Ako cestovať dlhodobo (Lukáš Čech, Po Svete Po Svojom)

Asi najčastejšou otázkou, s ktorou sa pri prezentáciách a rozhovoroch stretávam, je financovanie ciest dlhodobo. Niet sa čomu diviť, ak nie si absolútny minimalista a hermit, tak nejaké peniaze na cestu do sveta budeš potrebovať. Častokrát ale hľadáme rýchle riešenia na otázky, ktoré sa takto skrátka nedajú vyriešiť. Za otázkou „ako financuješ svoje cesty“ častokrát cítim očakávanie jednoduchého a ľahkého spôsobu, ako zbohatnúť. Čítaj ďalej a poviem ti, ako to naozaj je…

Čítaš ďalej? Ok, takže ten jednoduchý a ľahký spôsob, ako zbohatnúť je…. nie je. (vynechám náhodné prípady výhry v športke a vykrádanie bánk). Dlhodobé cestovanie po svete si vyžaduje tvrdú prácu. Nielen že si musíš nájsť prácu, ktorá ti pokryje náklady, ale musíš ju vedieť robiť nadiaľku alebo z hocikiaľ. Alebo si ju vieš odpracovať sezónne – istú časť roka, a potom odísť a cestovať. V každom prípade sa nevyhneš tvrdej práci a nadčasom, ktoré by si nemal chuť presedieť v bežnej práci.

lukas cech po svete po svojom financna slobodaAle čo je to obetovať trochu času navyše na neskoršie objavovanie sveta ;). Čo sa týka množstva práce a času do nej investovaného, ešte som nestretol dlhodobého cestovateľa, ktorý sa na to sťažoval. Predpokladám, že si každý dobre premyslí, prečo to robí a radosť z cestovania (a väčšinou aj z vykonávania práce, ktorá ho baví), preváži námahu a čas strávený prácou.

Existujú aj iné spôsoby, ako si zabezpečiť slobodné cestovanie neskôr v živote. Tieto si vyžadujú viac času, ale toho predsa máme dosť – čo je to niekoľko rokov šetrenia oproti zvyšku života slobodne na cestách. Tými ďalšími spôsobmi mám na mysli správne hospodárenie s financiami, šetrenie, investovanie, vyhýbanie sa konzumnému životu, minimalizmus. Všetko to sú kroky, ktoré ti nijako drasticky nezmenia život dnes, ale prinesú ti finančnú slobodu zajtra. Viem, nie je to žiadny rýchly spôsob ako zbohatnúť, ale je ľahký. Stačí poznať psychologické faktory a chyby, ktoré nás podvedome nútia míňať viac, ako potrebujeme, poznať možnosti investovania úspor, možnosti privyrobenia si popri práci alebo možnosti pasívnych príjmov.

V mojom prípade to nebolo o nič iné – pred tým, ako som začal objavovať svet po svojom, som tvrdo cesta k financnej slobodepracoval na kariére a šetril som. Teraz tento život už nechcem, no pomohol mi uskutočniť si svoje sny a žiť život aký chcem dnes. Mojou nevýhodou bolo, že som na to všetko musel postupne prichádzať sám. Tvojou výhodou je, že dnes už nájdeš veľa iných blogov, ktoré ti poradia, ako na to. Aby si to nemusel naháňať kade teda po webe, zhrnul som všetky svoje vedomosti z budovania finančnej slobody do e-knihy Cesta k finančnej slobode. Verím, že čím skôr ju začneš čítať a rady z nej uplatňovať v praxi, tým skôr naskočíš na tvoju cestu k finančnej slobode. A tým skôr sa tam aj dostaneš.

Okrem finančnej gramotnosti a tvrdej práce je dôležité poznať svoje kvality. V čom vynikáš, čo môžeš ponúknuť svetu, za čo ti ľudia budú ochotní zaplatiť? Nájdi tie svoje kvality a začni na nich pracovať čo najskôr – ponúkni ich ľuďom za nízku cenu prípadne zdarma. Získaš takto skúsenosti a odporúčania. Pracuj na tom ďalej a ani nevieš ako a nájdeš si kvalitný príjem, ktorý ťa bude baviť, napĺňať, pokryje tvoje náklady na život (nech to je cestovanie alebo iné). A k tomu uplatni rady z mojej knihy a máš vyhrané :).

Šťastnú cestu!

Lukáš

Viac o cestách na www.posveteposvojom.com, o živote na anglickom webe sensimism.com. Živím sa webdizajnom cez Nimble alebo pre anglický trh Nimble.help – webdesign and maintenance.

PS: ďalšie informácie na túto tému nájdeš aj v mojom staršom článku „Ako si dovoliť cestovanie, keď nemám našetrené“

, , , , ,