Ako sa zbaliť na 4 mesiace do Indonézie a na PNG

Štvormesačná expedícia si vyžaduje prípravu i poriadnu výbavu. Od predošlého 15-mesačného cestovania (2011-2012) som vymenil veľa vecí. Keďže som plánoval chodiť aj na hory, bral som veľký ruksak so stanom i kompletnou výbavou na hory. Iba namiesto celých topánok som zobral turistické tenisky. Chcel som byť pripravený na všetko.

Veľká vďaka za pomoc patrí partnerom a priateľom, s ktorými už dlhšie spolupracujem. Hlavným a jediným partnerom expedície sa stal Majo sport v Banskej Bystrici, ktorý podporil expedíciu finančne i materiálne. Spolu s Aničkou a Táňou sme sa snažili nájsť zdroje aj pomocou crowdfundingu cez startovac.cz. Keďže sme však vopred nemali veľké plány, ja sám som nevedel, čo ako bude (to, že pôjdem do PNG, sa ukázalo až počas cesty) a dievčatá tiež veľmi nestíhali, projekt sme spustili iba pár dní pred cestou. I keď som pred začiatkom projektu urobil pre propagáciu všetko, čo som vedel, po pár dňoch som pri číslach vedel, že sa zameriam najmä na cestovanie. Peniaze, ktoré nám ľudia poslali, im boli vrátené a cez 90 % nákladov sme si hradili z vlastných zdrojov. Ak máte svoje publikum a presný plán, aj crowdfunding môže byť úspešný (Transtrabant, Dominika na ceste, Lada svetom, Afrika na Pionieri, What I have seen).

Vďaka dlhodobej spolupráci s vedúcimi z Majosportu (okrem partnerstva sme tiež vymenili moje cestopisy za materiál) som mal tenisky Salomon, ktoré mi veľmi dobre slúžili a urobil som v nich všetky treky v Indonézii a Papue-Novej Guinei. Okrem nich som mal iba staré sandále, ktoré stále držia. Ďalším produktom z ich predajne sú tričká Zajo 150, ktoré sú kombináciou merina s umelinou (zo skúsenosti viem, že čisté 100 % merino akejkoľvek značky zničím veľmi rýchlo a toto drží veľmi dobre a vydrží dlhšie). A tiež mám od nich samonafukovaciu karimatku, ktorá mi spríjemnila nocovanie.

Ruksak Bergans Trollheta 75 litrov, bunda Kletermussen, Devold 195 s límcom a teplé Devold ponožky sú veci, za ktoré vďačím predajniam Scandinavia v Poprade a Bratislave. Ak u nich urobíte veľký nákup, je šanca, že Vám dajú môj cestopis ako darček. 🙂 Všetko sú to veci, ktoré vrelo odporúčam a som rád, že ich môžem nosiť. Sú absolútna špička.

Ako sa zbaliť na PNG

Vďaka spoločnosti Acer som prvýkrát chytil do ruky a používal smartphone. Acer Z410 mi pomohol čítať elektronické knihy, pripájať sa na wifi, písať si poznámky a občas si vypočuť aj slovenskú hudbu.

A čo pijem? Za filtračnú fľašu Seychelle, ktorá mi pomohla nielen vo vodách Sepiku, a za trekové paličky vďačím outdoorovému obchodu Doprírody.sk. V Indonézii som si ani vodu nemusel kupovať. Teda na Jáve som kupoval, lebo chuť ostrovnej vody aj po prefiltrovaní nie je taká dobrá. Ale na ostrove Nová Guinea – snačí dať do fľaše a cucať. 🙂

Ako sa zbaliť na 4 mesiace do Indonézie
Filtračná fľaša pod Trikorou, ostrov Nová Guinea, Indonézia

Ďakujem tiež Vertical Tradu a predajni Trekland v Bratislave za poskytnutie zľavy na stan MSR Huba Huba NX, po ktorom som dlhé roky túžil. Pecka. Ľahký, priestranný a oplatí sa investovať. V horách bol nutný ako soľ a niekedy som stanoval pred domácimi, alebo používal vnútro ako moskytiéru. Jeden a pol kila vážiaci, o lepšom stane neviem.

Od Lulu z predajne Ululu v Poprade som dostal (za knižky) vlnené tričko smartwool 150. Oproti iným 150 gramovým merínam, ktoré sa mi zvyčajne predrali na ramenách pod ruksakom, toto mi vydržalo asi o trochu dlhšie a predralo sa netradične, na chrbte. 🙂 Dnes už viem, že 150 gramové merína pre mňa nie sú. Ak, aspoň 190 gramové a tenšie tričká sú pevnejšie so syntetikou. Aspoň mám taký pocit.

Chalanom z Lada svetom patrí vďaka za dohodenie kontaktu, vďaka ktorému som zohnal výhodné cestovné poistenie cez Universal – spolupracujú so všetkými poisťovňami na Slovensku (ktoré som našťastie nepotreboval použiť).

Ostatné veci ako ponožky, kraťasy, flísové nohavice, nepremokavé nohavice, icebreaker 320, čelovka, ešus, malý ruksak, čiapka, rukavice, fotografická výbava, harddisk, lekárnička a ďalšie som si kupoval či už v posledných rokoch alebo v minulosti.

Po tejto ceste som začal spolupracovať aj s Nórskou módou, tak už sa teším, ako otestujem nové vlnené termoprádlo, batoh Bergans Hellium 55 i ultraľahký varič Jetboil flash. Za veľkú časť výbavy vďačím partnerom a ľuďom, ktorým sa moje cestovanie páči. Ak budeš cestovať a tiež hľadať partnerov, vybudovanie spolupráce trvá dlho a aj podpora väčšinou prichádza, až keď niečo precestuješ. Z oblasti fototechniky (fotoaparáty či objektívy) či GPS som zatiaľ úspešný nebol a všetku techniku si kupujem.

Kompletný zoznam vecí, ktoré som mal na expedícií nájdete v prehľadnej tabuľke i s gramážou po zadaní emailu. A o mojej kompletnej výbave si môžete prečítať v tomto článku.

Na letisku v Prahe v deň odchodu mal veľký ruksak s malým ruksakom spolu 18,9 kg (v tom bábovka a pol litra vody a 200 gramov sladkostí). Ak idete do JV Ázie iba na pláže, zmestíte sa aj do 6 kíl. Chcel som byť však pripravený na všetko a oplatilo sa.

Viac o ceste sa dozvieš v cestopise Papuánske srdce. Ak by si sa na ostrov Nová Guinea vážne chystal, pomôcť Ti môže Papuánske know-how.

, , , , , , , , , , , , , ,