svojej temnej ríše, odkiaľ nebudú ďalší rok zasahovať do života svojich príbuzných. Nakoniec, kto by sa im po takom dobrom jedle, pripravenom výlučne pre nich, aj čudoval?

Život v komunite sa postupne vracia do normálu. Sladký a všetkými farbami hýriaci festival však nie je jediný dôvod, pre ktorý sa oplatí navštíviť multikultúrne a morským jedlom preslávené mesto Songkhla.

Príprava thajského jedla Kanom Tom - žena pripravujúca varenú ryžu

Súťaž v príprave Kanom Tom v posledný deň sviatku. Víťaz môže byť iba jeden.

, , ,