Blog

2 % z daní na dobrodružnú výpravu možno nie je veľa. Ale vždy viac ako nula.

A je to tu. Ten čas, keď sa na teba z každej strany valí ponuka, kam by bolo najrozumnejšie investovať tvoje dve percentá.

Si cestovateľ telom aj dušou, rozhodnutý nielen cestovať, ale aj podporiť v cestách ostatných? A stále váhaš, komu 2 % svojich daní venuješ? Vieš, že svojimi dvomi percentami vieš prispieť na bláznivé turisticko-cestovateľské výpravy? Tak čo, ideš do toho?

Teraz máš skvelú príležitosť! Cestovateľský festival Cestou necestou v roku 2015 založil Expedičný fond, ktorý funguje z dobrovoľných finančných príspevkov a príspevkov z 2 % daní súkromných osôb, živnostníkov a firiem. Každý rok máš možnosť prihlásiť svoju expedíciu. Cieľom fondu je podporiť expedície, ktoré prinesú nové poznatky z miest, kde veľa ľudí a Slovákov doposiaľ nebolo. Viac podrobností, ako prihlásiť svoju expedíciu a aké podmienky treba spĺňať, sa môžeš dozvedieť TU.

Daruj 2 percentá z dane na cestovateľské expedície

V Expedičnom fonde máme aktuálne prihlásenú bikultúrnu expedíciu vo dvojici v málo prebádaných krajinách ako Kirgizsko či Mongolsko, výpravu odľahlými končinami Islandu na kajaku a lyžiach, vysokohorské výhľady z Ánd zdolané osamote na bicykli, v karavane do Himalájí, expedíciu Fuji a gejša za 5 dní, Južná Amerika, chalani na Babettách a aj samotná cestovateľka za polárnym kruhom. V uplynulých dvoch rokoch sme už podporili 7 expedícií v celkovej sume 1176,39 €.

Pokiaľ chceš na tieto dobrodružné expedície tento rok prispieť aj ty, stačí požiadať svojho zamestnávateľa o vystavenie tlačiva o zaplatení dane a následne do konca apríla vyplniť Vyhlásenie o poukázaní 2 % dane. Všetky tlačivá vrátane podrobností nájdeš TU.

Že si 2 % nikdy žiadnej neziskovej organizácie nedaroval? Možno je ten správny čas začať. Bola by totiž škoda, keby tvoje dve percentá prepadli. Stále si myslíme, že je lepšie ich investovať do cestovania, ako nechať prepadnúť do čiernej diery nášho štátneho rozpočtu. ☺

Ďakujeme.

, , , , , , ,