„Prespával som po strechách, okradli ma, cestoval som načierno. Tak začalo moje poznávanie sveta…“

Päť otázok pre Tibora Pekarčíka, spolumajiteľa CK Victory Travel

Kedy si bol prvýkrát v zahraničí a kedy začala tvoja „cestovateľská kariéra“?

Cestovať som začal ako 17-ročný s rodičmi, keď sme vyrazili na Baleárske ostrovy – konkrétne na Mallorku. Tam som sa zaľúbil do dievčaťa zo Španielska a ona bola tá prvotná motivácia, že som sa začal učiť po španielsky. Tak ma to chytilo, že samoštúdiom som sa dostal na španielsky jazyk na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Hoci táto letná láska bola krátka, pri španielčine som zostal. V osemnástich som išiel do Španielska na dovolenku opäť a na spiatočnej ceste ma rodina nechala v meste Torreblanca. Tam pracovala moja vtedajšia priateľka v reštaurácii. Zostal som tu pracovať za stravu a ubytovanie.

Po dvoch týždňoch som sa s pár peniazmi rozhodol vrátiť domov. Cestoval som vyslovene ako backpacker s minimálnymi nákladmi. Prespával som po plochých strechách, vo vstupoch do obytných domov, kancelárií, cestoval načierno a podobne. V Cannes ma prichýlili dvaja bratia spolu s partiou hluchonemých Švédok, ktoré sa rozhodli podobne precestovať Európu. Dvaja Arabi ma napadli v Nice, v Taliansku som nechal polovicu šatstva pri úteku z olivového lesíka až som nakoniec po vyše dvoch týždňov dorazil na hlavnú stanicu v Bratislave. Pochudnutý, jemne zapáchajúci, ale spokojný, že som sa o seba v cudzom svete postaral. Takto začala kariéra človka, ktorého lákalo dobrodružstvo a poznávanie iných svetov.

na-maracane

A potom si sa stal sprievodcom? Ako si sa dostal a čo ťa viedlo k sprevádzaniu?

Po ukončení vysokej školy som automaticky začal pracoval v našej rodinnej spoločnosti Victory Tip, s.r.o. Okrem pár brigád s krátkym trvaním som pracoval len v našej spoločnosti. Počas štúdií na vysokej škole som sa ale spoznal s Petrom Koutným, ktorého životom bolo cestovanie. Spájali nás spoločné záujmy, až som ho po škole nahovoril, aby sme skúsili pretaviť náš záujem o objavovanie sveta a založiť cestovku. Tak v roku 2001 vznikla CK Victory Travel s mottom Dobrodružstvo poznania. Po roku príprav sme odštartovali našu prvú veľkú cestu do Južnej Ameriky. Expedícia trvala 33 dní, mali sme na nej 10 klientov a dodnes si ich pamätáme po mene. Precestovali sme 7 krajín Južnej Ameriky s fantastickým úspechom. Odvtedy spoločne objavujeme nové a nové krajiny, každoročne vypravíme viac ako 1000 klientov do sveta, ktorí sa vracajú na rodnú hrudu s neopakovateľnými zážitkami a poznatkami.

na-velkonocnom-ostrove-large

Okrem sprevádzania chodíš stále na nové miesta? Ktoré nové miesto z posledných rokov ťa oslovilo najviac a prečo?

Keďže som bol supervisor na Afriku a na niektoré časti Latinskej Ameriky, tak sa primárne venujem práve týmto oblastiam. Ako osobnú dovolenku či už sám alebo s rodinou si vyberám blízke a tradičné destinácie.

Aké je tvoje obľúbené jedlo?

V každej krajine iné… V Peru a Chile milujem ceviche, v Japonsku suši, v JAR a Namíbii si vychutnávam stejk z antilopy s neodmysliteľným pohárom juhoafrického vína, ideálne odrody Pinotage. Neuveríš, ale v Kamerune mi chutil slabučký vínny nápoj – palmové víno. A vo Vietname mi chutila tradičná polievka Pho a tu som sa aj zamiloval do ovocia passion fruit.

pri-aute

Máš ešte nejaký cestovateľský sen – kam by si sa rád pozrel?

Hmmm, veľmi ma lákajú málo navštevované krajiny Afriky. Také Kongo, splav rieky Kongo, na to by som sa dal. Celkovo Afrika je pre cestovateľa veľká výzva. Platí to hlavne pre rovníkovú Afriku. Rovnako ako Juraj Uvíra, rád by som si užil USA, také Las Vegas určite absolvujem a potom celé západné pobrežie, keďže na východnom som bol.

tibor-pekarcik-medium

Aké nebezpečné situácie Tibora počas cestovania postretli? Zvyšok rozhovoru nájdete v najnovšom katalógu CK Victory Travel, na stránkach ktorého vám Tibor prezradí aj to, kde sa najčastejšie zaľúbil 🙂

Katalóg si môžete zadarmo objednať do vašich schránok alebo prelistovať online.

,