Aj ty môžeš cestovať dlhodobo a spoznať svet… ako digitálny nomád

Spoznávanie sveta ako digitálny nomád

Za posledné 3 roky som v Bangkoku s miestnymi oslavoval thajský nový rok Songkran, zúčastnil sa blatového festivalu v Južnej Kórei, šnorchloval so žralokmi na Filipínach, pozoroval korytnačky zelené pri kladení vajíčok na pláži na Srí Lanke, jedol živé chobotnice v Kórei a škorpióna v Thajsku, či sledoval novoročný ohňostroj z jednej z najvyšších budov na svete – Taipei 101 na Taiwane.

Žil som 12 mesiacov v Thajsku, 12 mesiacov na Taiwane, 3 mesiace v Južnej Kórei, 3 mesiace v Malajzii a cestoval som 1 mesiac na Srí Lanke, 1 mesiac na Filipínach a niekoľko dní aj v Singapure, Hongkongu a Japonsku. Pomedzi to som bol trikrát doma na Slovensku, a už čoskoro odchádzam späť do Južnej Kórei.

Nie, nie som milionár a ani som nepracoval ako kuchár niekde na výletnej lodi či ako zvárač niekde na Islande, aby som potom mohol všetky svoje našetrené peniaze minúť v Ázii. Ja cestujem ako digitálny nomád – teda pracujem zo svojho laptopu, nech už sa nachádzam kdekoľvek.

Väčšina ľudí počas roka pracuje a šetrí, aby mohli raz v roku ísť na nejakú dvojtýždennú dovolenku – aj to zvyčajne niekam blízko, najlepšie do južnej Európy alebo severnej Afriky. Lenže digitálni nomádi potrebujú k zarobeniu peňazí iba svoj počítač a pripojenie na wifi, a preto môžu v zahraničí ostať akokoľvek dlho sa im páči (samozrejme v rámci imigračných zákonov danej krajiny).

Čím sa živým ja? Predávam služby – pomáham mojim klientom zarábať cez internet tým, že im pomáham s grafikou, ich web stránkou a marketingom. Predávam info produkty – online kurzy. Predávam tlačenú knihu a ebook (e-knihu), ktorú som sám napísal a vydal. A niečo mi zarobí aj affiliate marketing – sprostredkovanie predaja produktov a služieb iných firiem.

Vďaka tomu, že zarábam cez internet, som mohol žiť 3 roky v krajinách, v ktorých sa mi páčilo – v mojom prípade krajinách juhovýchodnej a východnej Ázie. Teraz som späť na Slovensku – prednášal som aj na festivaloch Cestou Necestou – no už začiatkom roka 2018 opäť odchádzam, tentokrát späť do Južnej Kórei.

Mnoho ľudí sa chce stať digitálnymi nomádmi práve kvôli slobode, ktorú tento životný štýl prináša. Kto by nechcel mať možnosť žiť tam, kde sa mu páči, pracovať vtedy, keď mu to vyhovuje, živiť sa tým, čo ho baví, a to všetko počas toho, ako bude spoznávať svet? Práve pre takých ľudí som vytvoril online kurz Zarábaj Ako Pán™, v ktorom krok za krokom ukazujem ľuďom, ktorí túžia po väčšej slobode, ako aj oni môžu zarábať cez internet a cestovať po svete tak dlho, ako budú chcieť.

Začať zarábať peniaze cez internet je jedným z najväčších míľnikov v mojom doterajšom živote. Som nesmierne vďačný za to, aký život žijem a chcem, aby podobnú voľnosť a slobodu zažilo čo najviac ľudí. Aj preto som vytvoril online kurz Zarábaj Ako Pán™, ktorý ľuďom pomáha zarábať cez internet už 2 roky.

– Lubo Jurík, autor kurzu Zarábaj Ako Pán™ a blogu Sám Sebe Pán™

, , , , ,