Čo robí letisko medzinárodným a ktoré sú v Európe tie naj?

Niektoré európske štáty nemajú ani jedno a odkazujú svojich návštevníkov do iných krajín, niektoré ich prevádzkujú vyše 30. Reč je o medzinárodných letiskách, dôležitých dopravných uzloch, ktoré denne uľahčujú život miliónom cestovateľov. Za medzinárodné letisko je považované to, na ktorom je colné a imigračné zázemie, cestovatelia si môžu nakúpiť drobnosti v duty-free obchodoch a má vlastné kódy ICAO a IATA. Väčšinou bývajú výrazne väčšie než letiská pre vnútroštátne lety, majú dlhšie vzletové a pristávacie dráhy a ponúkajú aj viac služieb.

V Európe sa nachádza viac ako 420 medzinárodných letísk rôznych veľkostí. Tie menšie ročne obslúžia iba 140 tisíc pasažierov, naopak európskymi gigantmi, akým je aj letisko London Heathrow, prejde ročne až niekoľko desiatok miliónov ľudí. Česká republika má 24 medzinárodných letísk. Radia sa medzi ne tie, ktoré sú určené pre leteckú dopravu aj mimo Schengenský priestor. Okrem Letiska Václava Havla či Brno-Tuřany sa jedná aj o Letisko Karlovy Vary, Pardubice či Leoša Janáčka v Ostrave.

Najvyťaženejším letiskom v Európe je už spomínané London Heathrow vo Veľkej Británii. Počtom obslúžených pasažierov sa smelo vyrovná letiskám aj inde vo svete, hneď po amerických Hartsfield-Jackson v Atlante a O´Hare v Chicagu ide totiž o tretie najvyťaženejšie letisko vôbec. Ročne ním prejde viac ako 75 a pol milióna ľudí. Heathrow prevádzkuje päť terminálov pre verejnosť – ten šiesty s názvom Royal Suite využíva kráľovská rodina, politici navštevujúci Veľkú Britániu a vybrané celebrity. Každý deň tu vzlietne alebo pristane okolo 1400 lietadiel, čo vychádza na jeden stroj každých 45 sekúnd. Heathrow funguje ako hub – na rozdiel od menších letísk ide o východiskový bod, z ktorého sa dá doletieť až do 180 destinácii v 85 krajinách.

Londýnskemu letisku šliape na päty francúzske Letisko Charlesa de Gaulla v Paríži, ktorého služby využíva ročne viac ako 70 miliónov pasažierov. Niektorí na CDG nedajú dopustiť a v spojitosti s ním nešetria chválou, iní vo svojich recenziách menej skúseným radia, aby sa, pokiaľ je to možné, parížskemu letisku kvôli vysokému počtu oneskorených letov oblúkom vyhli. Jedná sa o rozlohou najväčšie európske letisko, ktoré leží na ploche 3100 hektárov.

Tretím najvyťaženejším európskym letiskom je Schiphol v Amsterdame, ktoré má šesť terminálov a v súčasnej dobe sa pracuje na výstavbe siedmeho. Rozlieha sa na ploche 2787 hektárov, ktorá vznikla v roku 1852 vysušením jazera Haarlemmer – letisko teda leží na jeho dne. V roku 2015 Schipholom prešlo zhruba 58,3 milióna pasažierov, o rok neskôr sa počet zvýšil na 63,3 milióna ľudí. Je teda možné, že si v budúcnosti Francúzsko s Holandskom vymenia pozície.

Za najlepšie letisko na svete bolo vyhlásené Changi v Singapure, ale aj európska scéna má svoju perlu – minulý rok bolo za najlepšie európske letisko vyhlásené to v Mníchove. Dôvodov k takémuto oceneniu je mnoho, napríklad ten, že má letisko svoj vlastný pivovar. Počas dlhého prestupu a čakania si cestujúci môžu zahrať minigolf alebo zasurfovať na umelých vlnách uprostred Terminálu 2.

POZRITE SI AJ:  další zajímavosti ze světa letenek a cestování najdete na Letušce

Mníchov sa tiež pravidelne objavuje na najvyšších miestach rebríčka letísk, ktoré fungujú presne ako hodinky. Počas Vianoc terminály voňajú tradičnými bavorskými trhmi s klobásami a pravú sviatočnú atmosféru dokreslia tradičné kroje a ľadové klzisko. Pre unavených cestovateľov si mníchovské letisko pripravilo aj tzv. napcabs, malé kabíny, ktoré si môžete prenajať a užiť si v nich trocha pokoja – či už sa chcete vyspať alebo sa len natiahnuť a počúvať svoju obľúbenú hudbu.

Text a fotografie: Superletuska.sk