Tetovaniami schováva škriabance od pumy! Lukáš Čech, chalan skoro ako každý iný

Lukáš je silno zapamätateľný. Kérka od hlavy až po päty (skoro), brada po zem…no keby som ho nepoznal a stretneme sa v tmavej uličke, asi by som si aj cvrkol do gatí. A potom sa s ním stačí dať do reči a hneď je jasný. Kedysi žil normálny bežný korporátny život, ráno do roboty, večer na pivo a domov. Až kým si nepovedal, že mu nejako ten život uteká medzi prstami. Sekol s nudnou prácou a vydal sa do sveta.

Servus Lukáš, na úvod skús nejaké všeobecné predstavenie prosím ťa.

Nazdar, som taký chlapec z dediny, ktorý si rád žije po svojom. Pracujem sám pre seba, cestujem po svete, pomáham zvieratám či už v záchranných centrách alebo propagáciou rastlinnej stravy či redukcie jedenia mäsa. Mojím cieľom je žiť slobodne a niečo dobré v tomto svete po sebe zanechať. Viac o tom na mojom blogu www.posveteposvojom.com, alebo na viac filozoficky zameranom (v angličtine) sensimism.com. Živím sa webdizajnom cez Nimble alebo pre anglický trh Nimble.help – webdesign and maintenance.

Spravil si niečo, na čo sa polovica populácie chystá a druhá o tom sníva – skončil si s bežným korporátnym životom a vydal si sa na cesty. Môžeš ten proces priblížiť? Čo bolo na tej zmene štýlu najnáročnejšie?

Ten proces bol viacmenej krátky, chcelo to len ten “Aha!” moment. A ten pre mňa bol rozchod s priateľkou v Anglicku, ktorý mi pomohol pribrzdiť a spýtať sa sám seba – žijem tak, ako som stále sníval? Vtedy sa mi kdesi pritrafila otázka “Ak by si dnes zomrel, bol by si spokojný s tým, čo zanecháš po sebe?”. Moja odpoveď bola nie – korporátna kariéra a kopec materiálnych vecí nie je niečo, čo tento svet spraví lepším. Nebolo to pre mňa náročné, bolo to také vyslobodenie, vlastne mi to odbremenilo myseľ – keď si ideš za svojimi snami a žiješ si po svojom, netrápi ťa toľko vecí ako keď žiješ podľa nejakých noriem a príkazov zhora. Pre niekoho sa to môže zdať náročné – dať výpoveď, rozdať všetky veci, zbaliť svoj život do niekoľkých krabíc a odísť, ale je to tak oslobodzujúce, že si to ani neuvedomíš. Najťažší bol asi ten prvý krok – realizácia a odhodlanie sa spraviť to. Potom to už ide ako po rastlinnom másle ;).

IF

Každý, kto sníva o takom živote, by sa určite spýtal: A z čoho teraz žiješ, ako si zarábaš na živobytie? Nič nerobíš len cestuješ?

Nič nerobenie by ma zabilo, neviem nič nerobiť :). Na cestách som našiel nové schopnosti, vyskúšal si spôsoby, ako najlepšie využiť svoj čas, ako najlepšie zarobiť bez toho, aby som sa musel niekde usadiť alebo zaviazať na dlho. Mám rôzne zdroje príjmov, aj pasívne, aj aktívne – investície, ktoré som spravil niekoľko rokov dozadu (nehnuteľnosti, akcie), píšem knihy, robím webstránky a SEO – položil som aj základy tejto (cestounecestou.sk).

Dobre, tak skúsme trochu k tomu cestovaniu, kde všade si bol, odkedy si skončil s bežným životným štýlom?

Začal som v Južnej Amerike – prešiel som si Ekvádor, Peru, Bolíviu, Argentínu, Uruguaj, Paraguaj a juh Brazílie. Potom som sa pustil do Indie na motorke, do Thajska chodím častejšie už aj za známymi, v Mjanmare asi mesiac a naposledy som s priateľkou prešiel Indonéziu – Javu až po ostrovy Komodo. Medzi tým sa ešte našli ďalšie krajiny v EU alebo vo svete, tých je ale priveľa na vypisovanie :).

1 Highlights - India (204)

Ako vlastne cestuješ? Plánuješ si trasu dopredu, alebo sa len vezmeš a vyrazíš a po ceste premýšľaš, čo ďalej?

Nejaké to plánovanie je potrebné, hlavne čo sa týka podmienok v krajine, bezpečnosti, víz a podobne. Nebolo by dobré prísť do chladnej krajiny v šľapkách a kraťasoch a bez víz… Ale zvyšok neplánujem veľmi – možno prvé zastávky a ostatné sa už zariadi samo – ľudia mi odporučia kam ísť, alebo si nájdem záchranné centrá, kde chcem stráviť čas a cestu prispôsobím tomu.

Top zážitok z ciest? Môžeš dať aj dva 🙂

Medzi najlepšie patria záchranné centrá v Južnej Amerike, kde som pracoval s úžasnými zvieratami – puma Sonko, s ktorým som behal denne 6 hodín po džungli a od ktorého mám niekoľko priateľských škrabancov :), rôzne druhy opíc a skvelí ľudia. A 6000km bez mapy po Indii na motorke bolo tiež niečo :).

Bol si niekedy vo väzení, aspoň na chvíľu? Prečo? A ak nie, tak prečo nie!?

Haha, dobrá otázka! Bol som vo väzení na 2 hodiny v Londýne… lebo som sedel popisu nejakého zlodeja v okolí. A to som ešte nemal ani takú bradu a tetovania :). Ale to bolo pred mojím cestovateľským životom. Odvtedy sa už žiadne väzenia nekonali. Nerobím nič, čo by ma tam zaviedlo, a nestretol som sa na cestách so zlými príslušníkmi, ktorí by ma tam chceli dať za nič :). Alebo sa všetci boja brady a tetovaní, na opice v džungli tá brada fungovala dobre, mali rešpekt…

IF

Na cesty vyrážaš s batohom na chrbte. Koľko kíl zvykne vážiť tvoj batoh? Lebo ľudia majú často tendenciu si baliť pol domácnosti a niečo ešte dopožičať od suseda. Tak im skús trochu poradiť.

Začal som asi s 22kg a veľkým batohom. Po zhruba 4 rokoch cestovného života už chodím tak s 15kg a malým batohom. Jediné čo potrebuješ zo sebou zobrať sú úplne nevyhnutné veci na fungovanie – čo sa líši podľa životného štýlu a krajiny kam ideš. Ja musím mať svoj laptop, ktorým sa živím, potom ešte tak dobrú obuv a spoľahlivý batoh. Zvyšok sa dá nájsť na ceste ak niečo chybne :). No a samozrejme, do teplých krajín to chce oveľa menej (niekoľko tričiek, kraťasy a šľapky a ideš) ako do hôr a na treking, či ak niekto chce so sebou brať stan a spacák.

Jeden z tvojich cieľov na cestách je učiť sa nové jazyky. Koľko jazykov si momentálne schopný použiť?

Plynule viem 3 – anglicky, španielsky a nemecky, potom hovorovo portugalsky, a dohovorím sa aj v esperanto a trochu aj po thajsky. Ostatné som už pozabúdal – väčšinou sa naučím základné slová jazyka danej krajiny, kde cestujem a viem sa dohovoriť, no keď tam už viac nejdem, tak to vyprchá. Chcel by som sa ešte priučiť taliančine a ruštine, no to už nieje taká priorita ako učenie sa španielčiny a portugalčiny.

Aký máš systém, keď sa chystáš do krajiny, ktorej jazyk sa chceš učiť? Začínaš dopredu, že si čítaš slovník a učíš sa slovíčka od A do Z, alebo tam len prídeš a začneš z nuly?

Začnem len niekoľko týždňov dopredu, z internetu si stiahnem najpoužívanejších 100 slov danej reči a tiež frázy a slová dôležité pre mňa (ako nejem mäso, mlieko, syr / kde je … / koľko stojí …, ako sa máš) a s tými sa oboznámim. Po príchode do danej krajiny sa potom snažím ich používať už hneď od začiatku. Po niekoľkých týždňoch to už ide ľahko. Ale nie som zástancom učenia sa gramatiky a strachovania sa o to, či hovorím plynule alebo nie. Ak si viem s domácim pokecať pri pive, to je pre mňa dostatočná znalosť jazyka.

Teraz jedna fakt vážna otázka, ktorá podľa mňa zaujíma skoro každého: Ako dlho si si neholil bradu? Veď ju máš už skoro po pás!

Ale prd po pás :D. Bola už aj dlhšia, najdivokejšia bola v záchrannom centre pre zvieratá v Bolívii (aby ma rešpektovala puma  a opice), no odvtedy si ju udržujem. Hlavne v horúcich krajinách je lepšie si to niekedy pristrihnúť, ináč je ako šál v lete. Ale svoju holú bradu som si nevidel už asi 10 rokov a krk asi 5 :).

Kedže si toho tiež precestoval dosť, mal by si mať vypracovaný dostatočne objektívny názor, kde sú najkrajšie ženy poprípade teda aj muži? Odpovedaj úprimne, frajerka sa to nikdy nedozvie!

Skôr by som to posúdil podľa počtu alebo pomeru pekných žien k celkovému obyvateľstvu. Ako správny šprt… Najviac pekných žien som videl v Južnej Amerike -Čile, Argentína, Brazília no aj v Indii alebo Mjanmare a takisto aj u nás na Slovensku. Všade majú ženy inú krásu, kultúru, správanie a zvyky, čo tvorí jeden celok. Ale nakoniec ide o to, koľko máš s danou osobou spoločného, či spolu viete žiť taký život, aký chcete. A aha, ja som si po všetkých tých cestách najlepšie našiel tu pod nosom :).

Tvoj ďalší cestovateľský cieľ?  

Znie to tak, že Island, no ktohovie, kam ma nos zavedie. Toto leto chcem stráviť zväčša na Slovensku, už mi chýbajú letné festivaly a potom sa uvidí. Hlavnou prioritou je žiť si život po svojom, kdekoľvek, venovať sa veciam a projektom, ktoré ma bavia, čo práve teraz je v Košiciach… Ale ako sa poznám, tak ma o chvíľu začne niekam zasa ťahať, zbalím batoh a idem :).

1 Highlights - Uruguay (2)

, , , , ,