Blog

Cesta za polárnym kruhom

Predstavujeme Vám expedíciu prihlásenú do Expedičného fondu v roku 2017. Aj Vy môžete pomôcť a podporiť dobrodruhov, aby si splnili svoje sny.

Zanka Duong Thanh

V čom bude moja expedícia jedinečná? Môj prvý deň na Špicbergoch začne v Longyearbyene. Tam sa plánujem rovno aj ubytovať (ešte neviem, či bude možný couchsurfing, keďže väčšinou preferujem tento spôsob ubytovania, aj keď už mám búknuté ubytko v hosteloch). Moje cestovanie je väčšinou spontánne, nemávam veľké plány, skôr si robievam checkpointy, ktoré by som chcela určite vidieť, keď sa budem nachádzať na tom mieste, avšak niekedy sa mi tieto hrubo načrtnuté plány vymknú spod kontroly a prežívam väčšie dobrodružstvá. Polárna žiara je už taký „musthave“, takže to sa asi najpravdepodobnejšie nepočíta do jedinečnosti. Avšak prejsť si za tých pár dní celé Špicbergy, do toho vyskúšať rôzne adrenalíny, ak sa bude dať, tak určite sa čím viac priblížiť ľadovým medveďom. Možno vyskúšať i nemožné, neviem, čo ma tam čaká, avšak ešte pred mesiacom som si povedala, že tohto cestovania sa musím zúčastniť, aj keby sa mi zlomila noha (klop klop o drevo, aby som to nezakríkla), pretože vo vnútri v srdci cítim, že to bude naozaj stáť zato a môj budúci výlet sa bude úplne odlišovať od mojich predošlých výletov.

Termín expedície: 14. 9. 2017 – 20. 9. 2017

Počet ľudí: 1 – idem sama, Vietnamka so slovenským občianstvom

Plánované krajiny: Nórsko (Špicbergy)

Predošlé skúsenosti s cestovaním:

Takže kde začať? Predošlé skúsenosti s cestovaním mám rôzne, chodievam na vlastnú päsť, navštívila som Vietnam (samozrejme, keďže som rodená Vietnamka 🙂 , avšak stále som nevidela všetko a som addicted, pretože ho chcem prebádať celý), krásu Kambodže, Thajsko, Arabské emiráty. Z ázijských krajín som videla i časť Číny. Z európskych krajín to bolo Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Taliansko, Vatikán, Belgicko, samozrejme, všetkých 5 susedných štátov Slovenska. Momentálne sa chystám o pár dní do Dánska, nasleduje Macedónsko a marec zakončujem spríjemnením teplejším počasím na Sicílii, keďže tento rok mi vychádzajú samé studené destinácie. Svoj vlastný blog ešte nemám založený (aj keď mi už veľa kamarátov navrhlo, aby som si ho založila, pretože ja necestujem len tak za highlights, ako to zvykne robiť väčšina turistov, ale rada spoznávam pri cestovaní i nových ľudí, krajinu a ich život.). Skúsenosti mám s couchsurfingom, airbnb, hostelmi, ale aj hotelmi a rôznymi apartmánmi. Nie raz bolo spomenuté, že ľudia sa delia do dvoch kategórií, turisti a cestovatelia. Dovolím si tvrdiť o sebe, že patrím k tej druhej skupine, ku skupine cestovateľov. Zakaždým som šťastná, nedá sa popísať ten pocit, keď vidím západ slnka na rôznych miestach. Svoje cestovanie dosť prežívam a vidno to i na tom, ako komunikujem s tunajšími obyvateľmi a z fotiek sa dá tiež vyčítať a vycítiť, že ma to napĺňa. Kamaráti mi vždy hovorili, že som bláznivé dievča, ktoré skúšalo vždy aj to nemožné a rado sa odlišovalo od ostatných ľudí. Mávam spontánne plány i tripy, len tak sa dokážem jedného dňa zdvihnúť zo stoličky a odísť na pár dní, týždňov až mesiacov preč. Pretože sloboda, potreba po voľnosti robí svoje. Mojím snom je precestovať celú Áziu na niekoľko mesiacov, na vlastnú päsť (už len hľadám vhodnú letenku na apríl/máj alebo neskôr, po septembri, po Špicbergoch). Teraz som si už zohnala i GoPro kameru, takže verím, že fotiek a videí bude oveľa viac. 🙂

www.facebook.com/z.duongova
www.instagram.com/z.duongova
www.daybyme.com/zanka

Crowdfunding: Momentálne ešte nemám, ale plánujem. 🙂

Záväznosť expedície: Áno, je to na 100 % isté, už mám i zakúpené letenky na september, a samozrejme, je to i môj sen, ktorý sa o pár mesiacov splní.

Predpokladaný rozpočet: 500 EUR predbežný rozpočet na 1 osobu

Jedinečnosť expedície: Verím, že toto bude jeden z najkrajších výletov, ktoré zažijem za posledných svojich 24 rokov, vidieť naživo polárnu žiaru a ľadové medvede.

, , , , ,