Je niekto, kto by nepočul o šaolinských mníchoch? Myslím, že nie. Je to pojem notoricky známy. Títo majstri bojových umení cestujú po svete a robia fenomenálne predstavenia, do šaolinského chrámu zase chodia milovníci bojových umení z celého sveta, aby sa priučili ich tajomstvám. Šaolin a jeho mnísi sú celebritami bojových umení. Je to vďaka ich neuveriteľným schopnostiam, ale aj vďaka ich láske ku komercii a osobnému prospechu. Oboje je pre nich typické od nepamäti. Veď pravdepodobne nikde inde sa nenájdu budhistickí mnísi, ktorí sa nechali najímať ako nájomní bojovníci.

Šaolínsky mních v Číne

Hory Songshan
Budhistický chrám Šaolin sa nachádza v taoistických horách Songshan. V Číne je mnoho slávnych hôr, delia sa historicky na taoistické, budhistické a svetské (rozumej zmiešané). Sú na každej svetovej strane od mesta Luoyang, ktoré je jedným z najvýznamnejších historických hlavných miest Číny. Číňania majú svetových strán päť, Hory Songshan sa nachádzajú práve na tej piatej – v strede. To znamená len niekoľko kilometrov od mesta Luoyang, ktoré je spolu s mestami Zhengzhou a Dengfeng vstupnou bránou do sveta, kde sa miesi taoizmus, budhizmus a korene bojových umení v Číne. Hory Songshan zastupujú element zeme, hraničia dvoma najvyššími vrcholkami – Taishi (1494) a Shaoshi (1512), dokopy majú viac ako 70 vrcholov. V horách Song-shan sa dnes nachádza niekoľko nádherných pamiatok. Turistov sem láka krásna príroda a nádherné výhľady. Najväčším lákadlom hôr je však budhistický chrám Šaolin.

Budhistický chrám Šaolin, Čína

Chrám Šaolin
Chrám Šaolin pochádza z roku 495 nášho letopočtu. Žiaľ, počas častých bojov, vojen a iných udalostí v pohnutých dejinách Číny bol niekoľkokrát zničený. Naposledy v šesťdesiatych rokoch počas Kultúrnej revolúcie. Dnes je celý chrám nanovo zrekonštruovaný. Sám o sebe je chrám relatívne malý a striedmo vyzdobený. Okolo neho sa však nachádza niekoľko ďalších chrámov, taktiež školy bojových umení, kde trénuje napríklad aj čínska armáda a polícia, veľké priestory na cvičenie a les pagod. Práve les pagod je najmajestátnejšia pamiatka z celého areálu. Samotný chrám Šaolin a jeho okolie je počas dňa skôr zábavný park bojového umenia a nie spirituálne miesto. Všade je veľa turistov, ktorí nakupujú meče, kopije, robia si kung fu selfíčka a chodia na vystúpenie bojových umení, ktoré je každú hodinu priamo v chráme. Ten je viac-menej nanovo postavený a vyzerá rovnako ako každý iný chrám v okolí Pekingu. Výnimkou sú len vysoké stromy, v ktorých sú diery od cvičiteľov kung fu, vraj na nich trénovali údery prstami. Len pár sto metrov od chrámu je spomínaný les pagod, čo je vlastne veľký cintorín mníchov, ktorí tu žili. Pagody sú však na rozdiel od chrámu naozaj pôvodné a je z nich cítiť závan histórie. Najmä podvečer, keď odídu všetci turisti. Park zatvára relatívne skoro, málokto ale vie, že v rámci areálu sa dá ubytovať. A rozhodne odporúčam tak urobiť. Lebo spirituálna atmosféra sa so šerom vracia späť. Brány do chrámov sú síce zavreté, ale striešky a obrysy týchto budov sú nádherné. Nie je tu ani jediný turista.

Večerný zrekonštruovaný chrám Šaolin, Čína

Trénujúci šaolín medzi starobylými budovami chrámu

Nabudúce: Wudangshan a svet Taiji
V Číne existuje miesto, ktoré je rovnako významné pre zrod bojových umení ako Šaolin, avšak je to práve typ miesta, kam sa človek rád vracia. O horách Wudangshan vám ale porozprávam až nabudúce.

O autorovi
Pavel Dvořák žije v Šanghaji a Čína, čínština sú jeho vášňami od detstva, na vysokej škole vyštudoval sinológiu. Na blogu Cesty Čínou (www.cestycinou.sk/blog) pravidelne publikuje články o živote a cestovaní v Číne, podcast, video blog (www.cestycinou.tv) a fotografie z tejto nádhernej krajiny.

Pavel sa predstaví aj so svojou prednáškou „Najkrajšie miesta Číny“ na Festivale Cestou necestou 24.3.2018 v Žiline:

https://www.facebook.com/events/163448887638656/

, ,