K Bajkalu Transsibom (Tomáš Kožík)

Trans-sibírska magistrála, skrátene Transsib, je snom mnohých, dokonca aj cestovateľov. Hoci to spočiatku vyzeralo nádejne, 9 288km naprieč najväčšou krajinou sveta po najdlhšej nepretržitej železničnej trati sveta sa nám absolvovať nepodarilo. Po 5645km sme totiž zakotvili pri čarovnom a očarujúcom Bajkale.

Tomas Kozik_Bajkal

Transsib

Ale poďme pekne po poriadku. Transsib, to nie je jeden pár železničných koľají tiahnucich sa z Moskvy do nedozerných diaľav Sibíri. V skutočnosti má Transsib až štyri možné trasy a z tých sme si my zvolili tzv. Južnú. Cestou z Moskvy do Irkutsku sme sa zastavili v mestách Kazaň a Ťumeň a spravili si menšiu odbočku do mesta Toboľsk. Spolu so zastávkami nám cesta Transsibom po tejto trase trvala desať dní, z ktorých bezmála štyri sme strávili vo vlaku. Presnejšie to bolo 89 hodín a 41 minút. Najkratší úsek bol Ťumeň – Toboľsk, ktorý vlak prešiel za štyri hodiny, najdlhší zase Ťumeň – Irkutsk, na prekonanie ktorého potreboval až 48 hodín.

Tomas Kozik_Transsib

O čom sa oplatí hovoriť v súvislosti s podmienkami cestovania vlakom po Trans-sibírskej magistrále? Rozprávanie možno rozdeliť do niekoľkých tematických celkov: Pohodlie, Strava, Hygiena, Bezpečnosť a Spolucestujúci.

Pohodlie

Vlastne nie je jasné, prečo sme tento tematický celok nazvali práve takto. Pohodlie je asi to jediné, čo cestou v najlacnejšej triede ruského vlaku – tzv. plackarte – určite nezažijete. Podmienky v plackarte sú stiesnené, hranice intímnej zóny musíte dočasne upraviť. Luxusom sa stáva aj možnosť ponaťahovať sa a povystierať si hnáty.

obr3

Strava

Kým Slováci so sebou na cestu berú vyprážaný rezeň medzi dva krajce chleba, Rusi sú v tomto ohľade oveľa vynaliezavejší. A tak sa pripravte, že v čase raňajok, obeda či večere váš vozeň naplní vôňa pečeného kuraťa, varených zemiakov, čerstvej zeleniny alebo zeleninového šalátu, varených vajec, sladkých syrnikov, chutných plnených pirôžkov a iných dobrôt. Nechýbajú však ani vifonky a iné instatné jedlá. V každom vozni je totiž bezplatne k dispozícii vriaca voda. Zalieva sa ňou nielen instatné jedlo, ale aj čaj. Ten si možno za pár drobných kúpiť aj u sprievodcu – dostanete ho v štýlovom pohári.

obr4

Hygiena

K dispozícii je len WC s umývadlom. Na sprchu zabudnite, vďační budete aj za vlhčené vreckovky. Na toaletu si tu nikto nesadá – neodporúčame ani vám. Jednoducho si treba vystúpiť na misu a všetko vybaviť kľučiac. Že vám to niečo pripomína? Správne, všetci to tu robia po turecky.

Bezpečnosť

Najbezpečnejšie je necestovať s drahými vecami alebo veľkou hotovosťou. A hoci to na prvý pohľad tak nemusí vyzerať, podľa nás je najbezpečnejšie cestovať práve v plackarte – tu ste všetkým na očiach a hneď je jasné, či sa vás oplatí okradnúť alebo nie. Navyše, tým, že sa dobrovoľne veziete v tejto triede, vysielate jasný signál o tom, že nemáte nič, čo by sa ukradnúť oplatilo.

Spolucestujúci

Sú zdrojom zábavy aj informácií. Nebojte sa zoznamovania. Pri zaujímavom rozhovore sa mnoho dozviete a aj cesta vám ubehne rýchlejšie.

Čarovný a očarujúci Bajkal

Najhlbšie a najčistejšie jazero sveta – voda v ňom je taká čistá a priezračná, že viditeľnosť je až do hĺbky 40m a vodu možno bez obáv piť priamo z jazera. Ak poznáte vzťah Rusov k ochrane životného prostredia a k životnému prostrediu ako takému, až sa vám nechce veriť, že toto jazero sa môže nachádzať práve v Rusku.

Tomas Kozik_Bajkal

Na Bajkale sme mali dve zastávky – jeho najväčší ostrov Oľchon a zátoku, ktorú právom prezývajú Bajkalskou riviérou – zátoku Pesčannaja.

Oľchon

Ostrov s krásnym krajinným reliéfom, rozmanitou prírodou a magickými miestami. Mys Burchan nazývaný aj skala Šamanka, Mys Choboj, Skala lásky, Osada Pesčanka, meteorologická stanica Uzury, hlavné mesto ostrova Chužir – to všetko stojí za vzhliadnutie. Oľchon nie je len cieľom cestovateľov, ale aj mnohých dovolenkárov. Prichádzajú sem za rybačkou, mnohí však najmä za oddychom na pláži. Neodrádza ich ani teplota vody, ktorá sa za normálnych okolností pohybuje okolo 13 až 14 stupňov Celzia a v najhorúcejších sezónach vystúpi na 19 stupňov Celzia.

Tomas Kozik_Bajkal

Zátoka Pesčannaja

Plným právom ju nazývajú Bajkalskou riviérou. Malebné miesto ďaleko od civilizácie, kde azúrová voda obmýva pláže s bielym pieskom. Priamo od hladiny jazera sa dvíhajú chrbty hôr a kam oko dovidí, vládne hustá a divoká tajga. Dostať sa sem dá iba po vode. A hoci je tu elektrický prúd luxusom dostupným len niekoľko hodín do dňa, problémov s mobilným signálom sa obávať netreba. V zátoke nájdete drahý hotel a autentickú staručkú a relatívne lacnú turistickú ubytovňu. Dva mesiace v roku, kedy hotel a ubytovňa fungujú, sa tu robiť dá všetko od náročných turistických pochodov až po bezostyšné povaľovanie sa na pláži. Tú plážovú idylku kazí len ľadová voda v jazere. Kúpanie v nej možno odporučiť akurát tak ľadovým medveďom, poprípade silnejším povahám.

Tomas Kozik_Bajkal

 

Čo všetko sme na tejto ceste skutočne zažili, sa do pár riadkov vtesnať nedá. Príďte si naše zážitky vypočuť na jarný cestovateľský festival Cestou necestou 12. 3. 2016 v Bratislave alebo kliknite na náš blog.

, , , , ,