Plavba loďou je skvelý zážitok. Ako sa na ňu pripraviť?

Predstavte si, že sa každý deň prebudíte na inom mieste, v ktorom čakajú nové zážitky. Nemusíte sa starať o batožinu, rezerváciu hotelov, stravovanie či aktivity.

Práve takýto zážitok ponúkajú veľké výletné lode. Plavba loďou je zážitok pre rodiny s deťmi, no užijú si ju aj starší cestovatelia alebo dobrodružné povahy, ktoré rady spoznávajú nové miesta.

Luxusná starostlivosť

Výletné lode sú ako jeden veľký organizmus, ktorý sa plaví morom a ponúka všetko, na čo si spomeniete, na jednom mieste. Paluba lode je ako obrovská promenáda, na ktoré ste zvyknutí z klasickej dovolenky. Prechádzate sa, vchádzate do reštaurácií, obchodov, kasín, kín.

Plavba loďou je ideálna rodinná dovolenka, kedy si užijete spoločné chvíle úplne bez stresu a starostí, ktoré by ste museli riešiť počas klasickej dovolenky.

Vyžaduje si však precíznejšiu prípravu, pretože na mori nebudete mať prístup k obchodom, kde si viete chýbajúce veci dokúpiť. Okrem základnej výbavy vašej batožiny si plavba vyžaduje niekoľko špecifík.

Ktoré plavby loďou majú Slováci najradšej?

Keď sa rozhodnete pre dovolenku na lodi, tak chcete čo najväčší luxus a pohodlie. Niet divu, že si mnoho klientov vyberá plavby so slovenským delegátom. Medzi najpopulárnejšie varianty patrí plavba Západným Stredomorím a kombinácia Kanárskych ostrovov a súostrovia Madeira.

Na čo by ste mali myslieť pred plavbou výletnou loďou?

  1. Skôr, ako za plavbu zaplatíte, overte si, čo všetko je zahrnuté v cene. Vo všeobecnosti platí, že čím lacnejšia je plavba, tým viac príplatkov budete musieť uhradiť. Najčastejšie služby, ktoré nie sú zahrnuté v cene, sú alkoholické nápoje, niektoré špeciálne reštaurácie, práčovňa, wellness procedúry a pripojenie na internet.
  2. Zistite si, či cestovná kancelária, cez ktorú ste si plavbu zakupovali, poskytuje dopravu do prístavu, odkiaľ vyplávate. Niekedy sa oplatí zaplatiť si transfer cestovnej kancelárie, no niekedy je výhodnejšie cestovať vlastnou dopravou. Ak sa rozhodnete ísť na miesto svojím autom, premyslite si, čo s parkovaním. Niekedy je možné parkovať priamo v prístave až do dňa, kým sa z plavby nevrátite.
  3. Nezabudnite si skontrolovať platnosť vášho cestovného pasu. Každý cestujúci musí mať pas platný ešte 6 mesiacov po vylodení.
  4. Neberte si so sebou na dovolenku celý šatník. Zbaľte sa do jednej väčšej tašky, ktorú ľahšie umiestnite vo svojej kajute. Treba si uvedomiť, že kajuty sú podstatne menšie než hotelové izby, preto si nezahádžte celý priestor oblečením.
  5. Aj keď počas plavby necítite, že ste na mori, pre citlivejšie povahy je lepšie mať poruke lieky na potlačenie príznakov morskej choroby.
  6. Na lodi sa vám zíde viac teplého oblečenia, pretože keď sa loď pohne a ocitnete sa na otvorenom mori, začne fúkať vietor a nemusíte sa cítiť veľmi komfortne. Myslite aj na pohodlné oblečenie, ktoré využijete počas výletov.
  7. Určite si pribaľte elegantné a decentné oblečenie. Program na lodi si často vyžaduje dress code, ktorý je oznamovaný vopred. Páni by mali myslieť aspoň na 2 košele a slušnejšie nohavice a dámy sa môžu spoľahnúť na overenú klasiku v podobe malých čiernych šiat. Samozrejmosťou je aj decentná obuv.
  8. Vezmite si so sebou hotovosť, najmä ak viete, že budete na palube uhrádzať poplatky. Niektoré lode majú bankomaty, no poplatky za výbery nie sú veľmi výhodné.
  9. Určite nezabudnite na opaľovací krém so vyšším faktorom ochrany. Najmä, ak cestujete s deťmi, ktoré určite pri toľkých bazénoch a tobogánoch budete mať problém dostať von z vody.
  10. Informujte sa vopred, aké typy zásuviek vaša loď má a vezmite si pre istotu adaptér.
  11. Lode sú vybavené základnými kozmetickými produktami, ako šampón, sprchový gél a mydlo. Väčšinou sú to bežné produkty, ktoré sú umiestnené v nádobách v kúpeľni a neviete tak ich značku. Ak vaša pokožka citlivo reaguje na produkty, ktoré bežne používate, pribaľte si radšej vlastné, ktoré máte odskúšané.

Aj keď to môže vyznieť na prvý pohľad komplikovane, zariadiť týchto pár vecí vám zaberie oveľa menej času, než kompletné plánovanie dovolenky. Bezstarostnosť počas plavby výletnou loďou sa vám zapáči a zaujímavé destinácie spestria vaše doterajšie cestovateľské zážitky.