Blog

Nórsko ako ideálna nízkorozpočtová dovolenková destinácia? (Tomáš a Katarína Kožíkovci alias Vista Travellers)

Naša cesta po Nórsku trvala mesiac a pár dní. Precestovali sme ho zo severu na juh. Začali sme rovno na najsevernejšom bode Európy – Nordkappe. Polnočné slnko sme si vychutnali s húfmi turistov z celého sveta.

Nórsko ako nízkorozpočtová dovolenková destinácia

Aby sme tento zážitok vykompenzovali, vybrali sme sa na ďalší deň na Kjerkeneset a Knivskjelodden. Cíp mysu Knivskjelodden leží ešte severnejšie, ako samotný Nordkapp, ale je tu menšia tlačenica a väčší pokoj. Navyše, výhľad na Nordkapp zaliaty v červených lúčoch polnočného slnka nás presvedčil, že je lepšie sa na Nordkapp pozerať, ako na ňom byť.

Nórsko ako nízkorozpočtová dovolenková destinácia - Vista Travellers

Počas siedmich dní na Lofotách sme pochopili, prečo ich všetci milujú. Tu je totiž nadostač toho, čo ľuďom tak často chýba: pokoj a ticho. Magické hory a čarovné rybárske dedinky tomu už len dotvárajú tú správnu kulisu.

Nórsko ako nízkorozpočtová dovolenková destinácia - Reine, Norsko, Tomas Kozik

Aj keď Lofoty so svojimi prírodnými krásami nepochybne patria k nórskej špičke, bolo by naivné myslieť si, že sú to najlepšie, čo na vás v Nórsku čaká. V našej hitparáde nórskych “naj” sa na popredných miestach umiestnil aj Mount Hornelen – najvyšší morský útes v Európe. Hoci sme sa z jeho vrcholu pozerali na more z výšky 850 metrov, v skutočnosti sme na ceste k nemu vystúpali vyše 1700 metrov. Ten výhľad teda bol zaslúžený.

Nórsko ako nízkorozpočtová dovolenková destinácia - Hornelen, Norsko, Tomas Kozik

Mount Hornelen sa však vie odmeniť aj iným spôsobom. Pred výstupm naň nikdy neviete, koho na vrchole alebo na ceste k nemu stretnete. Môžete potom dopadnúť podobne ako my. Pri spomienke na Mount Hornelen sa nám v mysli nevynoria obrazy výstupu alebo výhľadu zhora, ale obraz človeka – 72-ročného pána, ktorý si na Mount Hornelen a späť doslova zabehol.
Našu cestu naprieč Nórskom sme nijako extra neplánovali. Väčšinou sme sa rozhodovali na základe informácií od domácich, s ktorými sme sa po ceste zoznamovali alebo tých, ktoré sme získali v miestnych informačných turistických kanceláriách. Tak sme sa dostali aj na najzápadnejší a najjužnejší bod Nórska.
Výstup na Vestkapp sa hlboko zapísal do našich spomienok a patrí medzi najnezabudnuteľnejšie zážitky z cesty po Nórsku. Na jeho najzápadnejší bod sme dorazili až krátko po polnoci. Netušili sme, čo nás tam čaká, pretože celou cestou k nemu sme prechádzali krajinou zahalenou do hustej hmly. Tesne pred vrcholom mysu sa však pred nami rozostúpila a my sme zistili, že všade naokolo vládne inverzia. Pod nami sa prevaľovali chuchvalce hmly a pripomínali biele more. Akémukoľvek zvuku bránili preniknúť až k nám hore. My sme stáli na vrchole Vestkappu v absolútnom tichu a vychutnávali si doznievajúci západ slnka, svit hviezd a mesiaca v splne.

Nórsko ako nízkorozpočtová dovolenková destinácia - Vestkapp, Norsko, Tomas Kozik

Najjužnejší bod Nórska – Lindesnes – to bol zážitok z iného súdka. Tento útes, na ktorom stojí jeden z mnohých majákov, bol v minulosti dôležitým obranným bodom. Skala je tu prevŕtaná spleťou chodieb, miestností a zákopov. Ak sa nebojíte tmy a netrpíte klaustrofóbiou, určite sa tu nudiť nebudete. Oplatí sa však venovať pozornosť aj expozícii v samotnom majáku a v budovách k nemu prislúchajúcich.

Nórsko ako nízkorozpočtová dovolenková destinácia - Lindesnes, Norsko, Tomas Kozik

Nuž a prečo si myslíme, že by Nórsko mohlo byť ideálnou nízkorozpočtovou dovolenkovou destináciou? Lebo sme ho boli schopní precestovať s rozpočtom menej ako 30 eur na deň. Cestovali sme dvaja a v tomto rozpočte sú zahrnuté úplne všetky výdavky. Nórsko bolo dlho naším cestovateľským snom a dlho sme ho pri plánovaní našich ciest odsúvali nabok práve preto, že sme ho považovali za drahú krajinu. Z viacerých zdrojov sme mali informácie, že je tu drahé úplne všetko – od potravín, cez ubytovanie až po pohonné hmoty. Inými slovami, všetky položky, ktoré sú pre cestovateľa dôležité a zvyčajne môžu výrazne ovplyvniť výslednú sumu minutú počas dovolenky, sú v tejto krajine privysoké. Ale potom nám došla trpezlivosť a povedali sme si, že by v tom bol čert, keby sme to nedali za rozpočet bežnej dovolenky v Chorvátsku. Prípadne ešte lacnejšie. A dali sme to. Naša cesta po Nórsku bola súčasťou expedície K Gibraltáru cez Nordkapp, ktorá ešte stále prebieha. Sledujte nás na www.facebook.com/vistatravellers alebo na www.vistatravellers.com.

Nuž a ako sme si z Nórska spravili nízkorozpočtovú dovolenkovú destináciu, sa dozviete, ak prídete na našu prednášku počas festivalu Cestou necestou v Bratislave, Žiline alebo Banskej Bystrici.

, ,