Blog

Predstavujeme Vám expedíciu prihlásenú do Expedičného fondu v roku 2017. Aj Vy môžete pomôcť a podporiť dobrodruhov, aby si splnili svoje sny.

Alexander Šulík

Nórsko – toto síce známe, no málo objavené kráľovstvo na severe nás láka, odkedy sme pred 5-mi rokmi počas školského výletu privoňali k jeho kráse. Tentokrát by sme ho radi precestovali celé a poriadne sa presvedčili, či sú fjordy naozaj také studené, či sú Nóri fanúšikovia futbalu, prípadne potvrdili (alebo vyvrátili) poveru, že sú všetci barmani v Osle Švédi. Partia mladých ľudí sa ide vydať za dobrodružstvom na sever. Čaká nás 20-dňová cesta za obzor – z Bratislavy cez Berlín, Oslo, Bergen, Trondheim až po Tromso. Počas našej cesty máme naplánovaných množstvo krásnych túr či výletov, no korunku tejto expedícii chceme nasadiť na ostrove Svalbard, kde sa chceme dostať čo najbližšie k ľadovým medveďom. Táto expedícia nebude len o spaní v stanoch, výstupoch na najrôznejšie vrcholy a obdivovaní bezpočetných prírodných krás. Chceme spoznať čo najviac ľudí, opáčiť kultúru, zvyky, nórsky pohľad na prírodu. Chceme sa pozrieť, ako to funguje vonku vo svete a tieto skúsenosti priniesť domov. Pokiaľ sa však u nich nájde niekto, kto bude chcieť vedieť niečo o Slovinsku (ehm, Slovensku), tak mu radi povieme o najmenších veľhorách či o vyprážanom syre s hranolkami.

Termín expedície: jún / júl 2017

Počet ľudí: 4 (3 Slováci a 1 Češka), pravdepodobne 2

Za obzor

Plánované krajiny: Nórsko, Švédsko, Dánsko – najmä tranzitne – Nemecko, Česko

Predošlé skúsenosti s cestovaním:

So skúsenosťami s cestovaním je to u nás tak 50 na 50. Dvaja z nás už toho dosť odcestované máme, no máme aj dve “mláďatá”, ktoré sme nalákali a ktoré chcú začať spoznávať niečo nové. Stály blog nemáme, z predošlých expedícií boli iba prezentované zápisky cez WordPress. Niektoré predošlé skúsenosti členov:

2010 – pešia expedícia Česko (Pardubice – Praha – Tábor – Brno)
2010 – pešia expedícia Španielsko – Portugalsko
2012 – cykloexpedícia Rakúsko – Taliansko (Bratislava – Linz – Insbruck – Trento – Aquleia – Viedeň – Bratislava)
2013 – peší prechod podtatranského regiónu
2014 – cykloexpedícia Srbsko (Bratislava – Subotica – Novi Sad – Osijek – Bratislava)
2015 – mesiac v Japonsku, World Scout Jamboree (Tokyo – Kjóto – Osaka – Yamaguchi)
2016 – pešia expedícia Škótsko
2017 – plánovaná expedícia Za obzor

Srbsko 2014

Crowdfunding: pripravujeme na stránke startovac.cz

Záväznosť expedície: Expedícia sa uskutoční na 100 %. Veríme, že sa nám podarí vidieť všetko, čo máme naplánované. Prípravy máme hotové, už len zbaliť veci a vyraziť. Jedine Svalbard závisí od dotácií, crowdfundingu, prípadne iných zdrojov.

Predpokladaný rozpočet: rozpočet na osobu vychádza približne 700 eur + celkové náklady na dopravu – PHM + trajekty (ktorých je najmä v Nórsku požehnane) + mýta na mostoch = cca 1700 eur

Jedinečnosť expedície: Výnimočnosť našej expedície voči iným je komplexnosť – nechceme sa zamerať len na všeobecne známe miesta ako Geiranger fjord či Vigeland park, no chceme sa dostať k mestu Tromso či pozorovať veľryby na Lofotách.

, , , , , ,