Indonézsky tanec Lenggang Nyai (Indonézske veľvyslanectvo)

Tanec Lenggang Nyai má pôvod v hlavnom meste Indonézie, v Jakarte, kde žije etnická skupina Betawi. Vyobrazuje príbeh krásnej, elegantnej, mladej ženy s menom Nyai Dasimah. Nyai Dasimah bola známa ako krásna milenka pohľadného Holanďana, ktorý prišiel do Indonézie počas éry Holandskej východnej Indie v Indonézii. Vzhľadom k jej postaveniu milenky, ktorá nie je vydatá za svojho partnera, musela dodržiavať prísne pravidlá pre zachovanie “tajomstva”. Tak prežíva chvíle neistoty tohto vzťahu, aby sa vzbúrila proti existujúcim pravidlám s cieľom udržať jej povesť hrdej indonézskej ženy. Prostredníctvom tanečných pohybov je prezentovaná jemnosť a elegancia, ktorá sa končí ľahkými pohybmi pencak silatu, indonézskeho bojového umenia, ktorými bojuje proti prísnym pravidlám, ktoré hovoria, že musí poslúchať. Tento tanec a choreografiu vytvorila pani Wiwiek Widyastuti v roku 1998, v snahe zachovať kultúru etnickej skupiny Betawi.

Betawi, pôvodná etnická skupina Jakarty, je asimiláciou mnohých ďalších etnických skupín Indonézie ako sú Sundčania, Jávanci, Arabi, Balijčania, Sumbawanci, Ambončania, Malajci a Čínania. Tieto etnické skupiny prišli do Jakarty za čias Holandskej východnej Indie a vytvorili úplne novú kultúru.

Vystupujúci: Heti Trihastuti, Nursonah Nopirahayu Akbar, Amalia Yunus, Dian Palupi Respatiningdyah.

Putovný festival Cestou necestou – jeseň 2015, Bratislava 06.11. – 08.11.2015
Ukážka tradičného Indonézskeho tanca „Lenggang Nyai“ pod záštitou Indonézskeho veľvyslanectva, z prvého dňa festivalu (06.11.2015), v DK Ružinov v Bratislave.

, , , ,