Alpy, tetrovy a my!

Deväť dobrovoľníkov z Rakúska i zo zahraničia sa zišli spolu vo výške 1400 m n. m., aby počas jedného týždňa pracovali na horskom projekte v spolupráci s rakúskou alpskou asociáciou Österreichischen Alpenverein (OeAV), ako aj rakúskymi spolkovými lesmi Österreichischen Bundesforsten (ÖBf AG). Od 15. do 21. júla 2018 dobrovoľníci rozširujú a prepájajú prirodzené životné prostredie pre tetrovy hoľniaky v oblasti Kemetgebirge, ktorá sa nachádza v Ausseerlande, Štajersku.

Dobrovoľnícka práca na vysokohorskom projekte v Alpách v spolupráci s Österreichischen Alpenverein

Tetrov hoľniak (Tetrao tetrix) je veľký čierny vták, ktorý žije v lesoch a pasienkoch na území Eurázie. Podľa Červeného zoznamu ohrozených druhov IUCM je jeho počet veľký a teda jeho situácia sa považuje za najmenej znepokojivú. Avšak situácia v Európe, obzvlášť Štajersku, je celkom odlišná, pretože počet týchto vtákov sa postupne znižuje. Dôvody ich poklesu sú rozličné, ako napríklad strata biotopov, vyrušovanie, iné predátory či jednoducho zánik malých populácií. Práve preto sa konal tento horský projekt s názvom „Lebensraum Birkwild“ (svk. „životné prostredie tetrova hoľniaka“), ktorý je finančne podporovaný vďaka spolupráci Life+ Projekts „Auseerland“ pre spolkové lesy Rakúska a rakúskej alpskej asociácie OeAV. Cieľom projektu je vytvoriť lepšie životné podmienky pre tieto vzácne vtáky, aby sa ich počet ešte zvýšil.

Čistenie lesa počas dobrovoľníckeho projektu v Alúách v spolupráci s asociáciou Österreichischen AlpenvereinDobrovoľníci spolupracujú s miestnymi poľnohospodármi a poľovníkmi výmenou za stravu a prístrešie. Ich spoločným cieľom je zlepšiť biotop tetrova hoľniaka rozrezávaním borovíc a jelší a hádzaním ich na kopy. Týmto spôsobom sa vytvoria vhodné pasienky, na ktorých rastie nová tráva, ale aj rôzne druhy bylín, ako sú brusnice či čučoriedky, ktoré sú nevyhnutným zdrojom potravy pre hoľniaky. Vytváranie nových lúk je prínosné pre tetrovy, ako aj miestne kravy a ovce, ktoré sa v lete taktiež chodia pásť na takéto alpské pasienky.

Upratovanie lesa od popadaných stromov na vysokohorskom projekte v Alpách„Obzvlášť to, že môžem prírode v horách venovať osobnú starostlivosť a zároveň byť súčasťou niečoho, čo je väčšie, ako aj niesť za to zodpovednosť“, vysvetlil svoju motiváciu na účasti OeAV horského projektu dobrovoľník Patrese (47). „Robíme to pre budúce generácie, aby aj ony mali tú možnosť poznať tetrovy“, povedal dobrovoľník Charly (52), ktorý zdôraznil dôležitosť biodiverzity a udržateľnosti.

Dobrovoľníci pomáhajú čistiť les od popadaných stromov v Alpách v rámci dobrovoľníckeho projektuKeďže tento projekt sa konal už po druhýkrát v oblasti Kemetgebirge, celé okolie je svedkom pozitívneho efektu vytvárania týchto lúk v snahe ochraňovať tetrovy hoľniaky. Len na jar v roku 2018 sa narátal dvojnásobne vyšší počet tetrovov ako v predošlom roku. „Rada by som pokračovala v tomto projekte aj v budúcnosti, pretože ochrana a najmä zachovanie hoľniakov sú veľmi dôležité a relevantné aj pre ostatné živočíšne druhy“, dodala projektová manažérka DI Anna-Sophie Pirtscher (30).

Zdroj: Stanislava Brindzová, OeAV P.U.L.S. stážistka

, , ,