„Stačí sa túlať po meste mimo turistov a zážitky prídu samé.“ (Patrik Paulínyi)

Povedz nám na úvod niečo o sebe, o tom, ako si sa dostal k cestovaniu a čo pre teba cestovanie znamená.

Ahojte, volám sa Patrik Paulínyi a pochádzam z Liptovského Mikuláša. Keďže v mojom okolí je krásna príroda, už od detstva trávim väčšinu svojho času na horách. Neskôr som na rodinných dovolenkách zistil, že ležanie na hotelovej pláži nie je nič pre mňa a chcem viac. Prvý môj výlet prišiel pomerne neskoro, a to až na vysokej škole, keď sme sa s kamarátmi vydali do Ameriky. Tá ma síce príliš neoslnila, ale práve vtedy som zistil, aké je cestovanie jednoduché. Odvtedy som tomu prepadol a dávam do cestovania všetky moje peniaze.

Venuješ sa tvorbe dokumentárnych filmov, ktorú si aj vyštudoval. Je práve cestovanie inšpiráciou pre tvoju tvorbu?

Rozhodne. Je to pre mňa najväčšia motivácia, nie len do tvorby ale aj do samotného života. Spoznávanie rôznych kultúr, ľudí, zvykov, umenia – to sú veci na nezaplatenie.

 

Naposledy si precestoval Indiu. Bola na tvojom cestovateľskom zozname už dlhšie?

Práveže nikdy som sa nezamýšľal nad cestou do Indie. Vždy ma to ťahalo skôr do prírody a severských krajín. Jedného dňa mi ale volal kamarát, že sú lacné letenky do Indie a v momente bolo rozhodnuté.

Taj Mahal, Agra, India, patrikpaulinyi

Každý máme nejaké predsudky a často potom na vlastnej koži zistíme, že veci sa majú úplne inak. Zmenil si svoj pohľad na Indiu po príchode domov? Dá sa porovnávať to, čo si očakával s tým, čo si v skutočnosti zažil?

Keď niekde idem, snažím sa nič neočakávať. Samozrejme, že som si načítal nejaké cestopisy, aby som vedel, čo ma približne čaká a sám som sa veľmi tešil, lebo polovica cestopisov bola pozitívnych, polovica negatívnych. Táto cesta bola pre mňa totálne iná ako predošlé, pretože, ako som spomínal, predtým som cestoval zväčša do prírody. Tu sme boli neustále medzi lokálnymi ľudmi. A práve ten kontakt s nimi bol skvelý. Napriek nejakým zlým skúsenostiam na mňa posôbili strašne dobrosrdečne a ľudsky. Týmto si ma India získala najviac. Na cestovaní je najkrajšie to, že človek spoznáva sám seba, určuje si priority a hodnoty. Práve v Indii som toto zažíval dosť silno. Väčšina ľudí má Indiu zaškatuľkovanú ako bordel a smrad. Nevravím, že to tam tak nie je, ale ľudom sú častokrát podstrkované fotky s odpadom a mŕtvolami v Gange. Preto bordel je to, čo sa nám spája s Indiou ako prvé.

Najväčším lákadlom väčšiny klasických turistov v Indii je bezpochybne Taj Mahal. Čo najviac ´zlákalo´ teba?

Pre mňa najsilnejší moment bol výstup na výhliadku v meste Jaipur. Indické ulice sú strašné hlučné, trúbenie, krik, buchot,… Ako sme stúpali hore na kopec, tento ruch utíchal a bolo čím ďalej výraznejšie počut dychovku, ktorá hrala v meste na nejakej oslave. Keď sme vystúpali úplne hore, nebolo už vôbec počuť ruch, ale len kapelu. K tomu pohľad na nekončiace sa more na seba natlačených domov.

Otec si chcel odfotit svoju dceru, India, patrikpaulinyi.jpg

Počas tvojich ciest ťa asi najviac zaujímalo tamojšie obyvateľstvo. Ako si sa s miestnymi dorozumieval?

V blízkosti turistických atrakcií vedeli miestni anglicky. Tí, čo nemali nič spoločné s cestovným ruchom, anglicky nevedeli, a tak sme sa dorozumievali rukami a úsmevom. 🙂

Keď hovoríš o Indii, spomínaš jej obrovskú spojitosť s náboženstvom. Čo pre tamojších ľudí viera znamená ?

Čo sa týka materiálnych vecí, kopec miestnych toho veľa nemá. Preto mi to príde tak, ako keby sa odkláňali k viere ako k takej poslednej nádeji na niečo dobré. Taktiež si dosť zakládajú na medziľudských vzťahoch a vážia si jeden druhého, od čoho by sme sa my, Európania, mohli učiť.

Čo sa ti na živote v Indii, v porovnaní so Slovenskom, páčilo najviac ? A naopak, čo ťa odrádzalo?

Neviem, či sa mi na tom živote niečo páčilo. Páčilo sa mi to, akí sú k sebe tolerantní. Aj keď prostredie niekedy vyzerá strašidelne, po navyknutí na ľudí som sa tam bál chodiť v noci po ulici menej ako na Slovensku…

Hawa mahal, Jaipur, India, patrikpaulinyi

Po prečítaní tvojho cestopisu vnímam Indiu ako rozporuplnú krajinu plnú kontrastov a silnej individuality. Na jednej strane ľudia, ktorí by vás okradli aj o posledné groše, na strane druhej ľudia dobrosrdeční, ktorí by rozdali aj z posledného. Ako to vidíš ty? Čo je podľa teba dôvodom týchto rozdielov?

Ťažko povedať. Negatívne skúsenosti máme z turistických destinácií, kde ľudia už spoznali moc peňazí a snažia sa na každom turistovi zarobiť. Zatiaľ, čo u chudobných ľudí prevyšuje ten morálny majetok nad finančný.

Čo by si poradil ľuďom, ktorí sa chystajú navštíviť Indiu? Máš pre nich nejaké zaujímavé tipy?

Ak im nevadí bordel, tak sa určite stačí túlať po meste mimo turistov a zážitky prídu samé. Určite sa netreba báť.  🙂

Z tvojho videa z Indie idú zimomriavky, je plné ľudí, netradičných momentov, silných emócií. Odzrkadľuje video tvoj obraz a tvoje vnímanie Indie ? Vyjadril si sa, že si video poňal z úplne inej stránky, ako sú klasické turistické videá. Popíš nám, ako toto video vznikalo a ako si k jeho tvorbe pristupoval.

V každom videu zo série What I’ve seen by som chcel temporytmicky vyjadriť svoje pocity z danej krajiny. Nechcel som dlhé obsiahle video o tom, ako sme sa mali my, ale krátke video o miestnych ľuďoch.

obchodnik nesuci svoj tovar na trh, Shimla, India, patrikpaulinyi

Video je súčasťou tvojej novorozbehnutej série s názvom ” What I’ve seen “. Nepochybne sa toho chystáš pochodiť ešte veľmi veľa. Aké sú tvoje najbližšie ciele, plány, sny..?

Ďalšie dve epizódy mám už rozstrihané. No a také dva najbližšie cestovateľské sny je znova sever a Ázia.

Okrem Indie si precestoval aj krajiny ako Nórsko, Japonsko, USA, Rusko alebo Island. Určite bola každá z týchto krajín jedinečná a nenahraditeľná. Máš však nejaké svoje NAJ? Krajinu alebo miesto, ktoré v tebe zanechalo najväčší dojem, ktoré ťa nejako ovplyvnilo, poznačilo?

Keď sa nato spätne pozriem, každá krajina mi dala strašne veľa. Ale ako som už spomínal, mám rád prírodu a najväčší dojem vo mne zanechal Island. Bol to moj detský sen a práve tam som zažíval neskutočné pocity. 🙂

vychod slnka na Ambert Fort, Jaipur, India, patrikpaulinyi

Je to perfektná kombinácia, spájať fotografovanie a natáčanie s cestovaním. Je to niečo, v čom si sa našiel a vedel by si si to predstaviť počas celého života?

Samozrejme, že vedel! A verím, že bude možnosť robiť v budúcnosti niečo také, aby som tieto moje záľuby skĺbil.

 

Stretnúť sa s Partikom a vypočuť si jeho prezentáciu What I`ve seen: India budete môcť najbližšie 18. 1. 2016 v Košiciach19. 1. 2016 v Martine, 28.2.2016 v Banskej Bystrici10.3.2016 v Bratislave i 11.3.2016 v Bratislave

Viac o Patrikovej tvorbe na patrikpaulinyi.com.

Rozhovor pripravila Bibiana Košová.

Patrikov článok o cestovaní v Indií na kadetade.com

Viac cestopisov o Indií si môžete prečítať na Dobrodruh.sk

, , ,