Blog

Kuba – ako ju (ne)chcete poznať (rozhovor s Pavlom Kopčom)

Tesne pred poslednými Vianocami si sa vrátil z Kuby. Kedy a kde sa zrodila myšlienka predvianočnej dovolenky v trópoch? Ako dlho sa cesta plánovala a s kým si sa tam vybral?

Cesta sa zrodila v mojej hlave už 3 roky dozadu, všetko sme naplánovali a tesne pred kúpením leteniek som to z rodinných dôvodov musel zrušiť. Kamaráti šli bezo mňa. Tak som si minulé leto povedal, že to treba zopakovať, oslovil som ďalších 2, a keď sme šli kúpiť letenky, odskočili od toho kvôli financiám. Nakoniec sa to všetko ale na dobré obrátilo, keď sme so spolužiakmi zo strednej grilovali u mňa na záhrade – po pár pohárikoch padlo rozhodnutie – Ideme na Kubu! na našu radosť sa nakoniec pridal ešte jeden kamarát – boli sme 4.

Mali ste pripravený podrobný plán cesty, čo všetko chcete vidieť a striktne ste to dodržiavali, alebo sa jednalo o spontánne výlety a nič nebolo do detailov naplánované?

Čo sa týka plánovania – bolo to jednoduché: kúpime letenky, po prílete do Havany sa stretneme s rodinným kamarátom jedného zo spolužiakov, po pár dňoch požičiame auto a pôjdeme. Chceli sme najprv na sever, kvôli neustálemu dažďu sme sa nakoniec rozhodli utekať najprv na juh. Výlety boli skoro vždy spontánne, podľa miesta a chuti.

Cuba 334

Ktoré navštívené miesto považuješ za topku vášho výletu?  

Pre mňa to bol určite Trinidad. Nádherná architektúra, mladí ľudia, hudba a spontánnejší duch ako v Havane… a oveľa, oveľa čistejší vzduch

Čoho ste si na ostrove užili viac, hôr alebo mora?

Myslím, že to bolo +/- vyrovnané, čo sa týka stráveného času. Niekoľko dní sme si plne užili pláže Karibiku a šnorchlovanie, niekoľko dní národné parky, vodopády a lagúny ukryté v džungli.

Cuba 035

Ako ste riešili ubytovanie? Mohol by si takisto povedať orientačné ceny za osobu a noc?

Boli sme partia tak pol na pol. Dvaja sme chceli čo najlacnejšie aj za stratu času za hľadanie, ďalší radšej obetovali pár dolárov za ušetrený čas. Vždy sme ale našli kompromis – po príjazde do mesta sme odstavili auto niekde nie príliš ďaleko od centra, a po dvoch sme sa vydali na opačné strany hľadať ubytko. Ceny sa vtedy pohybovali od 15 – 30 $ za izbu. Skoro vždy to boli izby pre 2 osoby.

Snažili ste sa viesť s miestnymi aj drobné politické debatky ohľadom Castrovcov? Ak áno, aká bola odozva? (Ak je to samozrejme zverejniteľné 🙂

Najviac sme sa na túto tému porozprávali s tým kamarátom kamaráta úsmevná príhoda bolo jeho prerozprávanie slávnej kubánskej revolúcie. Že doteraz nechápe, ako tých pár zúbožených partizánov mohlo vyhrať revolúciu.

Cuba 495

Ak by si mal vybrať päť slov (vecí či pocitov), ktoré sa pre teba spájajú s Kubou, o aké slová by išlo?

Cigary, azúrové lagúny v džungli, rum, smog, skanzen. Úžasný skanzen socializmu, čo sme za celý čas pobytu určite nepochopili.

Ako ste sa dorozumievali? Angličtina? Španielčina? Slovenčina? 🙂

Kamoš vedel španielsky, čiže najviac tak, potom sa vždy dalo vysvetliť aj slovensky, zvlášť, keď vám prepichnú pneumatiky a chcú vám to za 20 € opraviť 😀 niektoré slovenské slová ľudia chápu všade…

Cuba 207

Mali ste so sebou nejakých knižných sprievodcov alebo ste čítali pred cestou nejaké cestovateľské blogy ohľadom ostrova?  

Áno, keby sme mali oveľa viac času a znalostí španielčiny, určite by som skúsil bez nich. Takto však sme využívali vedomosti tých, ktorí disponovali vyššie spomenutým a boli na Kube pred nami. Mali sme aj Lonely Planet aj Rough Guide.

Už predtým si navštívil viaceré zaujímavé destinácie (minimálne podľa albumov na fcb 🙂 Ako hlboko ťa „zasiahla“ Kuba, keď ju porovnáš s ostatnými krajinami, ktorými si prešiel?

Som rád, že som Kubu navštívil – je to úžasný zážitok. Myslím si, že na pochopenie rôznych súvislostí a danej kultúry je potrebné ísť tam – ale čím skôr. Porovnávať príliš nechcem – poviem ale, že pokiaľ budem mať poslednú možnosť ísť cestovať, Kuba to asi nebude.

A na záver: kde sa chystáš najbližšie? 🙂

Najbližšie? do Štiavnice…

Rozhovor urobila Viera Valentová

Cuba 156

, , , , ,